Češi zkouší v boji proti kůrovci drony. Technika umí odhalit napadené stromy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Česká zemědělská univerzita

Detekce napadených stromu
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Vědci z České zemědělské univerzity vymysleli ve spolupráci s technologickou společností Unicorn Systems metodu, jak využít v boji proti kůrovci drony. Vyvíjejí aplikaci nazvanou Brouk, která hodnotí snímky pořízené drony a odliší stromy napadené tímto škůdcem od těch zdravých. Na projektu se podílí také Krkonošský národní park.

Novinka bude fungovat tak, že drony vybavené speciálními senzory rozlišující záření v infračerveném pásmu budou létat nad lesním porostem a pořizovat snímky. Ty se poté nahrají do aplikace, která určí zdravotní stav jednotlivých stromů. Rozhodne o něm na základě změn v odrazivosti jednotlivých barev spektra a teplotě, což jsou příznaky napadení kůrovcem.

„V rámci vývoje této nové metody jsme hodnotili časovou řadu snímků, které byly pořízeny v různých vývojových stádiích kůrovce. Dosáhlo se přesné identifikace jednotlivých korun stromů v porostu a pokročilou analýzou obrazu byla stanovena spektrální křivka napadeného stromu,“ uvedl Ondřej Lagner z Katedry aplikované geoinformatiky a územního plánování České zemědělské univerzity v Praze. 

„Tím byla v podstatě popsána změna ve spektrálním chování stromu od jeho napadení až po jeho odumření. Díky tomu můžeme s vysokou mírou přesnosti říci, který strom je zdravý, potenciálně ohrožený a který je již odumřelý,“ doplnil Lagner. 

Aplikace by tak mohla pomoci vlastníkům, kteří mají ze zákona povinnost provádět taková opatření, aby se předcházelo a zabránilo působení škodlivých činitelů na les, mezi které patří i kůrovec. Česká inspekce životního prostředí za porušení uložila za poslední tři roky pokuty za osmnáct milionů korun. Nejvyšší sankci loni dostal státní podnik Lesy ČR, který zaplatil 3,5 milionu korun. Letos ji převyšuje společnost H - Agrana z Českých Budějovic, které inspekce vyměřila nedávno pokutu čtyři miliony korun. 

Odborníci o současné kůrovcové kalamitě říkají, že je dosud největší na území Česka. Škůdce nejvíce postihl oblast severní a střední Moravy a Slezska, tedy Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Zasažené jsou i okresy Třebíč, Znojmo, Jihlava nebo Jindřichův Hradec. Situace s kůrovcem není dobrá ani v podhůří Šumavy a Českého lesa v Jihočeském a Plzeňském kraji. Další místa jsou ohrožena. 

K šíření kůrovce přispívá sucho, kvůli kterému první letošní rojení tohoto škůdce začalo o týden dřív než loni. „Nevím, jaké budou teploty v létě, ale už jenom kvůli tomu, že to začalo takhle brzy, je pravděpodobnost čtyř rojení abnormálně vysoká,“ řekl v minulosti pro ČTK Petr Zahradník z Lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.