Filmovému fondu bude chybět 150 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Fond na podporu a rozvoj kinematografie přechází na krizový režim. Kvůli změně financování bude mít letos k dispozici asi 100 milionů korun, výrazně méně než v předchozích letech. „V letošním roce vypadne z příjmů fondu 150 milionů korun,“ uvedla ředitelka odboru média audiovize na ministerstvu kultury Helena Fraňková. Fond tak filmařům zřejmě pozdrží některé už přislíbené platby a letos rozdá skromnější příspěvky.

„Peníze by fondu mohly dojít někdy na konci října,“ varuje Helena Uldrichová z Asociace producentů v audiovizi. Například v roce 2010 fond rozdělil 225 milionů, v roce 2011 přibližně 200 milionů korun.

Zákonodárci loni rozhodli, že filmový fond již nebude dostávat peníze z reklamy České televize, ale získá dvě procenta z čistých ročních tržeb komerčních stanic. Kámen úrazu je v časování: poslední příspěvek ČT – 8,5 milionu korun – přišel do fondu na konci listopadu 2011. První peníze od komerčních televizí se však na účtu objeví až v červenci 2013 (platí se měsíc po odevzdání daňového přiznání k předchozímu roku). Ředitel Novy Jan Andruško již potvrdil, že televize počítá s ročním příspěvkem okolo 100 milionů korun, Prima by měla přispět asi 50 miliony.

Méně peněz ve fondu postihne české filmaře dvojím způsobem. Vzhledem k určité setrvačnosti vyplácení prostředků (platí se v několika splátkách a až poté, co producent doloží krytí celkového rozpočtu) se bude týkat hlavně projektů, kterým rada fondu přiklepla finance již v loňském roce.

Podle informací z ministerstva kultury loni například radní slíbili přidělit pět milionů společnosti Total HelpArt na projekt Jako nikdy, šest milionů produkci Negativ na projekt Surabája Johny – Seznamka, osm milionů pro Miracle film na animovaný film Malá z rybárny nebo osm milionů pro společnost Maur film na snímek Jedenáctka.

Dá se předpokládat, že v některých případech rada sáhne k pozdržení již schválených splátek. „Rada by měla rozdělovat prostředky tak, aby nenastal problém s cash flow. V případě nouze budeme jednat s ministerstvem financí o půjčce 50 milionů korun,“ vysvětlila Fraňková. Doposud z fondu měsíčně odteklo mezi pěti až 27 miliony korun.

S nižšími příspěvky by pak měli letos počítat pořadatelé filmových festivalů nebo majitelé či provozovatelé lokálních kin, kteří plánují digitalizaci sálů. Kupříkladu producent František Fenič dostal loni příspěvek na festival Febiofest ve výši tří milionů korun. Dá se předpokládat, že neuspokojené žádosti producenti nasměrují na rozpočty místních samospráv.