Galileo se bude stěhovat do Prahy v létě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Space Today Online

Družice systému Galileo
Galileo finišuje. Na kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně finišují přípravy ke startu ruské lodi Sojuz, jež by
měla ve čtvrtek vynést do kosmu první dvě provozní družice globálního navigačního systému evropského programu Galileo.
Na oběžnou dráhu budou postupně rozmístěny další družice a celá soustava bude dokončena do roku 2019. Vynesení celkem
18 družic do výše 23 600 kilometrů umožní poskytovat první služby na přelomu let 2014 a 2015.
Budova už stojí. V bývalé budově České konsolidační agentury a později ministerstva financí v Janovského ulici v Praze 7 bude sídlit administrativní část evropského navigačního systému Galileo.
Rosetta. Vizualizace kosmické sondy systému Galileo
Galileo
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Sídlo Evropské vesmírné agentury (GSA) má být připravené do května a v průběhu léta by agentura mohla v Praze zahájit činnost. Během konference Galileo Application Congress to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš.

O přesunutí administrativní části agentury do Prahy rozhodla Evropská unie na konci roku 2010. Česká vláda jako sídlo vybrala budovu bývalé konsolidační agentury v pražských Holešovicích.

Hlavním tématem dnešní konference byly služby, které bude satelitní systém Galileo nabízet. Od roku 2014, kdy bude na oběžné dráze 18 družic, půjde zejména o bezplatnou navigaci pro motoristy, signál pro pátrací a záchranné akce a také o kódovanou službu určenou pro zajišťování bezpečnostních úkolů států. Další dvě služby přibudou, až bude na oběžné dráze všech třicet plánovaných družic, tedy nejpozději do roku 2019.

Galileo bude poskytovat kódovaný signál pro komerční účely, například pro zaměřování pozemků geodety či mýtné systémy, a rovněž certifikovaný signál pro navigaci letadel. Carlos des Dorides, šéf programu k tomu říká, že je velký rozdíl mezi civilním Gallieem a vojenským GPS. Galileo má předčit už zavedený americký systém GPS (Global Positioning System), a to hlavně mimořádnou přesností. Má být schopen určovat polohu na celém světě s přesností na metry, zatímco GPS připouští odchylky kolem deseti metrů. Oba navigační systémy nebudou vůči sobě stát jen v konkurenčním vztahu. Budou se navzájem podporovat, takže uživatel v praxi nepozná, zda ho právě navádějí signály Galilea nebo GPS.