Facebook zarazí špehování. Špionážní agentury sledovaly padesát tisíc uživatelů

Špionážní agentury měly podle vyšetřovatelů používat Facebook a Instagram pro sledovací aktivity, zejména pro pro pozdější infikaci zařízení sledovaných subjektů spywarem.

Špionážní agentury měly podle vyšetřovatelů používat Facebook a Instagram pro sledovací aktivity, zejména pro pro pozdější infikaci zařízení sledovaných subjektů spywarem. Zdroj: reuters

Společnost Meta, pod kterou nově spadají největší sociální sítě světa Facebook, Instagram a Whatsapp, oznámila, že po několikaměsíčním monitorování zablokuje na svých sítích činnost sedmi špionážních agentur. Padesát tisíc uživatelů z více než stovky zemí má dostat oznámení o možném sledování. Jedná se zejména o novináře, opoziční politiky a o aktivisty. Facebook tak vylepšuje svou nevalnou pověst. Čelí mimo jiné sérii obvinění z porušování zásad soukromí, podněcování násilí a ze šíření dezinformací.

„Budeme pokračovat ve vyšetřování a vymáhání práva proti komukoli, kdo zneužívá naše aplikace,“ uvedla Meta s tím, že služeb „soukromých oček“ využívaly v mezinárodním měřítku jak firmy, tak vládní složky. 

Meta odstraní zhruba 1500 falešných účtů, zablokuje odkazy na nebezpečné webové adresy a zašle výzvu k okamžité zastavení činnosti dotčených agentur.

Tvrzení „kyberžoldáků“, jak Meta nájemné špionážní agentury nazývá, že se zaměřují jen na zločince a teroristy, ředitel bezpečnosti Nathaniel Gleicher zásadně odmítá: „Cílení špionáže, kterou jsme odhalili, je nevybíravé. Zaměřují se na novináře, politiky, ochránce lidských práv i na běžné občany.“

Meta si ale uvědomuje, jak důležité jsou její platformy pro „oprávněnou“ špionáž nebezpečných osob, za kterou se agentury schovávají. „Připravili jsme autorizované kanály, kde mohou vládní složky podávat zákonné žádosti o informace, aby se nemusely uchylovat k agenturám poskytujících sledování na zakázku,“ stojí ve zprávě. 

Video placeholde
Profil Marka Zuckerberga • E15

Špionážní agentury měly podle vyšetřovatelů používat Facebook a Instagram pro sledovací aktivity, zejména pro pozdější infikaci zařízení sledovaných subjektů spywarem (špehovací software pro odesílání dat uživatelů – pozn. red.). To byl však jen jeden z prvních kroků v procesu, který společnost Meta označila „řetězcem dohledových aktivit“.

Spyware umožňuje na dálku přeměnit chytré telefony a počítače na sledovací zařízení schopná naslouchat hovorům a sledovat polohu uživatelů, připojit se k fotoaparátu, krást soubory nebo seznamy kontaktů.

Meta jmenovala sedm společností, které měly být v nezákonné činnosti zapleteny. Jeden dosud neznámý subjekt je z Číny a dalšími agenturami byly Cobwebs Technologies, Cognyte, BellTroX, Cytrox, Black Cube a Bluehawk CI. Pocházejí z Izraele, Indie a ze Severní Makedonie.

Některé z nich se již stihly nechvalně proslavit. Společnost Black Cube měla sbírat informace o ženách, které obviňovaly hollywoodského producenta Harveye Weinsteina ze sexuálního zneužívání. Cytrox se měl podle výzkumníků z Torontské univerzity na zakázku egyptské vlády nabourat do telefonu opozičního politika Aymana Noura. Stačilo k tomu jediné kliknutí na odkaz v chatovací aplikaci WhatsAppu.

Sledování probíhalo ve třech fázích. V prvním kroku „průzkumu“ agentury automatickým softwarem shromažďovaly co nejvíce informací o sledovaném subjektu ze sociálních sítích, médií, blogů a z mnoha dalších zdrojů. 

Ve druhé části mělo nastat „propojení“, což zahrnuje snahu za pomoci falešné identity spřátelit se se sledovanou osobou a s jejími blízkými na sociálních sítích a vytvořit si tak důvěru, aby sledovaný subjekt klikl na osudný odkaz se spywarem. 

Třetím a zároveň posledním krokem  je „vykořistění“, přičemž se ke sběru dat od oběti používají hackerské metody, jako je spyware nebo phishing, kdy oběť na doménách kopírujících vzhled věrohodných institucí dobrovolně prozradí přihlašovací údaje ke svým účtům.

Facebook, respektive Meta tak konečně podniká kroky proti závadným aktivitám na svých sítích. V nedávné minulosti totiž čelil nařčením vlastních zaměstnanců, kteří upozorňovali na využívání platformy v Africe na podněcování k násilí proti etnickým menšinám, k obchodu s orgány, pašeráctví lidí nebo k potlačování disidentů nedemokratickými vládami, což ze strany vedení nevyvolalo žádnou odezvu.