Firma Promopro, jejíž kauza zničila kariéru Vondry, změnila majitele

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Zdroj: CT

Společnost AV Media koupila firmu Promopro, která v minulosti proslula kvůli sporné zakázce na zajištění audiovizuální techniky během českého předsednictví Evropské unii. AV Media chce touto akvizicí posílit své ambice ve středoevropském regionu. Cenu transakce společnosti nezveřejnily.

AV Media se podle svého ředitele Petra Barcala rozhodla akceptovat nabídku původních majitelů na prodej stoprocentního podílu v Promopru. „Jsme přesvědčeni, že synergie v rámci skupiny nám umožní nejen rozvíjet pronájmové služby zákazníkům v České republice, ale dále posílí i naše ambice směrem na další evropské trhy,“ konstatoval Barcal.

Promopro až dosud patřila manželům Veselým. Majoritního vlastníka Jaroslava Veselého policie stíhá z praní špinavých peněz kvůli zakázce na audiovizuální služby během předsednictví EU, která byla dle detektivů předražená o 388 milionů korun. Mezi obviněnými je dalších 11 lidí, včetně bývalých vládních úředníků. Veselý v minulosti uvedl, že se ničeho protizákonného ani nekalého nedopustil.

Případ rozpoutal Kalousek

Kauzu Promopro v roce 2011 rozpoutal tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, který spolu s šéfem finančního analytického útvaru Milanem Cícerem oznámil, že část peněz z plateb pro Promopro putovala na podezřelé účty v Rakousku.

Případ se změnil ve velký politický skandál, který vyvolal ostré spory mezi ODS a ostatními stranami tehdejší vládní koalice – Věcmi veřejnými a hlavně TOP 09 – a významně oslabil tehdejšího ministra obrany z ODS Alexandra Vondru. Ten byl v době předsednictví Evropské unii vicepremiérem pro EU a za zakázku nesl politickou zodpovědnost. Vondra rezignoval na funkci ministra obrany loni v prosinci.

Firmy s dvacetiletou tradicí

Jaroslav Veselý Promopro založil v roce 1993. Firma se věnuje technickému zajištění kongresů, tiskových konferencí, seminářů a výstav. Vedle akcí spojených s českým předsednictvím zajišťovala i zasedání NATO, Světové banky a MMF. Loni vykázala obrat necelých 51 milionů korun.

AV Media, která zaměstnává 170 lidí, se označuje za lídra českého trhu v oblasti audiovizuální techniky, loni měla tržby ve výši 725 milionů korun. Skrze své dceřinné společnosti působí i v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a Rakousku.

Přehled hlavních událostí v kauze Promopro
Rok 2011
27. ledna Deník Právo a server Aktuálně.cz informovaly, že ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli podezřelé zakázce, kterou v době českého předsednictví EU získala bez soutěže firma Promopro. Podle Práva společnosti zakázku „přiklepla“ vládní sekce vedená tehdy Alexandrem Vondrou (ODS), nynějším ministrem obrany. Podle deníku neměla částka za pronájem a obsluhu audio-vizuální techniky překročit 85 milionů korun, společnost prý ale nakonec fakturovala 766 milionů.
Vondra v reakci na zprávu prohlásil, že smlouvu s Promopro nevyjednal, nepodepsal a nebyl s ní seznámen. Podle něj byl za financování českého předsednictví odpovědný tehdejší vedoucí úřadu vlády Jan Novák. Ten ale tvrdil, že zakázky připravoval Vondrův úřad.
28. ledna Vedení společnosti Promopro prohlásilo informace zveřejněné v médiích za zkreslené, neúplné a tendenční. Podle majitele firmy cena zakázky nebyla 766 milionů korun, ale 496 milionů korun.
Úřad vlády zveřejnil smlouvu s Promopro a později i dodatky.
1. února Mluvčí vlády Jan Osúch řekl, že úřad vlády zaplatil firmě Promopro téměř 551 milionů korun.
3. února Vedení ODS ostře reagovalo na výroky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který v tisku Vondru obvinil ze odpovědnosti za ztráty stamilionů korun při českém předsednictví EU.
7. února Protikorupční policie zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.
17. února Ministr financí Kalousek a ředitel finančního analytického útvaru ministerstva Milan Cícer na tiskové konferenci oznámili, že část peněz z plateb pro Promopro putovala na podezřelé účty v Rakousku. Na kontech bylo kvůli tomu zablokováno téměř 135 milionů korun.
24. února Premiér Petr Nečas (ODS) obvinil ministra financí Kalouska, že hrubým způsobem ovlivňuje vyšetřování případu. Kalousek to odmítl.
24. března Vondra se na mimořádné schůzi parlamentu přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při předsednictví EU. Uvedl, že měl celkový přehled a detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli vysvětlit.
Vládní strany VV a TOP 09 vyzvaly ODS, aby vyřešila situaci kolem Vondry, který podle nich jasně nevyvodil odpovědnost za kauzu Promopro. „Má-li pan ministr Vondra po tomto slově jen trochu cti v těle, podá rezignaci ještě dnes. Pokud tuto čest nenalezne, budeme spoléhat na čest pana premiéra,“ řekl ministr financí a místopředseda TOP 09 Kalousek novinářům.
28. března Za Vondru se postavila Výkonná rada ODS.
11. dubna Vondra nabídl premiérovi Nečasovi rezignaci na funkci. Podle svých slov tak učinil proto, aby nebránil změnám ve vládě a umožnil fungování trojkoaličního kabinetu.
16. června Sněmovna hlasy opoziční ČSSD a KSČM vyzvala premiéra, aby kvůli kauze Promopro Vondru odvolal. Předseda vlády to odmítl.
7. července Antimonopolní úřad zahájil v souvislosti se zakázkou pro Promopro správní řízení s Úřadem vlády.
Rok 2012
12. dubna Premiér Nečas prohlásil, že očekává, že Vondra vyvodí politickou odpovědnost ve chvíli, kdy bude některý z jeho bývalých podřízených odsouzen v souvislosti s kauzou.
13. dubna Protikorupční policie oznámila, že v kauze Promopro obvinila 10 lidí, z toho tři bývalé zaměstnance státu. Později vzrostl počet obviněných na 12.
7. prosince Vondra rezignoval na funkci ministra obrany; svůj krok zdůvodnil ztrátou důvěry voličů v podzimních senátních volbách.

David Klimeš: Opožděný politický nekrolog za Vondru