Internetoví "piráti" vyrazili na Hrad

K dohodě ACTA se připojilo 22 unijních zemí

K dohodě ACTA se připojilo 22 unijních zemí Zdroj: ctk

V Praze dnes proti smlouvě ACTA protestovalo asi 200 lidí
Demonstraci organizovala Česká pirátská strana
Přijít mělo až 7500 lidí, pravděpodobně je odradilo mrazivé počasí
Demonstranti nechtějí, aby smlouvu ratifikoval parlament
Pirátská strana prosazuje, aby za legalitu nahrávného obsahu odpovídali lidé a poskytovatelé internetového připojení či provozovatelé internetových úložišť.
6
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Stovky lidí dnes odpoledne v centru Prahy protestovaly proti českému připojení k mezinárodní smlouvě proti šíření nelegálních kopií (ACTA). Demonstranti se sešli odpoledne na pražském Klárově, asi 600 až tisíc lidí se pak zúčastnilo průvodu na Pražský hrad. Avizované tisícovky lidí ale nakonec na demonstraci v mrazivém počasí nepřišly.

Převážně mladí lidé se na akci organizované Českou pirátskou stranou vyslovili proti smlouvě ACTA, která podle nich omezuje svobodné užívání internetu.

Pokračovaly také útoky hackerů na weby některých institucí. Hnutí Anonymous kritizující smlouvu ACTA v noci na dnešek ovládlo webové stránky ODS a umístilo na ně své prohlášení. Odpoledne se s potížemi znovu potýkal web Poslanecké sněmovny. Kvůli zahlcení četnými připojeními byl stejně jako ve středu odpojen pro vnější uživatele.

„Dohoda ACTA poměrně významným způsobem útočí na občanské svobody v ČR. Jsme přesvědčeni, že parlament by ji neměl ratifikovat,“ řekl ČTK místopředseda pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

Podle Ferjenčíka chtějí demonstranti svobodný internet, tedy síť, kde jsou lidé zodpovědní za případné nahrání nelegálního obsahu na weby. „Nechceme odpovědnost poskytovatelů internetu, nechceme odpovědnost úložišť. Chceme, aby byl občan odpovědný sám za sebe. A zároveň nechceme šmírování lidí,“ vysvětlil Ferjenčík.

Odpůrci smlouvy ACTA už několik dní proti dohodě protestují na internetu. Podobně jako v dalších zemích se i v Česku odehrávají také útoky hackerů na weby státních institucí a politických stran. Na dnešek byl ale naplánován první větší protest kritiků smlouvy v ulicích.

Akci zbrzdil mráz

Podle informací na Facebooku se chtělo demonstrace na pražském Klárově účastnit až 7500 lidí, dorazilo jich mnohem méně. Podle informací policie bylo protestujících na shromáždění nejvíce hodinu po zahájení akce, tedy kolem 15:00, kdy počet dosáhl přibližně 400. Důvodem slabší než avizované účasti může být i mrazivé počasí. Kromě zástupců České pirátské strany na akci přišli například i politici vládních Věcí veřejných.

Co se také píše ve smlouvě ACTA

Změna vzhledu úvodní stránky webu ODS byla podle odborníků prvním opravdovým útokem hackerů v souvislosti s protesty proti mezinárodní dohodě ACTA. Vyřazení serverů vlády či Poslanecké sněmovny z provozu byla podle expertů spíše vyjádřením názoru skupiny virtuálních „demonstrantů“ bez přílišných technických znalostí.

Z protestu proti ACTAZ protestu proti ACTA | profimedia.czDemonstranty byli převážně mladí lidé, někteří z nich měli v rukou transparenty namířené proti mezinárodní smlouvě, například „Stop ACTA“, „Say no to ACTA“, „Hollywood nám zákony psát nebude“ nebo „Umění není děvka pro pijavice“.

Cílem mezinárodní dohody, ke které se připojilo 22 unijních zemí včetně Česka, je vytvořit pravidla pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky. Podle kritiků ale umožní cenzuru internetu a omezí jeho svobodné užívání.