Cisco navýšilo zisk o 56 procent a věří v další růst

John Chambers, výkonný šéf Cisco Systems

John Chambers, výkonný šéf Cisco Systems Zdroj: Jan Sedlak

Síťový lídr Cisco Systems ve čtvrtém čtvrtletí ukončeného fiskálního roku meziročně navýšil zisk o 56 procent. Společnost zároveň informovala, že zvýší částku na vyplácení dividend a zmírnila svá prohlášení z předchozího čtvrtletí, kdy šéf firmy John Chambers varoval před propadající se ekonomikou a neochotou soukromého a vládního sektoru utrácet za nové technologie.

Příjem Cisca meziročně narostl o 4 procenta na 11,7 miliardy a zisk vyrostl na 1,9 miliardy dolarů. Jedna z největších technologických firem světa tak na účtech drží už téměř 50 miliard dolarů. Polovinu z této částky chce vyplatit svým akcionářům formou dividend. Ty nyní narostou ze současných 8 na 14 centů na akcii. Cisco zároveň plánuje odkup cenných papírů.

Tyto zprávy potěšily investory, kteří od minulého týdne navýšili hodnotu akcií společnosti o téměř 8 procent. Hodnota cenných papírů Cisca se tak začíná blížit hodnotě před pádem v květnu tohoto roku.

Rychle rostoucí servery

Téměř polovinu veškerých příjmů Cisco Systems tvoří klasické síťové prvky využívané v datových centrech – switche a routery. Nejrychleji rostoucí divizí částí společnosti se ale stala serverová divize, která v posledních třech měsících narostla o 90 procent, a to především díky silné poptávce po blade serverech.

Cisco oznámilo svůj útok na servery v datových centrech poměrně nedávno. Do té doby byla společnost silným partnerem pro firmy jako HP nebo Dell – zatímco síťový gigant zákazníkům dodával především komponenty pro síťovou komunikaci, ostatní hráči pak servery, úložné systémy a další komponenty. Nyní se však všichni snaží dodávat vše sami, od sítí, přes servery a storage systémy až po software, který toto všechno zastřešuje.

Šéf Cisca si v této oblasti věří. „Až se firmy rozhodnout dát cloudy do provozu, my budeme hlavní nástroj, se kterým to bude možné,“ řekl už dříve při sezení s E15.cz a dalšími médii na konferenci v San Diegu. „Budeme soutěžit díky ceně? Jednoznačně. Ale zároveň našim produktům dáme přidanou hodnotu,“ doplnil. I přes zajímavou cenu se nebojí nižších marží. „Pokud se podíváte na celé naše portfolio, marže je stabilní.”

I když má Cisco velikou část skládanky pro IT infrastrukturu, stále samo nevyrábí systémy pro ukládání dat a v této oblasti nadále kooperuje s partnery EMC a NetApp. Chambers v San Diegu tato partnerství vychválil a doplnil, že není nutné, aby Cisco budovalo vlastní storage systémy.

Cisco se v posledních letech trápilo samo se sebou, když se zaměřovalo na velikou řádku produktů a plně se nesoustředilo na svůj tradiční byznys. Firma proto prošla postupným zeštíhlením a restrukturalizací a zvolila si pilíře, díky kterým bude moci růst. Síťové prvky, servery a komunikační nástroje se budou lépe prodávat s tím, jak poroste poptávka po mobilních zařízeních a datech a jak porostou objemy dat, zejména videa. „Věříme, že náš posun do světa post-PC bude naší výhodou, zejména v oblasti komunikace a spolupráce,“ míní Chambers. Byznys Cisca aktuálně nejvíce stojí na 10Gb switchích, cloudech, mobilních zařízení a bezpečnosti.

„Naše strategie doručovat inteligentní sítě a technologie postavené na integrovaných produktech, službách a softwaru dokazuje, že máme stanovenou správnou dlouhodobou strategii,“ komentuje Chambers aktuální výsledky. Zároveň dodal, že jeho společnost může nadále díky stanovenému zaměření nadále významně růst.

Bude trvat, než bude virtualizace sítí mainstream

Hlavoun Cisca před zhoršením ekonomiky. Poslední finanční výsledky společnosti ale ukazují, že situaci nemusí být až tak dramatická, protože firmy za technologie utrácejí o něco více, než se čekalo, především v Americe. „To může být solidní náznak zlepšení tamního trhu,“ uvedl Chambers v konferenčním hovoru.

Avšak zatímco ve Státech Cisco meziročně rostlo o 4 procenta a v Asii o 12 procent, v Evropě se propadlo o 6 procent a Chambers tento trh označil za problematický a upozornil, že jeho problémy mohou i nadále přetrvávat. Dodal, že neočekává zlepšení ani zhoršení globální ekonomiky a že růst Cisca bude možný především na úkor konkurence jako Juniper Networks, Brocade a dalších.

John Chambers, výkonný šéf CiscoJohn Chambers, výkonný šéf Cisco | Jan Sedlak

Do tradičního pole působnosti síťového obra nicméně v poslední době zasahuje trend v podobě virtualizaci sítí. Díky ní je možné částečně nahradit fyzické síťové „krabičky“, které Cisco s velikým úspěchem vyrábí a prodává, softwarem běžícím na serverech. Do této hry koncem července vstoupil VMware, když za 1,26 miliardy dolarů , a o pár dní později se vydal podobnou cestou také Oracle, který .

John Chambers si ale myslí, že tento přesun je záležitostí několika let a ještě nějakou dobu bude trvat, než se z technologií typu Nicira stane mainstream. Firma každopádně o podobné budoucnosti uvažuje. Nedávno oznámila technologii , díky které je možné na síťových prvcích využívat vlastních softwarových funkcí, a vytvořila oddělený startup Insieme, jenž má dělat právě to, co Nicira.

„Naše partnerství s EMC a VMware je důležité, ale budeme pokračovat v řízení našeho osudu,“ doplnil Chambers v rozhovoru s novináři a analytiky k současnému partnerství s VMware, jehož virtualizační a cloudové nástroje Cisco se svými servery prodává.

Cisco minulý měsíc ohlásilo propouštění 1300 zaměstnanců především ze dvou prodejních divizí. Na druhou stranu ale společnost v posledních měsících zároveň nabralo kolem 1400 nových lidí, zejména mladých a talentovaných stážistů.

Americká společnost očekává, že v příštím čtvrtletí meziročně navýší příjmy o 4 až 6 procent. Zahrnovat mají i 200 milionů z firmy NDS Group, kterou Cisco v březnu . Díky této akvizice se Chambers a jeho tým chtějí stát hlavním hráčem v oblasti technologií, které umožňují poskytovatelům televizního obsahu doručovat nové dynamické funkce.