Český Skype roste a chystá aplikaci pro Windows 8

Knedlo, zelo, vepřo, zasedačky v českém Skypu. Aktuální pracovní prostředí vychází z trendů v Silicon Valley a do budoucna se ještě bude měnit.

Knedlo, zelo, vepřo, zasedačky v českém Skypu. Aktuální pracovní prostředí vychází z trendů v Silicon Valley a do budoucna se ještě bude měnit. Zdroj: Jan Sedlak

Chytrý telefon s téměř nekonečným mobilním tarifem nepatří mezi benefity, které získají zaměstnanci v pražské pobočce Skypu. Místo toho mají možnost čerpat Skype kredit, díky kterému mohou volat i mimo populární síť a do zahraničí. A také v mnoha dalších ohledech se na Andělu mají dobře – ledničky jsou plné energetických nápojů, limonád a jídla, nechybí populární stolní fotbálek, vyhlídková terasa a mnoho dalších zkrášlujících „vychytávek“.

Český Skype obývá prostory na Smíchově ve stejném komplexu budov jako Seznam a sídlí jenom o ulici vedle od Googlu, VMware nebo kousek od akcelerátoru Node5. Několik desítek zaměstnanců se „roztahuje“ především v podkrovní části Paláce Křižík, brzy se ale prostory rozšíří a také významně změní. „Na jaře to tady nepoznáte,“ usmívá se relativně čerstvý šéf českého modrého obláčku Tomáš Vocetka, když spolu sedíme v zasedačce označené „knedlo“. „Vepřo“ a „zelo“ jsou hned vedle a zrovna tam probíhají porady dalších členů týmu.

Zdejší Skype potřebuje prostory rozšířit a změnit, má totiž ambice rychle vyrůst. Když Vocetka před půl rokem do firmy přešel z čela tuzemské R&D divize HP, tým jeho podřízených čítal zhruba 45 lidí. Po pár měsících se skupina rozrostla na současných 90 zaměstnanců a zhruba do roka by se jejich počet měl usadit na čísle někde kolem 150.

Microsoft Skypu neškodí, ale pomáhá

Při rozhovoru v už nyní příjemném pracovním prostředí Vocetka poukazuje na to, že veliká část jeho zaměstnanců dočasně musí sedět na druhém konci Prahy v sídle tuzemského Microsoftu. Právě Microsoft totiž v postupném růstu Skypu hraje zásadní roli. Když společnost před více než rokem za 8,5 miliardy koupil, začal jí strategicky začleňovat do svých produktů a plánů. A ty evidentně nejsou malé, Skype má růst i globálně. Ze současných 1600 zaměstnanců by jejich počet měl do příštího roku narůst na 2 tisíce.

I přes převzetí se Microsoft do Skypu obtiskl pouze jemně a spíše tam, kde může pomáhat. „Spojení se nás dotknulo minimálně. Skype funguje jako naprosto samostatná divize,“ líčí situaci Vocetka. „Pro Microsoft jsme naopak hodně zajímaví v tom, jak tady děláme spousty věcí jinak.“ Praha ostatně se Softies příliš nekomunikuje a spíše je v kontaktu s vedením firmy v Londýně a Spojených státech. „Microsoft nám spíš hodně pomáhá s integrací, podporuje nás. Je to spolupráce velice chytrá a Microsoftu jde o to, aby to fungovalo,“ myslí si zdejší šéf Skypu.

Komunikační služba je pro Microsoft strategický produkt, jehož síla by se měla projevit zejména s nástupem nové generace produktů, jako jsou Windows 8, Windows Phone 8 či webových služeb typu Outlook.com, a v Redmondu proto přikládají pod kotlem, aby vše fungovalo jak má a Skype byl všudypřítomnou komunikační platformou.

Tomáš Vocetka, šéf českého Skypu.Tomáš Vocetka, šéf českého Skypu. | Jan Sedlak

Společně s oficiálním uvedením Windows 8 naplánovaným na konec října tohoto roku se v obchodě Marketplace objeví také aplikace Skype speciálně připravená pro dotykové rozhraní Metro. Stěžejní část prací na ní odvádí právě zaměstnanci modrého oblaku v Praze. „Prozatím to vypadá, že vše stíháme,“ říká Vocetka. Mimo jiné tomu pomáhá i to, že se aplikace pro Windows 8 píší dobře. „Vývoj aplikace pro Windows 8 začal někdy v únoru a zhruba za měsíc a půl jsme měli verzi Skypu, kterou jsme mohli prezentovat.“

Pražský Skype pro Windows 8 a Outlook.com

Skype pro Windows 8 má mít všechny důležité funkce jako jsou chatování, klasické volání, video hovory, konferenční hovory a další. Program bude kompletně předen do designu Metro, zároveň má ale plně spolupracovat s klasickým rozhraním Windows. „Pokud zrovna například budete psát text ve Wordu v klasickém rozhraní, Skype bude v Metru pořád na pozadí běžet a normálně s vámi komunikovat,“ upřesňuje zdejší šéf vývojářů Skypu. Vedle toho bude pro klasické Aero k dispozici také klasický Skype.

