Etický panel ČT: Zrušení účasti Babiše v Máte slovo bylo v pořádku

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15

Zrušení účasti podnikatele a předsedy občanského sdružení Ano 2011, které má politické ambice, Andreje Babiše v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové na začátku září bylo v pořádku a neporušilo Etický kodex České televize. K tomuto závěru dospěl Etický panel ČT, uvedl to na zasedání Rady ČT generální ředitel veřejnoprávní stanice Petr Dvořák.

Panel se celou záležitostí zabýval na základě stížností samotného Babiše a také Pavla Černého. „Vyřazení Andreje Babiše nebylo podle panelu v rozporu s Etickým kodexem ČT. Panel se stížností dále hlouběji nezabýval, protože nešlo o otázku etiky,“ uvedl Dvořák.

Dotyčný díl pořadu byl věnován zdražování základních potravin. Babiš byl původně pozván, protože je se svým Agrofert Holdingem největším tuzemským zemědělsko-potravinářským hráčem na trhu. Do pořadu byl dále pozván například Vít Bárta za Věci veřejné či Pavel Suchánek z ODS.

Babišovu účast ale jen několik hodin před začátkem živě vysílaného pořadu vedení ČT zrušilo. Jako důvod televize uvedla, že podle předvolebního kodexu není možné před volbami zvát do nezpravodajských pořadů ČT předsedy politických stran a uskupení, které ve volbách - v tomto případě krajských a senátních - kandidují.

Miliardář a jeden z nejbohatších Čechů Babiš považuje zrušení jeho účasti za skandální. Mimo jiné i proto, že v pořadu nakonec dostali slovo právě Bárta a Suchánek, jejichž strany se ucházely o přízeň voličů v krajských volbách a vyslaly kandidáty i do senátních voleb. Naopak Ano 2011 se krajských voleb neúčastnilo a v senátních volbách podpořila pouhých sedm kandidátů. Svou pozornost hnutí soustředí až na volby do Poslanecké sněmovny v roce 2014.

„Poučení, která z postupu České televize plynou? Za prvé ČT (ne)výběrem témat a (ne)výběrem hostů narušuje pluralitu a rovnovážnost vysílání, kterou jí ukládá zákon. Za druhé vedení ČT má kdykoliv možnost pod jakoukoliv záminkou zabránit vystoupení kohokoliv. Za třetí přístup neparlamentních stran, občanských iniciativ i některých významných osobností do tohoto veřejnoprávního média je omezovaný a omezený,“ uvedl v září na svém blogu Babiš.

„ČT má řadu možností, aby se stala fórem, na kterém se svobodně střetávají nejrůznější myšlenky (a to včetně myšlenek, které nejsou po chuti vedení ČT). Jenže to by vedení ČT muselo být nepolitické a upřednostňovat zájmy diváků před zájmy svými. Takto se veřejnoprávní médium stává jen nástrojem parlamentních stran. Škoda,“ dodal tehdy.