Evropa a Amerika cvičí společnou obranu proti hackerům

Hacking

Hacking

Evropská unie a Spojené státy dnes po zhruba roce provádějí další cvičení, které má spolu se zátěžovými testy, pomoci odhalit mezery v obraně proti hackerům na obou stranách Atlantiku. Vzhledem ke zvýšenému počtu kyberútoů v poslední době je podle komisařky EU pro digitální agendu Neelie Kroesové potřeba na tuto celosvětovou hrozbu odpovídat stejným metrem, tedy taktéž globálně.

Bezpečnostní experti stále více poukazují na vysoký počet a propracovanější způsoby nedávných útoků. Uvádějí například útok, kdy se hackeři pokusili pomocí důmyslných virů ukrást data z chemických a zbrojařských firem či útoky proti různým organizacím nejméně v osmi zemích.

„Hrozba kybernetických útoků roste, takže potřebujeme spolupracovat“, řekl profesor Udo Helmbrecht poradce evropské bezpečnostní agentury ENISA s tím, že internet je důležitým pilířem naší společnosti. „Používáme jej nejen pro podnikání, ale i pro soukromé účely. Čím více jsme na něm závislí, tím více na něm musíme chránit naší bezpečnost.

Zátěžové testy pracovaly se dvěma scénáři. První zahrnoval útok, kdy se experti snažili nabourat do evropských bezpečnostních agentur a chtěli z nich ukrást tajné informace a zveřejnit je. Druhý scénář byl zaměřen na snahu o narušení systémů řízení v energetickém průmyslu.

Scénáře byly navrženy tak, aby každý z účastníků věděl, který odborník je k dispozici na druhé straně Atlantiku a jakou pomoc může nabídnout, aby se útok podařilo odvrátit. „Nejdřív musíme zjistit, jaký útok hrozí a odkud pochází. Pak přijdou na řadu počítačové týmy v jednotlivých zemích, které budou hrozbu analyzovat, vyměňovat si informace a hledat řešení, jak útoku zamezit,“ vysvětlil fungování systému společné obrany Helmbrecht.