Investoři stahují Dell z burzy. Je mezi nimi i Microsoft

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

Třetí největší výrobce počítačů na světě, texaská společnost Dell, se stahuje z burzy. Skupina investorů sdružená kolem fondu Silver Lake Partners převezme slavnou firmu zpět do soukromého vlastnictví za celkovou částku 24,4 miliardy dolaru. Investoři zaplatí 13,65 dolaru za akcii, což představuje o 25 procent vyšší částku, než za jakou se papíry obchodovaly na burze.

Na celkové částce se nebude podílet pouze Silver Lake Partners, ale vlastní finanční prostředky hodlá použít také zakladatel firmy její výkonný šéf Michael Dell. Ten zároveň stále vlastní 14 procent společnosti, jejíž akcie v průběhu let prodával. Přispěje rovněž Dellův investiční fond MSD Capital. Michael Dell nadále zůstane nejvyšším šéfem firmy.

Investoři zároveň využijí půjčky od 4 velkých investičních bank (Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse a RBC Capital) a 2 miliardy dolarů do projektu vkládá také softwarový gigant Microsoft. Obchod ještě musí schválit regulační úřady. Dokončen má být v druhém čtvrtletí roku 2014.

Pro Dell jedině dobře

Michael Dell o stažení z burzy uvažoval už od roku 2010. Až za poslední rok nicméně akcie společnosti klesly o zhruba 25 procent, což vytvořilo dobré podmínky pro odkup. Banky zároveň začaly nabízet dobré podmínky pro získání půjček.

Pro Dell je podle odborníků stažení z veřejného obchodování dobrá věc. Společnost už delší dobu doplácí na nezájem investorů, kteří firmě nemohou odpustit zmeškaný nástup tabletů a chytrých telefonů. Dell už nicméně několikrát deklaroval, že s počítači sice stále počítá ve svém celkovém konceptu, ale že budoucnost a dlouhodobou strategii vidí zejména v přerodu na dodavatele technologií a služeb pro datová centra.

„Je to velice moudrý tah. V době, kdy si akcionáři obecně zvykli na nějakou bombu typu iPad každého půl roku, je těžké je zaujmout a očekávají, že podobné přístroje budou firmy vydávat jako na běžícím pásu,“ říká pro E15.cz zdroj z Dellu. „To se ostatně projevuje i na klesajících akcií onoho Applu, který nedělá nic špatně a stále má silné prodeje.“

Dell výrazně investuje do své proměny lídra v oblasti datových center pro menší a střední podniky. Proměna nicméně nebude tak rychlá, aby příjmy okamžitě nahradily klesající příjmy z prodeje počítačů, které stále tvoří nadpoloviční většinu příjmů firmy. „Věřím, že tento obchod otevřenou novou vzrušující kapitolu Dellu,“ uvádí v oficiálním prohlášení Michael Dell a upozorňuje právě na stanovenou dlouhodobou strategii.

„Dell v posledních 4 letech udělal solidní progres v naplňování této strategie, ale uvědomujeme si, že toto naplňování zabere ještě více času, spotřebuje více investic a trpělivosti. Věřím, že toto bude lépe podporováno díky partnerství Silver Lake Partners a našim sdíleným vizím,“ poukazuje šéf Dellu na oceňování na akciových trzích, které funguje spíše na bázi krátkodobých výsledků.

„Máme dlouhodobou vizi, ale akcionáři pro to dnes nemají trpělivost,“ uvádí zdroj. „Kroku zakladatele a investorů se vůbec nedivím.“

Podíl Dellu na trhu počítačů v posledních měsících výrazně klesl, stále mu ale patří celosvětové třetí místo za HP a Lenovem. Firma v loňském roce prodala 38,7 milionu počítačů. Zaměřuje se ale spíše na stroje pro firmy, které je mohou využít ve spojení se servery a dalšími službami. Dell zároveň pochopil důležitost na dálku přenášených počítačů a před pár měsíci koupil společnost Wyse Technology, která tuto službu nabízí.

O co jde Microsoftu

Do budoucna bude velice zajímavé sledovat roli Microsoftu a jeho dvoumiliardové investice. Výrobce Windows si od tohoto partnerství zřejmě slibuje více věcí.

„Microsoft je oddaný dlouhodobému úspěchu PC ekosystému a výrazně investuje do mnoha cest k tomu, aby ho připravil na budoucnost,“ píše Redmond v prohlášení. Microsoft jinými slovy nyní bude mít blíže k jednomu z významných výrobců počítačů a bude tak moci více tlačit na ostatní výrobce, kteří se svými stroji prodávají Windows.

Microsoft je podle zdrojů z vysokých pozic Microsoftu nespokojený se současnou nabídkou počítačů s Windows 8 a zřejmě bude chtít převzít dění do svých rukou. To ostatně potvrdil i vydáním tabletu Surface, jehož verze Pro se do prodeje chystá tento týden. Základní verze nicméně podle odhadů žádný trhák není a prodalo se jí prozatím pouze milion kusů.

Pro Microsoft rovněž budou důležité serverové technologie Dellu. Texaská společnost se zaměřuje především na SMB sektor, od kterého si Microsoft slibuje to, že zaujme VMware v oblasti virtualizace a cloudů. Dell často dodává serverové přístroje nejenom s produkty jako Windows Server či SQL Server, ale také s produkty konkurentů Redmondu – třeba technologiemi postavenými na Linuxu a open source a nyní půjdou do prodeje nové stroje upravené pro SAP a jeho databázi HANA.

Dell tak ve výsledku může u Microsoftu sehrát podobnou roli, jakou v současné době hraje Nokia v oblasti chytrých telefonů. Ovšem plné ovládnutí serverových technologií Dellu softwarem Microsoftu nejspíše není pravděpodobné. Je zřejmé, že trh s datovými centry se stále více posouvá k open source a novým progresivním technologiím a investoři Dellu nebudou chtít vše vsadit na jednu kartu. To by byl příliš velký risk.

Hodnota akcií Dellu byla největší na přelomu tisíciletí, když se jeden cenný papír prodával za hodnotu převyšující 56 dolarů. V posledních 4 letech se akcie pohybovaly na relativně stabilní hladině kolem 14 dolarů.