Český T-Mobile se chystá na obří datové přenosy a staví jádro nové sítě

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: profimedia.cz

Tuzemští operátoři se začínají připravovat na mobilní sítě nové generace a zejména na to, že jejich sítěmi budou protékat výrazně narůstající objemy mobilních dat. Český T-Mobile buduje jádro své sítě tak, aby jeho datová síť nepředstavovala pouze „vodící trubky“, ale aby data zvládla odbavovat inteligentně a řízeně. Pořídil si technologii, která byla doposud k vidění pouze v zahraničí.

Přechod uživatelů na chytré telefony, tablety a s tím spojené datové tarify a služby přináší pro operátory významnou změnu nejenom v jejich tarifech a příjmech, ale také investicích a stavění sítě. Příjmy mobilních operátorů z klasického volání a SMS klesají a nahrazují je právě datové služby. U nich je ale nutné najít nové obchodní modely.

Operátoři tak nakupují technologie, které umožňují s daty pracovat a tyto modely vytvářet. Je možné například sestavovat datové balíčky pro určité typy služeb – uživatelé si mohou zaplatit datový tarif pro neomezené využívání sociálních sítí, ale ostatní data pak budou mít s datovým limitem. Nebo chtějí sledovat spíše video a nechtějí čekat, až se jim skrze přeplněné buňky načte, a tím pádem je nutné dynamicky přidělit těmto datovým přenosům prioritu.

Cisco se zájmem o české operátory

Tuzemský T-Mobile na podobné řízení a nastavování dat začne používat technologii ASR 5000 od společnosti Cisco, která tyto věci umožňuje nastavovat a zprovozňovat. V podstatě se jedná o velkou krabici, přes kterou je tříděn provoz datových sítí a která kromě rozdělování jednotlivých dat umožňuje právě zmiňované vytváření datových balíčků a je základem pro nové obchodní modely. Zároveň sjednocuje velké množství funkcí a úloh do jednoho zařízení.

T-Mobile plánuje, že přes ASR 5000 nepotečou pouze všechna data z LTE sítě, ale také ze současných 3G a 2G sítí. Zdejší operátor na začlenění technologie s českou pobočkou Cisca pracuje zhruba rok (zahrnuty jsou i testy) a s konečným nasazením se počítá v průběhu letošního roku. Zařízení má vytvořit základ pro budoucnost. Zvládne realizovat například i takzvané VoLTE hovory, tedy telefonní hovory, které nevyužívají tradiční GSM, ale datovou komunikaci. VoLTE už operátory zajímá, s nasazením těchto služeb ale nejspíše nebudou nijak spěchat z důvodu kanibalizace současného byznysu.

Cena, za jakou bylo nové zařízení pořízeno, nechce ani jedna ze zúčastněných stran komentovat. Pro Cisco nicméně T-Mobile představuje prvního zákazníka v Česku, který si ASR 5000 koupil. „Bavíme se i s dalšími tuzemskými operátory, i s PPF,“ říká pro E15.cz Jan Elefant z českého Cisca.

Mobilní operátoři představují pro Cisco důležitý byznys na lokální i globální úrovni. „V Česku jsou operátoři jeden z našich klíčových trhů,“ tvrdí Elefant. Zaměření na telekomunikace je patrné z nedávných akvizic Cisca – jen tento rok firma získala izraelské Intucell pro chytré řízení mobilních buněk a britské Ubiquisys vyrábějící femtobuňky. „Od těchto projektů si hodně slibujeme,“ říká Elefant.

Cisco je v Česku na úrovni síťové komunikace u operátorů v silné pozici, do tohoto byznysu mu ale výrazně promlouvá čínský Huawei, který nabízí dostatečný výkon za často výrazně lepší cenu. Cisco je nicméně stále v technologické převaze a jeho výrobky jsou používány pro aktivní a inteligentní sítě, zatímco Huawei spíše pro pasivní věci.

Zaměření Cisca na mobilní průmysl dává smysl. Odhady mluví o tom, že objem mobilních dat v příštím roce vzroste až třináctkrát a v roce 2017 dosáhne ročního objemu 134 exabajtů. V témže roce naroste podíl přenášeného videa v mobilních sítích na 66 procent.