Česku docházejí peníze na hollywoodské trháky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česku hrozí mezinárodní ostuda a zbrzdění solidně rozjetého filmového byznysu. V programu podpory filmového průmyslu, který producentům vrací část investovaných peněz, totiž docházejí peníze. Ministerstvo kultury muselo od 1. února stopnout příjem nových žádostí. Čeští a zahraniční producenti na poslední chvíli do programu přihlásili 72 filmů a seriálů, jejichž natáčení v tuzemsku je velmi nejisté.

Mnohem větší blamáž však hrozí u velkých projektů, které byly do programu zařazeny v minulých letech. Nedostatek peněz může mít za následek, že stát producentům nevyplatí slíbených 20 procent vynaložených nákladů, ale například jen 14 procent. To by mohlo způsobit odchod zahraničních štábů.

V programu je teď 300 milionů korun, všechny vratky si žádají zhruba 500 milionů. „Dle předběžných propočtů pravděpodobně 300 milionů nebude stačit ani na pokračující projekty. Ministerstvo kultury proto intenzivně jedná o řešení situace s ministerstvem financí,“ uvedla šéfka odboru média audiovize rezortu kultury Helena Fraňková.

O finančních těžkostech filmařů čtěte také:

Současná situace by nejvíce mohla dopadnout na zahraniční projekty, jejichž výroba se rozprostřela do více let, nebo na zcela nové filmy hollywoodských a dalších studií.

Týká se to kupříkladu francouzského seriálu Borgia (v loňském roce mu bylo vyplaceno přes 34 milionů korun), filmu Václavské náměstí, Gray Man s Bradem Pittem, americko-jihokorejského velkofilmu Snow Piercer slavného režiséra Joon-ho Bonga nebo pokračování seriálu televize ABC Missing.

Program podpory filmového průmyslu rozjela vláda k přilákání zahraničních vysokorozpočtových projektů do České republiky. Zúčastnit se ho však mohou i čeští producenti. V roce 2010 česká vláda vyčlenila na program podpory filmového průmyslu celkem 250 milionů, loni pak 300 milionů korun. V letošním roce to je rovněž 300 milionů.
Z tohoto programu vedle domácích filmařů profitují i hotely, dopravní firmy nebo společnosti nabízející catering a další služby.

Vládní program přilákal od roku 2010 doposud filmařské štáby snímku Mission: Impossible – Ghost Protocol, Red Tails nebo amerického televizního seriálu Missing.