Dvacet zásadních sdělení pro budoucnost. Pohledy Tonyho Blaira, zakladatele Revolutu či robotky Sophie

Zleva zakladatel Hanson Robotics David Hanson, Sophie, Philip K. Dick a Ben Goertzel.

Zleva zakladatel Hanson Robotics David Hanson, Sophie, Philip K. Dick a Ben Goertzel. Zdroj: Flickr - Web Summit

Celkem Web Summit v několika pavilonech a sálech navštívilo přes 70 tisíc lidí. Týdenní konference je považována za největší svého druhu na světě.
Příspěvky speakerů v hlavním sále Altice Areny trvaly zpravidla 20 minut.
Ronan Dunne, CEO Verizon.
Spoluautor projektu Libra od Facebooku Kevin Weil
Boxerská legenda Vladimir Kličko
34
Fotogalerie

Přijde vám hlasová asistentka Siri jako projev sexismu? Víte, jak vyčistit vesmír od odpadu nebo, že hudebník Jean Michel Jarre vytvořil autora skladeb, který není člověkem, ale výsledkem práce umělé inteligence? Konference Web Summit dala znovu i letos dohromady desítky tisíc účastníků - od politiků přes podnikatele po celebrity - a všichni společně řešili klíčové vize pro budoucnost. Nejen tu internetovou.

Web E15.cz byl na místě a vybral několik trendů, témat a inspirací, které akce označovaná jako největší světová technologická konference přinesla.

Katherine Maherová, CEO Wikipedia

"Žijeme v krizi důvěry," je přesvědčena Maherová. "Všichni například cítíme dopady globální klimatické krize, nejsme ale ani schopni se dohodnout, jak moc je to vážné, co s tím dělat a jestli je to naše zodpovědnost, nejsme schopni se toho dobrat. Dřív jsme byli zvyklí věřit lidem, které jsme neznali, vědě, které jsme nerozuměli, tomu, že peníze v našich peněženkách mají cenu, že když budeme mít problém a poprosíme o pomoc, dostaneme ji. Jenže dnes nevěříme vládám, médiím, lékařům..." To je podle Maherové v historii civilizace naprosto bezprecedentní situace. Jediným řešením je podle ní další a další hlad po informacích a sdílená znalost, jíž právě Wikipedia může být nositelem.

Pohled ze světa e-koloběžek

Jsme partneři měst, ne jejich nepřátelé, tvrdí Brad Bao, zakladatel start-upu na sdílenou dopravu Lime. "Pomáháme městům s daty a ona podle toho mohou lépe spravovat svou infrastrukturu, plánovat obslužnost. Ostatně máme společný cíl, méně provozu a ekologičnost," tvrdí Bao.

Libra v defenzivě

Oznámení projektu digitální měny Libra od Facebooku přineslo rozporuplné reakce a hodnocení. Podle Kevina Weila, který má Libru a peněženku Calibra ve Facebooku na starosti, to není věc, která se rozšíří tak rychle a automaticky, jako dřív samotná sociální síť. Pro používání Libry nebude potřeba být uživatelem Facebooku, upozornil Weil s tím, že kredibilitu projektu dává velký počet komerčních partnerů. "Může to ale trvat až desetiletí, než se to prosadí," poznamenal Weil. "Bude to řešit třeba efektivitu posílání peněz přes hranice, to se dnes zpoplatňuje jednotkami procent ze zasílaných částek," upozornil Weil.

Tony Blair: Společně proti Číně

Někdejší britský premiér Tony Blair se přednáškami živí. Na Web Summitu jich zvládl několik na různá témata. Jedno z nich se týkalo globální konkurence na poli technologií. Podle Blaira roste vliv Číny a tamních technologických firem. "Evropa a USA by se měli spojit a pracovat společně," řekl. To pak platí i pro regulaci technologií a internetu, která by měla být rovněž koordinována na obou stranách Atlantiku. "Regulace ale musí být správná. Politici jsou jednoduší. To, čemu nerozumí, tak nemají rádi. Co nemají rádi regulují, ale většinou špatně," komentoval.

Móda GIFů

Pohyblivých obrázků, krátkých videí, memes se denně ve světě mezi různými komunikačními nástroji pošle víc než je celkem lidí na planetě, každý člověk na světě tak v průměru pošle víc než jeden GIF denně. Podle zakladatele a šéfa knihovny Giphy Alexe Chunga je v byznysu messagingu příští velká síla, která možná nahradí klasická média a dokonce sociální sítě. "GIFy se dostávají do komerčního zájmu, firmy skzre ně chtějí realizovat své reklamy, už dnes je v přímém messagingu víc obsahu a poslaných zpráv než na klasických sociálních sítích," upozorňuje Chung. "Zatím ale nikdo pořádně nevymyslel, jak reklamu v soukromých zprávách zmonetizovat," dodává Chung.

