EU vyšetřuje půlmiliardovou podporu, kterou chystá Česko pro digitální televizní vysílání

Start digitálního televizního vysílání druhé generace ve standardu DVB-T2 je nutný. Bez něj se už vysílací byznys nemá kam posunout.

Start digitálního televizního vysílání druhé generace ve standardu DVB-T2 je nutný. Bez něj se už vysílací byznys nemá kam posunout. Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Evropská komise zahájila hloubkové šetření státní podpory, kterou Česká republika hodlá poskytnout provozovatelům zemského digitálního televizního vysílání, mimo jiné i České televizi. Šetření má posoudit, zda je pomoc v souladu s pravidly EU pro státní podporu, uvedla Evropská komise.

Komise má na základě svého předběžného posouzení pochybnosti o tom, zda je opatření v souladu s pravidly EU. Z tohoto důvodu se rozhodla zahájit hloubkové šetření a bude nyní dál zkoumat, zda jsou její obavy opodstatněné. Při hloubkovém šetření mají všechny zainteresované strany možnost předložit připomínky.

Příjemci podpory mají být čeští provozovatelé veřejnoprávního vysílání, tedy Česká televize, a dva soukromí provozovatelé digitálního televizního vysílání, České radiokomunikace a Digital Broadcasting.

Loni v červenci Česká republika sdělila Evropské komisi záměr kompenzovat provozovatelům vysílání náklady na souběžné vysílání. Cílem opatření s rozpočtem zhruba 473 milionů korun je zajistit, aby provozovatelé digitálního televizního vysílání uvolnili pásmo 700 MHz ze služeb pozemního vysílání. Opatření má pokrýt výdaje na modernizaci infrastruktury a provoz modernizovaných sítí souběžně s původními po dobu souběžného vysílání.

„V této fázi má komise na základě svého předběžného posouzení pochybnosti o tom, zda je opatření v souladu s pravidly EU pro státní podporu,“ uvádí Evropská komise. Proto komise přistoupila k hloubkovému šetření.

Komise se při vyšetřování zaměří hlavně na čtyři body. Jejím cílem je určit, zda opatření motivuje provozovatele digitálního televizního vysílání k tomu, aby vynaložili náklady na modernizaci sítí a souběžného vysílání televizních programů, a zda přináší podstatné zlepšení, které by trh sám o sobě bez veřejné podpory nezajistil. Bude také zjišťovat, zda je pomoc nejvhodnějším nástrojem k zajištění hladkého uvolnění pásma 700 MHz a obsahuje dostatečné záruky k zajištění toho, aby byla výše podpory omezena na nezbytné minimum.