Home office je pro některé firmy problém. Podceňují i kyberbezpečnost, uvádí průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: pexels

Polovina českých a slovenských firem musela kvůli pandemii inovovat svou IT infrastrukturu. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Cisco mezi firemními manažery a IT specialisty. Přesto však téměř čtvrtina firem nemá infrastrukturu na takové úrovni, aby umožnila zaměstnancům plnohodnotně pracovat na dálku.

Na 37 procent podniků také zavedlo nebo rozšířilo využití vzdáleného přístupu do firemní sítě. Více než čtvrtina oslovených pak zavedla nástroje pro spolupráci uživatelů, jako jsou skupinové chaty či videohovory. Nastavení a zabezpečení sítě však nedovolují 24 procentům firem zajistit zaměstnancům možnost plnohodnotně pracovat na dálku. 

Průzkum, kterého se zúčastnilo 900 manažerů a IT specialistů, také poukázal na téma kyberbezpečnosti. Nejnovější standard Wi-Fi 6 zavedla jen pětina podniků, naopak 70 procent používá předchozí generaci. Podniky, které nemají žádné zabezpečení Wi-Fi sítě, však řeší bezpečnostní problémy 5× častěji.

„Nevhodné nebo chybějící zabezpečení Wi-Fi je, jako když necháte klíčky od auta v zapalování a jdete na nákup. Nikdo si to nedovolí, protože je pravděpodobné, že by o vůz přišel,“ říká Pavel Křižanovský, technický ředitel společnosti Cisco. „U firemních dat a systémů ale tato opatrnost často chybí. Firmy také často o problému ani nevědí,“ upozorňuje. Pomoci dle něj může nasazení Wi-Fi 6. generace a zabezpečení WPA3.

WPA3 bylo navrženo tak, aby dokázalo čelit současným bezpečnostním hrozbám. Přestože předchozí verze WPA2 již neposkytuje nejvyšší stupeň ochrany, využívá ji stále 85 procent firem. Přitom právě Wi-Fi je jedním z míst, kudy útočníci často dokážou proniknout do systému.

„Tím, že firmy stále využívají starší standardy, se nejen okrádají o byznysové benefity moderního připojení, ale snižují i svou bezpečnost, nemluvě o větší složitosti správy takového IT prostředí, a tedy o vyšších nákladech,“ komentuje výsledky průzkumu Křižanovský.