Facebook se odvolal proti pokutě, kterou dostal od britského regulátora

Zdroj: ČTK

Americká internetová společnost Facebook se v Británii odvolala proti pokutě 500 tisíc liber (téměř 14,6 milionu korun), kterou jí vyměřil britský úřad na ochranu osobních údajů (ICO) kvůli její roli ve skandálu kolem poradenské firmy Cambridge Analytica. Společnost se odvolala na základě toho, že ICO nenašel důkazy o tom, že by osobní údaje britských uživatelů byly sdíleny nepatřičně, a pokutu tudíž pokládá za neoprávněnou, uvedl zpravodajský server BBC.

ICO minulý měsíc uvedl, že Facebook nedokázal dostatečně ochránit soukromí svých uživatelů. Firma podle něj umožnila "závažné porušení" zákona a nezajistila nápravu ani po odhaleném zneužití údajů v prosinci 2015.

Cambridge Analytica získala přístup k těmto údajům prostřednictvím aplikace psychologa Aleksandra Kogana. Facebook podle ICO v letech 2007 až 2014 umožnil vývojářům aplikací přístup k osobním údajům uživatelů bez jejich výslovného souhlasu. Tato data údajně využila k podpoře volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016. Později byla sdílena s dalšími firmami včetně SCL Group, která je mateřskou společností organizace Cambridge Analytica.

Data, která Cambridge Analytica získala a využila, zahrnovala podle ICO údaje minimálně o milionu obyvatel Británie. ICO výslovně netvrdil, že tato data byla použita v kampani, uvedl ale, že informace byly shromážděny a „vystaveny riziku dalšího zneužití“.

Cambridge Analytica tvrdí, že získala data asi 30 milionů lidí a že šetření ICO neobjevilo žádné důkazy, že by mezi nimi byli britští občané.

„Vyšetřování ICO pramenilo z obav, že na údaje britských občanů mohly mít dopad aktivity firmy Cambridge Analytica. Nyní ale úřad potvrdil, že nenašel žádné důkazy, které by naznačovaly, že informace uživatelů facebooku v Británii kdy sdíleli Aleksandr Kogan a Cambridge Analytica nebo její dceřiné společnosti v referendu o odchodu Británie z Evropské unie,“ prohlásila právní zástupkyně Facebooku Anna Benckertová.

„Z tohoto důvodu jádro jejich argumentace nesouvisí s událostmi týkajícími se firmy Cambridge Analytica. Místo toho úřad zpochybňuje některé ze základních principů, jak by lidem mělo být umožněno sdílet informace online, a tento problém jde daleko za hranice facebooku. Proto jsme se rozhodli odvolat,“ doplnila Benckertová.

Vysvětlila, že podle teorie ICO by lidé například nemohli přeposlat e-mail nebo zprávu bez souhlasu každé osoby na původním vlákně adresátů.

Jak už dříve podotkla agentura Reuters, vyměřená pokuta je spíše symbolická. Facebook loni zvýšil zisk o více než polovinu na téměř 15,9 miliardy dolarů (zhruba 362 miliard korun). Facebook je největší sociální síť na světě, kterou alespoň jednou za měsíc využívá více než 2,2 miliardy lidí.