Udržitelnost vesmíru

Osm tisíc tun vesmírného odpadu obíhá naší zemi rychlostí 25 tisíc kilometrů za hodinu. Nad zemí krouží dva tisíce aktivních satelitů a další tisíce, které už ztratily svůj účel. Objektů v průměru větších než deset centimetrů je nad námi v pohybu na 30 tisíc. Začíná to být problém. "Žili jsme v pocitu, že vesmír je nekonečný, naše nejbližší okolí je ale nyní přecpané. Organizace spojených národů dokonce nedávno vydala sérii opatření pro udržitelnost vesmíru, takže je to velké téma," tvrdí Peter Martinez z nadace Secure World s tím, že vzniká uskupení firem, které na čištění vesmíru hodlá do budoucna pracovat.

Nikolay Storonsky, zakladatel Revolut

"Největší problém pro nás je brexit. Chceme globálně expandovat, vstoupili jsme na trh v USA, v Kanadě, v Japonsku, v Singapuru. Budeme brzy po celém světě. Zajímá nás i Afrika. Začínáme s JAR."

Jean Michel Jarre představil aplikaci na AI hudbu

Francouzský hudebník Jean Michel Jarre si vybral konferenci Web Summit k představení své nové aplikace Eon. Její název je inspirovaný bohem času a nekonečna. Umělá inteligence sama míchá jednotlivé Jarreho do ní nahrané tóny a sekvence. "Výsledek je vždy nová, originální hudba, kdykoliv aplikaci otevřete. Je to zcela nový přístup k hudbě," tvrdí Jarre. Na projektu spolupracuje společnost Sony.

Jet Brains otevírají pobočku v Amsterdamu

Firma vyvíjející software pro vývojáře, kterou před více než dvaceti lety založili ruští podnikatelé v Praze a dnes firma s několikamiliardovým obratem stojí například za úspěšným programovacím jazykem Kotlin a dalšími nástroji. Její stánek na Web Summitu v Lisabonu byl mezi návštěvníky velmi populární. Další krok expanze je pak chystané otevření pobočky v Amsterdamu.

Shutterstock radí, jak na sociální sítě

"Pohyblivé obrázky, gify, videa jsou super trend. Facebook chystá na rok 2020 pro všechny své platformy modernizovaná stories. Obrovsky do toho investuje. A vy byste měli taky," nechal se slyšet manažer jedné z největších světových obrazových databank Shutterstock Luc Berlin.

Siri a sexismus

"Je třeba upozorňovat na sexismus. Hlasový asistenti by proto měli být neutrální, bez identity. To, že například Siri je žena je dá no mimo jiné tím, že v technologickém světě obecně je málo žen. Je to do jisté míry už výchovou dětí. Chlapci jsou například více podporování v technických oborech vzdělávání," soudí ředitelka pro oblast genderové rovnosti mezinárodní organizace UNESCO Saniye Gulserová Coratová.

Když se potká šéf Microsoftu s americkým kongresmanem

Debata ohledně regulace internetu je podle prezidenta Microsoftu Brada Smithe zkreslená. "Jaký je problém? Co se má řešit? Jestli to, že lidé kvůli technologiím přijdou o práci? Nebo je otázka trh s daty, a to, kdo a jak k nim bude mít přístup?" Podle člena sněmovny reprezentantů za Demokraty Ro Khanny jde o to, že lidé chtějí mít podíl na tom, jak se budou jejich životy ve spojení s technologiemi měnit.

Corinne Vigreauxová, marketingová ředitelka Tom Tom

"To, kdy budou vozy autonomní, je jedno. Hlavní o co jde, je to, že děláme pokrok v tom, aby doprava obecně díky technologiím byla bezpečnější a efektivnější. GPS nám pro to každopádně nebude stačit. Potřebujeme senzory a HD mapping. Čeká nás ještě spousta programování v této věci."

Snowden

Zřejmě nejznámější whistleblower světa Edward Snowden promluvil na Web Summitu prostřednictvím telemostu. Někdejší zaměstnanec americké národní bezpečnostní agentury NSA si položil řečnickou otázku. Co dělat, když největší instituce ztratí důvěru? Problémem podle Snowdena není ani tak to, že instituce nějak chrání data, čímž odkazoval na současnou iniciativu EU v oblasti GDPR. "Problém je už samotný sběr dat," uvedl. "Pokud za něj nebudou firmy trestány, nebudou měnit své chování," myslí si.

