Garmin po ataku hackerů postupně obnovuje služby. Nové informace naznačují, že útočníci dostali zaplaceno

Uživatelé chytrých hodinek Garmin přišli kvůli útoku hackerů dočasně o přístup k datům o své fyzické aktivitě a dalším údajům uloženým on-line.

Uživatelé chytrých hodinek Garmin přišli kvůli útoku hackerů dočasně o přístup k datům o své fyzické aktivitě a dalším údajům uloženým on-line. Zdroj: Reuters

Výrobce navigací Garmin na začátku týdne s několikadenním zpožděním potvrdil, že firma se stala terčem rozsáhlého kybernetického útoku. Služby společnosti pro přenosná zařízení jako chytré hodinky se postupně vracejí do provozu. Přesto některé uživatele stále trápí nedostupnost například jejich běžeckého archivu. Podle zdrojů webu Bleeping Computer musel Garmin s útočníky vyjednávat o výkupném.

Výpadek způsobil pod informací řady médií virus nazvaný Wastedlocker, který 23. července zakódoval data uživatelů uložená na severech Garminu a tím vyřadil z provozu řadu služeb společnosti. Za virem údajně stojí ruská hackerská skupina Evil Corp. Gang měl v souvisosti s tímto hackem za zpřístupnění dat považovat výkupné deset milionů dolarů.

„Nezaznamenali jsme žádné náznaky, že došlo ke ztrátě nebo odcizení jakýchkoliv dat zákazníků, včetně platebních informací služby Garmin Pay,“ uvedla společnost. Navigační funkce přístrojů Garmin nebyly útokem dotčeny, uživatelé ale nemohli využít žádné on-line služby. „Zasažené systémy postupně obnovujeme a předpokládáme, že k obvyklému provozu se vrátíme během několika následujících dní,“ oznámil Garmin. Informace o dostupných službách a trvajících omezeních firma postupně zveřejňuje na svém webu.

Není zatím jasné, zda firma přistoupila na požadavek hackerů a zaplatila výkupné. Oznámení sice naznačuje, že se k tomu neuchýlila. „Neočekáváme v důsledku výpadku žádné materiální dopady na náš provoz, ani na naše hospodářské výsledky,“ uvedl Garmin. Po pár dnech ale web BleepingComputer přinesl informace, které směřují spíše k tomu, že Garmin neobnovoval zálohy dat, ale vyplatil útočníky. Podle zdrojů serveru to mělo Garmin stát 10 milionů dolarů.

Virus Wastedlocker se poprvé objevil letos v květnu. Podle antivirové společnosti Symantec bylo virem napadeno nejmenované americké vydavatelství, z jehož webu se dále šířil a napadal vybrané návštěvníky. Celkem zasáhl 31 organizací, „včetně mnoha známých značek. Vedle mnoha firem se soukromými vlastníky mezi nimi bylo také 11 veřejně obchodovaných společnosti, z toho osm řazených do žebříčku Fortune 500“, uvedl Symantec. Prakticky všechny napadené firmy mají americké vlastníky.

Za hlavu hackerské skupiny Evil Corp je považován Maxim Viktorovič Jakubec. Americká FBI na jeho hlavu vypsala odměnu pět milionů dolarů, nejvyšší sumu nabídnutou za dopadení jakéhokoliv kybernetického zločince.