E15 Meetings & Business: Umělá inteligence nám brzy může kompletně řídit život, varuje Húsek

Konference na téma nových technologií

Konference na téma nových technologií Zdroj: Jiří Koťátko

Panelisti druhého bloku konference: Využití nových technologií pro transformaci tradičních modelů businessu
Petr Pavlů, ředitel pro technický prodej ve společnosti Cisco Systems.
Pavel Kysela, ředitel společnosti Adastra
Konference na téma nových technologií
Zleva generální ředitelka CNC Libuše Šmuclerová a vedle ní šéfredaktorka deníku E15 Tereza Zavadilová
51
Fotogalerie

Mezi nejskloňovanější trendy současnosti patří internet věcí. Jeho největší potenciál je ve spotřebním průmyslu, řekl na úvod konference "Nové technologie" pod hlavičkou E15 Meetings & Business Štěpán Húsek, vedoucí technologického poradenství ve společnosti Deloitte. “Na své si přijdou výrobci hardwaru, firmy, které budou data sbírat, ale i poradenské společnosti,” doplnil Húsek. Další zásadní inovací nejbližších let se pak má stát umělá inteligence. Ta ovšem, stejně jako internet věcí, skýtá i řadu rizik. Také tématu možných hrozeb se účastníci konference v Národní technické knihovně dotkli.

Podle Petra Novosada, manažera ze společnosti Deloitte, se odhaduje, že jen v tomto roce dosáhne celosvětový obchodní přínos umělé inteligence 1,2 bilionu dolarů. “V roce 2040 nebo 2050 pak umělá inteligence bude schopná předčít dovednosti člověka,” předpokládá Novosad s tím, že bude záležet, jestli o to bude společnost stát.

Výrazně přispět k rozvoji umělé inteligence se přitom snaží i Češi. Pražská společnost GoodAI například vytvořila fond, v rámci něhož se soutěží o nejlepší nápady v příslušné oblasti. Ty mají posloužit k naplnění hlavního cíle firmy, jímž je vytvoření takzvané obecné umělé inteligence schopné konkurovat lidské mysli, popsala projektová manažerka firmy Daria Hvízdalová. 

“Už za pět let navíc může být realitou, že se vzbudíte a umělá inteligence Alexa vám řekne, že dneska musíte mít zdravou snídani, protože včera večer jste jedl nezdravě. Nebo si stoupnete na váhu a Alexa vám řekne, že si musíte jít zaběhat. Data pomocí senzorů a čidel půjde nasbírat více méně o všem, takže se může stát, že vám Alexa naplánuje i celý den. Samozřejmě pak půjde ta čidla i vypnout,” ubezpečil Húsek.

Technologický šéf Avastu Ondřej Vlček ale varuje, že příchod internetu věcí znamená i větší hrozbu virových útoků. Novým rizikům chce čelit i pomocí strojového učení, které v sítích hledá anomálie. “Problém je, že i ti útočníci dnes využívají umělou inteligenci. Zjednodušeně tu tedy máme souboj umělé inteligence proti umělé inteligenci,” vysvětluje Vlček. Již loni se přitom denně k síti připojilo 8,5 miliardy zařízení.

Vedoucí technologického poradenství ve firmě Deloitte ovšem zmínil i obecnější vliv internetu věcí na současné fungování byznysu. Podle Húska internet věcí zvýší přidanou hodnotu jak u výrobců, tak spotřebitelů. “Internet věcí zeefektivňuje plánování a zásobování či logistiku u výrobce, u spotřebitelů zase chytrá čidla napoví, jak správně produkt využívat, ale i jak ho udržovat,” vysvětlil Húsek.

Dokladem těchto slov je například firma Pygmalios, která pomocí čidel a senzorů analyzuje chování zákazníků v kamenném obchodě.

“Díky tomu lze zjistit, jak se návštěvník v obchodě pohybuje, kolik času tam strávil nebo i to, jak často se konkrétní zákazníci vracejí do obchodu. Lze ale zkoumat i jejich věk, pohlaví nebo dokonce emoce. Firma pak podle toho může nastavit otevírací dobu nebo i počet prodavaček pro různá období,” vysvětlil Juraj Podroužek, který ve společnosti Pygmalios vede spotřebitelskou sekci. 

Tento způsob sbírání dat přitom otevírá i etické otázky, připouští. “K žádné identifikaci konkrétních osob ale nedochází,” uzavřel Podroužek.

Nejde přitom o jediné možné komerční využití nastupujících technologií. Richard Walitza, ředitel pro rozvoj mobilních plateb MasterCard Europe pro Česko a Slovensko, si všímá zejména potenciálu v oblasti fintechu a plateb.

“Pomocí aplikací řešíme například tankování nebo parkování, v gastronomii lze pomocí aplikace zase nastavit, kdy a co chcete jíst, a potom už do restaurace stačí jen na předem stanovený čas dorazit,” řekl Walitza.

Technologický pokrok výrazně zasahuje také do oblasti zdravotnictví. Čtěte nový magazín E15 Premium Jak žít 120 let, najdete jej v síti trafik Geco a Relay. Publikaci si můžete rovněž objednat online zde >>>

Video placeholde
E15 Premium - Jak žít 120 let • E15

Technologie internetu věcí a umělé inteligence ovšem mohou výrazně proměnit nejen životy spotřebitelů, ale i fungování celých měst, naznačil ředitel prodeje a marketingu společnosti ICE Gateway Pavol Hronec.

“Součástí našich služeb jsou třeba chytrá veřejné osvětlení. V rámci městské hromadné dopravy lze zase na zastávce nevidomým předat zvukovou informaci, jaké číslo autobusu právě přijelo,” popsal Hornec. 

Vývojář ze společnosti Zuri Michal Illich chce zase pomocí nových technologií změnit dopravu, a to nejen v městských aglomeracích. Pracuje na výrobě osobního letadla s doletem zhruba 700 kilometrů. Jedná se o mix mezi multikoptérou (dronem) a letadlem. “Převážnou část letu se stroj chová jako běžné letadlo, přičemž na začátku a konci letu využívá celkem osmi vrtulí k vertikálnímu vzletu a přistání. To přináší dvě hlavní výhody – stroj umožňuje lety na delší vzdálenosti než multikoptéry a zároveň jednodušší přistávání a start než letadlo,“ řekl Illich. 

S noými technologiemi se pojí i virtuální reaita. Podle Asociace virtuální a rozšířené reality (AVRAR) se v současnosti nejvíce využívá ke školení na dálku nebo na takzvaný virtuální support. “Ve vzdělání má virtuální realita obrovský potenciál. Pomocí ní lze vzít třídu na Mars nebo do jádra atomu,” uvedl příklady vývojář Asociace Joe Večerník, podle něhož je virtuální realita finální médium, protože do ní můžeme vměstnat veškeré naše smysly.

Podívejte se na sestřih z akce:

Video placeholde
Konference - nové technologie • E15