Budoucnost je v platformách a aplikacích, tvrdí Citrix

Aplikaci vám doručíme na jakoukoliv platformu a jakékoliv zařízení. Šéf Citrixu Mark Templeton.

Aplikaci vám doručíme na jakoukoliv platformu a jakékoliv zařízení. Šéf Citrixu Mark Templeton. Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz z Barcelony: Citrix stále považuje virtualizované počítače a aplikace doručované za dálku za vlastní doménu, ve které jí ostatní hráči nemohou jen tak konkurovat. Firma na konferenci Synergy v Barceloně představila novinky z této oblasti týden po svém hlavním rivalovi, společnosti VMware. Citrix zároveň udělal několik významných kroků, které mají jeho oblast působnosti rozšířit.

„S VMware jsme si v mnoha věcech podobní,“ říká v rozhovoru pro E15.cz Thomas Huber, který v Citrixu šéfuje několika oblastem ve východoevropských zemích, „ale stále máme v oblasti virtualizovaných operačních systémů a aplikací hodně výhod.“ Huber tak mluví podobně, jako před několika dny hovořili na své konferenci zástupci konkurenční společnosti. „Vidíme, že se VMware do naší tradiční oblasti chce dostat, ale moc jim to nejde,“ tvrdí Huber a odkazuje se na partnery, kteří s podobnými prohlášeními přichází.

„VMware je stále v začátcích,“ tvrdí Huber o trhu, který by podle údajů společnosti Visiongain měl letos přesáhnout 11 miliard dolarů. Podobně mluví také o Microsoftu, jenž se ve stejné oblasti rovněž snaží angažovat. VMware má na trhu tzv. VDI podle Morgan Stanley tržní podíl kolem 40 procent, stejný jako Citrix. VMwaru se do virtuálních počítačů a aplikací daří pronikat díky jeho silné vrstvě technologií, nad kterými je možné virtuální koncové produkty provozovat. „VMware je stále obrovsky silný v serverové virtualizaci,“ konstatuje Huber.

Budoucnost je ve všech druzích zařízení a aplikací

Citrix nabízí několik technologií, které umožňují doručovat operační systémy a aplikace na dálku na jakékoliv zařízení. Díky nim je například možné spouštět firemní aplikace určené pro Windows zabezpečeně na iPadu nebo chytrém telefonu přes mobilní připojení, přičemž na takovém koncovém zařízení je obsah pouze zobrazován a veškerá „magie“ se odehrává v datovém centru. Podobně je možné doručovat také celé virtualizované počítače – Windows běží v datovém centru a uživatelé se k němu pomocí tenkého klienta mohou přihlásit při zadání přihlašovacích údajů.

Aplikace Citrix Receiver, která takové přihlašování umožňuje, už podporuje přes 3 miliardy zařízení a nově je k dispozici také ve verzi pro Windows 8. „Tento systém a koncepce jsou budoucnost,“ prohlásil výkonný šéf Citrixu Mark Templeton v Barceloně ve své úvodní prezentaci. Skutečností nicméně je, že Citrixu i přes jeho silné partnerské vazby na Microsoft ve skutečnosti příliš nezáleží na tom, jaké systémy a zařízení budou uživatelé používat.

Budoucnost je ve více platformách a zařízeních a chceme je podporovat všechny. Viceprezident Citrixu pro mobilní řešení Chris Fleck.Budoucnost je ve více platformách a zařízeních a chceme je podporovat všechny. Viceprezident Citrixu pro mobilní řešení Chris Fleck. | Jan Sedlak

„Budoucnost je ve všech možných zařízeních a aplikacích a naší strategií je podporovat je všechny,“ říká v rozhovoru viceprezident Citrixu pro mobilní řešení Chris Fleck. Jeho společnost například připravila Receiver v prostředí webového prohlížeče, odkud je nyní možné spouštět virtualizovaná Windows. XenClient, který na libovolném počítači umožňuje provozovat operační systém v offline režimu, ale veškerá ostatní data pak čerpá z datového centra, je nyní k dispozici také pro lehké a přenosné ultrabooky.

Pro Citrix je přítomnost na všech druzích zařízení a systémech klíčová. Nástup mobilních platforem a bezdrátových totiž způsobil jedno – Windows a klasický počítač už nejsou dominantní platforma pro práci a firmy potřebují svým zákazníkům doručovat tradiční aplikace a obsah mimo zdi jejich kanceláří. A Citrix jim to díky svým produktům umožňuje.

K mobilním operátorům

Tento mobilní trend navíc Citrixu umožňuje růst také v dalších oblastech, než jen starat se o doručování aplikací a operačních systémů. Nic z těchto kroků by nebylo možné uskutečnit bez infrastruktury a funkcí na pozadí. Konkurent VMware se tak kromě vlastních technologií pro virtualizaci a budování cloudu snaží dostat také do ústředen a datových center mobilních operátorů, přes které data k uživatelům často proudí.

Firma proto před několika měsíci koupila společnost Bytemobile, jež operátorům umožňuje analyzovat a optimalizovat video a audio obsah, zpracovávat obsah v cache paměti a především upřednostňovat pakety. Mobilní operátoři tak mohou ve svých sítích efektivně řídit datové toky – například upřednostňovat náročnější data (video a audio) před těmi, které nepotřebují tak velikou kapacitu a tím pádem urychlit jejich doručování. Citrix díky této akvizici získal 130 telekomunikačních zákazníků a denně v této oblasti obslouží přes 20 PB dat. Byznys s operátory začal Citrix také díky projektu Avalon, který umožňuje spouštět virtuální desktopy v cloudu jako službu. V Česku ho začala využívat Telefónica, podle Thomase Hubera ale jinak ve východoevropském regionu příliš velká poptávka není.

