Dohodu ACTA má přezkoumat Soudní dvůr EU

Demonstrace proti ACTA proběhla i v bulharské Sofii

Demonstrace proti ACTA proběhla i v bulharské Sofii Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise se obrátí na Soudní dvůr Evropské unie, aby posoudil, zda kontroverzní dohoda proti padělatelství ACTA je v souladu s právem EU. Proti smlouvě se vzedmula vlna odporu. Kritici tvrdí, že dokument omezí svobodu na celosvětové počítačové síti. Právě posouzení toho, zda ACTA je v souladu se základními právy EU, by mělo být i předmětem posuzování dokumentu evropskou justicí.

„Plánujeme požádat nejvyšší evropský soud, aby posoudil slučitelnost ACTA se základními právy a svobodami, jako je svoboda vyjadřování či svoboda informací,“ uvedl eurokomisař pro obchod Karel De Gucht. ACTA má vytvořit pravidla pro posílení práv k intelektuálnímu vlastnictví a bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků.

Gucht zároveň dohodu bránil. „ACTA nic na tom, jak dnes používáme internet a sociální weby, nezmění, neboť nezavádí žádná nová pravidla. ACTA nebude cenzurovat webové stránky, nebo je zavírat. ACTA nebude bránit svobodě internetu a svobodě projevu,“ prohlásil komisař. Hlavním cílem dokumentu je podle něj hlavně to, aby pomohl posílit vymáhání a uplatňování už stávajících pravidel.

Ratifikaci pozastavilo několik zemí včetně Česka

Obavy z dohody ACTA zaznamenalo i Česko. Počátkem února se kvůli nim Nečasův kabinet rozhodl pozastavit schvalování této mezinárodní dohody a ještě analyzovat dopady na život občanů.

Dohodu ACTA loni v říjnu podepsaly Spojené státy, Austrálie, Kanada, Japonsko, Maroko, Nový Zéland, Singapur a Jižní Korea. Letos v lednu se k nim připojilo dvaadvacet z 27 zemí Evropské unie včetně Česka; stranou zůstávají Estonsko, Slovensko, Nizozemsko, Kypr a Německo.

Berlín svou absenci minulý měsíc vysvětloval „čistě formálními důvody“, později však s ohledem na bouřlivé protesty oznámil, že se k podpisu zatím nechystá. Ratifikaci ACTA pozastavily kromě Česka i Polsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Litva a Lotyšsko.