I současná podoba komunikačního programu by se mohla změnit ve stylu Metra, stejně, jako se vzhledově mění ostatní služby Microsoftu. „O předělání tradičního Skypu do nového grafického kabátu rozhodně uvažujeme. To prostředí už je poměrně staré a přemýšlíme o tom, jak ho zlepšit a udělat ho zajímavější.“

Co se jeví hodně zajímavě už nyní, je integrace Skypu do obrozené e-mailové služby Microsoftu Outlook.com. Díky tomuto spojení uživatelé budou moci „skajpovat“ také z prostředí webového prohlížeče podobně, jako to umožňuje například Google v rámci jeho služby Hangouts nebo Facebook právě ve spojení se Skypem. Na Skypu pro Outlook.com se pracuje také v Praze, stejně jako na dalších projektech „podpory Skypu na webu“.

Skype Česká republika, smajlíci u recepce.Skype Česká republika, smajlíci u recepce. | Jan Sedlak

Ve Skypu nicméně nefunguje to, že by daná pobočka měla kompletně na starost daný produkt. I s vývojem verze pro Windows 8 se proto Praha dělí s dalšími vývojářskými centry po celém světě – Londýnem, Stockholmem, Tallinnem, Moskvou a Palo Altem. „Vývoj je ve větší míře distribuovaný a týmy jsou často rozděleny mezi lokacemi v našich pobočkách,“ vysvětluje Vocetka fungování týmů. „Pozice poboček je rovnocenná a fungujeme hodně demokraticky.“

I proto se na Smíchově pracuje na mnohem více projektech. Kromě front-endu jednotlivých aplikací jsou zde také lidé třeba na vývoj infrastruktury kolem celé komunikační platformy, která je pro Skype velice důležitá, nebo na správě uživatelů a dalších věcech. Práce na verzích pro operační systémy Applu nebo propojení s Facebookem mezi ně ovšem nepatří.

Velký tým s polovinou cizinců

Skype má každopádně ambice rozrůst se všude tam, kde jenom to bude možné. „Microsoft podporuje myšlenku, že Skype bude skutečně na všech možných platformách,“ potvrzuje tuto skutečnost Vocetka. Kromě mobilních zařízení jako jsou telefony a tablety s Androidem, Windows Phone nebo zařízení s iOS je proto možné očekávat podporu oblíbeného nástroje pro volání třeba v chytrých televizích a úzké propojení se sociálními sítěmi.

Dělá se také na vzájemném spojení Skypu a firemního komunikačního nástroje Microsoftu Lync. „Pracujeme na integraci s Lyncem. Bude možné volat ze Skypu do Lyncu a opačně,“ říká Vocetka. „Určitě to propojení je náročné, ale vzájemně máme k těmto službám zdrojové kódy a nějak to vyřešíme.“ Skype postupně také zkouší nasazení v cloudu v rámci Windows Azure.

Skype Česká republika.Skype Česká republika. | Jan Sedlak

A právě tyto a další podobné projekty dokážou do Prahy přilákat spoustu talentovaných vývojářů, kteří podle Vocetky hledají zajímavou práci, špičkové technologie, unikátní řešení problémů a možnost vytvářet produkt pro téměř 700 milionů uživatelů (250 milionů aktivních), přičemž ambice jsou překročit miliardu.

„I proto se nám vývojáři se nám shání dobře,“ říká bývalý podnikatel a zaměstnanec HP a trochu tak obrací naruby klasická tvrzení českých firem, že kvalitních vývojářů je nedostatek. Ve hře je nicméně i přetahování mozků. „No, stejně jako má na různé lidi zálusk třeba Seznam, určitě na ně máme zálusk i my, to je prostře realita,“ říká Vocetka.

Smíchovský Skype aktuálně hledá lidi do všech možných týmů a nebojí se pro ně sáhnout také do zahraničí. Z aktuálních 90 lidí jich je polovina cizinců. Firma takovým zaměstnancům nabízí pomoc například s byrokratickými překážkami a pohovory s nimi mimo jiné realizuje právě přes Skype.

Dokonalá znalost dané technologie není podmínkou. „Když je někdo šikovný a umí programovat například v jazyce C, naučí se velice rychle také v C#. Rozhodně rychleji, než za jak dlouho bychom našli někoho specifického. Hlavně nám jde o to, aby lidé měli zájem něco dělat a aby měli něco za sebou.“

O pražském Skypu se výrazněji začalo mluvit až v posledních měsících, kdy se výrazně rozrůstá a jeho role je čím dál větší. Pobočka nicméně v Česku funguje už od roku 2006, kdy sem přišla ještě pod taktovkou eBaye, který společnost v té době vlastnil. „Praha je pro technologické firmy velice zajímavá. Kvůli lidem, poloze nebo třeba kultuře,“ myslí si Vocetka. Podle jeho slov se v Praze lidé umí domluvit, rozumějí si a při vývoji nevznikají problémy, jako třeba v levné Asii.

Smíchovský Skype je koncipován jako vývojové centrum a například prodej reklamy jde naprosto mimo něj a pro Microsoft ho zajišťuje agentura Goldbach. „Jsme tady jen hardcore vývojáři.“