Firma navíc předpokládá, že v této oblasti může hodně růst. „Už dnes je 50 procent mobilních dat multimediální obsah a v dalších 5 letech lze předpokládat 25násobný růst,“ tvrdí Mark Templeton. Citrix kromě technologií Bytemobile prodává také vlastní produkt NetScaler, který rovněž umí řídit datové toky v datových centrech. Firma uzavřela partnerství se síťovým gigantem Cisco a pracují na dalších nových technologiích, a spuštěn byl program Citrix Startup Accelerator, v rámci něhož firma v loňském roce investovala do 11 nadějných projektů, přičemž v budoucnu hodlá toto číslo ještě navýšit. Hlavním požadavkem je výzkum a inovace v oblasti mobilních technologií, cloudu a nástrojů pro komunikaci.

Open source máme rádi, ale náš CloudStack ještě o něco více. Šéf Citrixu Mark Templeton (vpravo).Open source máme rádi, ale náš CloudStack ještě o něco více. Šéf Citrixu Mark Templeton (vpravo). | Jan Sedlak

Důležitou v roli v doručování virtuálních aplikací a počítačů hrají sítě a plynulý tok dat. VMware proto za 1,2 miliardy dolarů koupil společnost Nicira, která umožňuje sítě virtualizovat, zatímco Citrix se prozatím tímto směrem nevydal. „Po softwarově definovaných sítích se porozhlížíme, stejně jako po partnerech v této oblasti,“ říká Chris Fleck. Jedním ze silných partnerů má být právě Cisco – Citrix například funguje na jeho SDN platformě Cisco ONE.

Silný hráč pro cloudové aplikace

Silné cloudové a virtualizační zázemí umožňuje Citrixu provozovat vlastní cloudové a mobilní aplikace. Firma spustila sadu mobilních aplikací Me@Work, které jsou zároveň dostupné také jako cloudové produkty za pravidelné předplatné. Součástí je například firemní sociální síť Podio, vzdálený přístup k počítači, vzdálená technická podpora, „firemní Dropbox“ ShareFile nebo aplikace pro VoIP komunikaci či mobilní webová aplikace. Vše spolu spolupracuje a například na Podiu je možné vybudovat vlastní aplikace bez znalosti programovacích jazyků.

Online služby už tvoří 20 procent z celkových příjmů Citrixu a v roce 2011 vygenerovaly příjmy ve výši 427 milionů dolarů. Společnost se tak řadí mezi 10 největších software-as-a-service poskytovatelů na světě. V oblasti online spolupráce a sdílení dat má ale Citrix hodně silnou konkurenci, například Microsoft nebo Cisco s jeho WebEx. „Microsoft je se svým Lyncem a dalšími produkty hodně silný, ale především v rámci svého ekosystému,“ říká Chris Fleck, „ale my budeme silnější skrze platformy.“ O otevření vlastního komunikačního systému GoToMeeting ale Citrix neuvažuje, stejně jako Microsoft nechce otevřít Skype. „Nikdy neříkej nikdy, ale nyní chceme především ochránit uživatelský zážitek, který je s uzavřeným a spolupracujícím systémem lepší,“ říká viceprezidentka cloudových služeb Elizabeth Sholawsky.

Firemní sociální sítě podobné Podiu se rovněž snaží nabízet více firem, například IBM s jeho Connections, Salesforce.com v rámci Chatteru nebo Microsoft díky akvizici Yammeru. Podle Citrixu tato oblast prozatím nepředstavuje až tak horké zboží, v budoucnu by ale měla být poměrně důležitá s tím, jak se mladší generace zvyklá na komunikaci na Facebooku přesune do pracovního procesu. „S Podiem firmy často experimentují a následně tvrdí, že by už nic jiného pro vnitrofiremní komunikaci používat nechtěli,“ tvrdí Sholawsky. Citrix navíc plánuje Podio propojit také s produkty třetích stran, takže do něj bude možné připojit například SharePoint a další služby.

Otevřenost k funkcím třetích stran není příliš silnou stránkou Citrixu, i když například umožnil chod virtualizovaných systémů na technologiích VMwaru či Microsoftu. Firma se namísto otevřeného cloudového standardu OpenStack snaží spíše tlačit vlastní projekt CloudStack, do kterého se postupně zapojují také další partneři, například opět Cisco. Na CloudStacku vzniká každý měsíc kolem 500 nových cloudů.

„Rozdíl mezi komerčním a open source softwarem se stále více smazává,“ řekl na sezení s novináři šéf Citrixu Mark Templeton. „Chceme být součástí open source komunit,“ pokračuje, „milujeme open source projekty, které pohání cloudovou infrastrukturu, a snažíme se je podporovat.“ Otevřeným standardům se trochu začíná otevírat také VMware, který tvrdí, že díky odkupu Niciry začne více podporovat OpenStack a stal se jeho přispěvovatelem.

Citrix očekává, že bude díky kombinaci virtualizačních a cloudových nástrojů, technologiím pro doručování virtuálních aplikací a systémů a vlastním SaaS aplikacím navyšovat příjmy. V posledním kvartálu díky tomu rostl o 16 procent, když od zákazníků získal 615 milionů dolarů. Cloudové aplikace jako služba přitom narostly o 18 procent.