České kosmické firmy se poperou o miliony eur

Vesmírná sonda

Vesmírná sonda Zdroj: profimedia.cz

Jedna z posledních možností, jak za jednodušších podmínek získat zakázku od Evropské vesmírné agentury (ESA), se naskýtá firmám a vědeckým pracovištím, která vyvíjejí nebo vyrábějí kosmické technologie. V rámci třetí výzvy podpůrného programu pro český kosmický průmysl si rozdělí tři miliony eur. Na přípravu a podání projektů mají čas do 25. února.

„Návrhy musí zapadat do dlouhodobých plánů ESA a nesmí kolidovat s už existujícími aktivitami,“ vysvětluje Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Peníze pochází z povinného příspěvku šesti milionů eur, který Česko do ESA každoročně odvádí. Stejně jako předchozí dvě výzvy, v nichž si devatenáct pracovišť rozdělilo přes šest milionů eur, má i nynější výzva pomoci zvýšit konkurenceschopnost českého kosmického průmyslu a výzkumu. O kontrakty ESA v nich soutěží jen firmy, které zatím nemusí mít zkušenosti z evropských kosmických programů.

Zvýhodnění ovšem skončí na konci příštího roku. Od roku 2015 už budou muset Češi soutěžit v tendrech s mnohem zkušenějšími zahraničními firmami. „V tu chvíli bude pro nové firmy velmi těžké získávat zkušenosti, protože se do vesmírných projektů už nemusí dostat,“ vysvětluje Petr Bareš z Czech Space Alliance, která sdružuČeské je část firem působících v kosmickém průmyslu.

Dělení českého příspěvku do agentury ESADělení českého příspěvku do agentury ESA | E15

Česko bude mít po skončení letošní výzvy v podpůrném programu k dispozici ještě další zhruba tři miliony eur. Zatím není jasné, jestli se před jeho skončením firmy dočkají ještě čtvrté výzvy. „Vyčerpání těchto prostředků na kvalitní projekty je pro Českou republiku garantováno, takže o ně nepřijdeme,“ míní tiskový mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Jedna z možností je, že místo čtvrté výzvy se peníze rozdělí mezi už existující projekty.

Zatím v Česku působí dvacítka firem a výzkumných pracovišť, které se do spolupráce s ESA pustily. Nové přibývají jen pomalu. „V tomto ohledu podpůrný program zatím nebyl plně využitý. Měl podpořit nováčky, aby si vše ve zjednodušených podmínkách vyzkoušely,“ soudí Václavík. Bareš tvrdí, že důležitější je, aby bylo v Česku alespoň pár plně konkurenceschopných firem, které po roce 2015 v evropské soutěži uspějí.