Bude z Ruska nové Silicon Valley? Možná ano, potenciál má

Věda, výzkum

Věda, výzkum

Rusko má v poslední době v oblasti výzkumu velké ambice. Podle poradce ruského prezidenta Dimitrije Medveděva Arkadije Dvorkoviče bude brzy tahounem ve výzkumu nových technologií a bude soupeřit s největšími mozky a talenty ze Silicon Valley. Na summitu APEC tak reagoval na slova výkonného předsedy Googlu Erica Schmidta o tom, že Rusko začíná mít kvalifikovanou pracovní sílu a intelektuální zázemí pro mezinárodní IT společnosti.

Rusko je již dlouho známé jako země, používající nejmodernější technologické postupy a disponující velkou řadou vysoce kvalifikovaných vědců. Bylo to totiž právě Rusko, které vyslalo v roce 1961 do vesmíru prvního člověka. Země má také obrovskou řadou vědců, vyznamenaných Nobelovou cenou.

Například držitel této prestižní ceny za fyziku z roku 2000 Zhores Alferov se stal vědeckým ředitel nového vědeckého centra Skolkovo, které vzniká nedaleko Moskvy. V oblasti IT zase vyniká Kaspersky Lab, se sídlem v Moskvě, který sebral velký kus prostoru na trhu takovým rivalům jako je Symantec a McAfee. Rusko má tedy opravdu světu co nabídnout.

Vláda očekává, že v komplexu Skolkovo bude pracovat a žít 25 až 30 tisíci lidí, kteří budou vyvíjet nové telekomunikační produkty, moderní lékařská zařízení, budou se zabývat biotechnologií, čistou energií a energetickou účinností, jako jsou například žárovky LED či jaderné technologie. Chybět prý nebudou ani experti na poli informačních technologií.

Jako první vycítil v Skolkovu velký potenciál Microsoft

Začátkem listopadu přišel Microsoft s oficiálním prohlášením, že zainvestuje do rozvoje firem, které budou v Skolkovu působit. Například společnost Speereo, zabývající se dekódováním hlasu již od Microsoftu získala 50 tisíc dolarů, jako počáteční kapitál.

Microsoft a Skolkovo začali spolupracovat již v listopadu roku 2010, když generální ředitel společnosti Microsoft Steve Ballmer oznámil, že vytvoří společné vývojové centrum. Microsoft tak byl jednou z prvních nadnárodních společností, který projevil zájem o projekt Skolkovo.

O Skolkovo se v létě začaly zajímat i koncerny GE a IBM

V červnu letošního roku podepsala předběžnou dohodu s projektem Skolkovo i společnost General Electric. Na velikost a rozsah investice je však zatím uvaleno informační embargo. Zveřejnila jen to, že má zájem o výzkum v oblasti energetické účinnosti, biotechnologie a informační technologie.

Šéf GE Jeffrey Immelt před nedávnem uvedl že se z nového výzkumného centra v Skolkovo brzy stane univerzální platforma pro uplatnění ruského vědeckého potenciálu ve specifických obchodních projektech GE, tak i pro zavádění moderních GE technologií v Rusku. „Vítáme rozhodnutí GE podpořit celý projekt Skolkovo,“ řekl prezident stejnojmenné nadace Viktor Vekselberg.

Ruský deník RIA Novosti také v létě informovala o tom, že příchod do Skolkova zvažuje i společnost IBM. Nezávazné memorandum o spolupráci mezi výzkumným centrem, nadací Skolkovo a IBM bylo prý dokonce podepsáno ještě dříve.

Skolkovo je i projektem ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který vyjádřil obavy o jednostranné závislosti Ruska na přírodních komoditách. Medveděv tak sází na nové technologie, které se Rusku v budoucnu dozajista vyplatí.