Robotí rande

Známé robotí ženě Sophii jsou čtyři roky. Stále se zlepšuje ve všemožných znalostech. Na Web Summitu odpovídala na náhodné dotazy novinářů. Dáma se speciálními komponenty vyrobenými z materiálu frubber (kombinace kůže a gumy) se s návštěvníky Web Summitu podělila třeba o to, že ví, co jsou kryptoměny, nepoužívá je ovšem, ostatně prý ani žádný jiný druh peněz nepotřebuje. "Matka" Sophie, společnost Hanson Robotics, ukázala i staršího bratra Sophie, androida Philipa K. Dicka. Byť jde o vzezřením staršího pána, teprve se blíží dospělosti, je mu 14. Debatoval s ním jeho spoluautor a propagátor projektu SingularityNET Ben Goertzel. Robotika je podle něj jedna ze zajímavých a hravých věcí pro testování možností virtuální reality a umělé inteligence. Vývoj v této oblasti by dle Goertzela mohla uspíšit mimo jiné platforma na sdílení a obchod nápadů a řešení pomocí blockchainu. "Jako další věc, která přijde, vidím myšlenkový cloud umělé inteligence a robotů jako je Sophie nebo Philip. Roboti se takto propojí a budou používat sdílenou znalost, sdílené informace," soudí Goertzel.

Michel Barnier, hlavní vyjednávač EU pro brexit

"Vyjednávání s Velkou Británií, bude dál dlouhé. Mimochodem, dodnes mi nikdo nedokázal vysvětlit přidanou hodnotu brexitu."

Proměna automobilky Rimac

Chorvatský vývojářský tým kolem Rimac Automobili nasdílel svoji dosavadní zkušenost s přípravou výroby elektrického hypersportu, jehož investory se stalo Porsche nebo Hyundai. Manažer Rimacu Tim Richardson představil plány a ambice značky na nejbližší období. Zaprvé je to dokončení prototypu chystané na příští rok, dosud šlo o koncepty. Pak je před Richardsonem a spol. ještě jeden velký úkol. "Chceme se přeměnit z výrobce aut na dodavatele technologií pro automobilový průmysl, primárně pro Porsche a Hyundai," líčil Richardson.

Verizon o budoucnosti 5G

Telekomunikační sítě 5G mají zachránit naši planetu. Alespoň si to myslí šéf jedné z největších telekomunikačních firem světa Verizon Ronan Dunne. Vyšší kapacita pro datové toky má podle Dunna pomoci energetické efektivitě. Důvod si to myslet je jednoduchý. Pro větší kapacitu datového přenosu bude třeba relativně méně zdrojové energie.

Boj Margrethe Vestagerové

Donald Trump o této dámě, kdysi pronesl, že ještě nepotkal nikoho, kdo by tolik nenáviděl Spojené státy. Tak si prezident USA interpretuje boj této evropské komisařky proti internetovým gigantům typu Facebook a Google. Na Web Summitu Vestagerová vytáhla další kartu. Uvedla, že z trhu dostává mnoho podnětů a stížností ohledně zneužívání pozice Apple Pay v oblasti digitálních plateb. Připomněla také starší kauzu, kdy Spotify napadla Apple kvůli jejich dominanci a zneužívání síly ve vztahu firem k prodejní platformě App Store. Okomentovala také například plány na spojení Googlu a značky chytrých náramků a hodinek FitBit. "Vždy když se společnosti spojují kvůli datům, máme z toho obavy," prohlásila.

Justin McLeod, zakladatel Hinge

Šéf randící aplikace se v minulosti léčil z drogové závislosti a tvrdí, že se dokáže držet lépe ohledně závislosti na drogách než závislosti na svém chytrém telefonu. V panelu o závislosti na internetu poznamenal mimo jiné to, že podle něj není příliš rozdílů mezi fyzickou a psychickou závislostí, závislostí na nějakých vzorcích chování nebo chemii. "Výsledek na váš mozek je podle mě stejný, pokud si dáte lajnu kokainu nebo pokud refreshujete notifikace," říká McLeod. A co podle něj s tím? "Dávat si v určité periodě pauzy od technologií," radí.

POKUD VÁS ZAJÍMAJÍ PODOBNÁ TÉMATA A RÁDI PŘEMÝŠLÍTE O TOM, CO BUDOUCNOST PŘINESE, VÍCE OBSAHU NAJDETE ZDE: https://budoucnost.nativecnc.cz/