Bude mít Česko pět operátorů? Kmitočty mohou získat dva zájemci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hynek Glos/Euro

V aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE by mohli získat frekvence oba dva noví uchazeči. Na trhu by tak podle šéfa Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka mohlo působit pět provozovatelů mobilních sítí.

ČTÚ pro nově příchozí operátory vyčlenil část frekvencí v pásmu 800 MHz a část v 1800 MHz. Pokaždé jde o souvislý blok, který může získat jeden operátor jako celek. Podle Nováka by mohla nastat situace, že každý vydraží jeden z bloků. Dalším scénářem je, že by se jeden z nových uchazečů utkal o nevyhrazené frekvence v nejlukrativnějším pásmu 800 se stávajícími operátory.

Podle odborníka na telekomunikace Jiřího Peterky je otázkou, zda by vstup dvou nových hráčů dával ekonomický smysl. Kmitočtů v pásmu 800 MHz, které umožňuje pokrýt LTE celou ČR, je podle něho málo i pro čtyři zájemce. Pásmo 1800 MHz je využitelné jen pro hustěji osídlené oblasti.

Novák podotkl, že výše dosažené ceny v aukci by neměla být důvodem k zastavení aukce, jako tomu bylo v předchozí dražbě. „Nedovedu si představit, že by dosažení nějaké ceny byl důvod k zastavení,“ uvedl Novák.

Ve hře je pět firem

Stát draží kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Celkem se do aukce přihlásilo pět zájemců. Vedle stávajících, tedy T-Mobilu, Vodafonu a Telefóniky ještě Revolution Mobile, což je bývalá PPF Mobile Services odkoupená ředitelem Tomášem Budníkem od skupiny PPF, a pak Tasciane, za kterou stojí KKCG Karla Komárka.

Na trhu se zároveň spekuluje, že skupina PPF, která se původně chtěla aukce zúčastnit, z tohoto záměru ustoupila, protože pro ní bude snazší koupit některého ze současných operátorů. A o této variantě prý vážně uvažuje.

Desetimiliardový výnos

S výnosem z aukce počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda podle Nováka mírně navýšila odhadovanou částku z vyvolávací ceny 8,72 miliardy na zhruba deset miliard Kč.

ČTÚ má do 14. října zájemcům sdělit, zda jejich přihlášky obsahově vyhověly a mohou se aukce zúčastnit. Samotná dražba začne 11. listopadu. Aukci ohrožuje žaloba a žádost o předběžné opatření podané Telefónikou kvůli některým podmínkám aukce. Firmě vadí vyhrazení kmitočtů v pásmu 800 MHz nebo povinnost poskytnout novému hráči národní roaming.

Vizitky účastníků aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE
Revolution Mobile

Historie: společnost byla jako PPF Mobile Services založena v květnu 2012; letos v září největší původem česká finanční skupina firmu prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi, který ji přejmenoval na Revolution Mobile

Ostatní:
PPF původně uvažovala o tom, že se sama aukce LTE zúčastní, nakonec se ale nepřihlásila a připravenou firmu prodala jejímu řediteli. Podle mluvčího skupiny Radka Stavěla bylo důvodem to, že podmínky aukce fakticky znemožňují v příštích 15 letech získat některého z nynějších operátorů, pokud by v aukci získali nějaké frekvence.

Budník v minulosti vedl operátora U:fon a zajímal se o jeho koupi, nenabídl ale nejlepší cenu. Pro nynější záměr podle svého prohlášení již získal dva investory, díky nimž „disponuje dostatečnými prostředky pro účast v aukci“, s dalšími zájemci pak podle svých slov vede jednání.
Tasciane

Historie: společnost byla založena letos v srpnu, patří do skupiny skupiny KKCG

Ostatní:
KKCG je nadnárodní finanční a investiční skupina, jejíž aktivity směřují do rozvoje a akvizic zejména v oblasti ropy a zemního plynu, ale i průmyslu a investic. Založil ji roku 1995 Karel Komárek mladší, který začal podnikat počátkem roku 1990 s otcovou pomocí. Značný majetek získal během privatizace, kdy za podpory státní slovenské firmy SPP skupoval akcie plynárenských distribučních společností a Moravských naftových dolů.

Skupina KKCG drží podíly ve více než 25 společnostech, mezi které patří například skupina MND, Sazka sázková kancelář, Vítkovice, CK Fischer či Grossmann Jet Service. Kromě Česka působí také na Slovensku, na Kypru, v Nizozemsku, Rusku a Gruzii. Celkem zaměstnává přes 1500 lidí.

Za rok 2012 vykázala KKCG konsolidovaný čistý zisk 4,9 miliardy korun (191 milionů eur), aktiva skupiny dosáhly 38,7 miliardy korun (1,5 miliardy eur), výnosy 12,3 miliardy korun (477 milionů eur).
Telefónica Czech Republic

Historie: založena 1. ledna 1994 (jako SPT Telecom); současný podnik vznikl v roce 2003 spojením Českého Telecomu a mobilního operátora Eurotel (provoz mobilní sítě NMT zahájil už v září 1991, modernější GSM pak v červenci 1996); v roce 2005 firmu ovládla španělská Telefónica

Počet zákazníků: má 5,08 milionu mobilních zákazníků, 1,44 milionu pevných linek

Hospodářské výsledky: v roce 2012 společnosti klesl provozní zisk před zahrnutím finančních nákladů, daní, odpisů a amortizace (OIBDA) o 9,2 procenta na 19,78 miliardy korun, čistý zisk pak byl 6,776 miliardy korun; výnosy se snížily o 3,5 procenta na 50 miliard korun

Majitel: dle výroční zprávy za rok 2012 mateřská Telefónica drží zhruba 69,4 procenta akcií.
T-Mobile

Historie: společnost vznikla jako RadioMobil v roce 1996, byl to společný podnik Českých radiokomunikací a konsorcia vedeného firmou T-Mobile, dcerou Deutsche Telekomu; provoz zahájil pod značkou Paegas v září 1996; od roku 2002 se síť jmenuje T-Mobile a o rok později přijala T-Mobile i jako obchodní název

Počet zákazníků: 5,67 milionu klientů mobilní sítě (v pololetí 2013)

Hospodářské výsledky: loni firmě klesl provozní zisk EBITDA o 2,5 procenta na 12,2 miliardy korun, čistý zisk byl 6,952 miliardy korun; tržby klesly o dvě procenta na 26,3 miliardy korun

Majitel: téměř 60,8 procenta ovládá C-Mobil, dceřiná firma německého T-Mobilu; zbytek akcií patří soukromé investiční skupině Mid Europa Partners.
Vodafone ČR

Historie: vznikl v létě 1999 jako Český Mobil, v září téhož roku získal licenci na třetí mobilní síť a v lednu 2000 zahájil provoz; společnost původně používala obchodní značku Oskar; Vodafonem se stala poté, co ji od kanadské investiční skupiny TIW koupil v roce 2005 celosvětový mobilní gigant Vodafone

Počet zákazníků: téměř 3,4 milionu klientů mobilní sítě

Hospodářské výsledky: ve finančním roce končícím v březnu 2012 klesl zisk o desetinu na 1,7 miliardy korun, tržby klesly o čtyři procenta na 17,8 miliardy korun

Majitel: stoprocentním majitelem je v Nizozemsku registrovaná společnost Vodafone Europe.

Zdroj: ČTK

Petr Koubský: Aukce pro LTE sítě bude. Velká trojka dosáhla svého