Jan Sedlák: Výměna ve vedení HP aneb zbořit, nahrabat si a být odejit

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard po 11 měsících mění výkonného šéfa. Průšvihy ověnčeného Léo Apothekera vystřídá Meg Whitman, která léta vedla eBay a kandidovala na guvernérku.

Jedna z největších technologických společností světa po necelém roce opět mění svého nejvyššího představitele. Novou výkonnou šéfkou HP se stává manažerská celebrita Meg Whitman, která v čele firmy vystřídá často kritizovaného exšéfa SAPu Léo Apothekera. Neúspěšná kandidátka na guvernérku státu Kalifornie bude muset napravit řadu přešlapů, který její předchůdce udělal, a bude muset HP vrátit k růstu.

Apothekerovi je vyčítáno mnoho věcí a jeho rozhodnutí často pobuřovala akcionáře, média i trh. Během jeho jedenáctiměsíční vlády (do funkce nastupoval 1. listopadu loňského roku) akcie společnosti spadly o čtvrtinu. V listopadu 2010 se jeden cenný papír HP obchodoval za zhruba 42 dolarů, dnes už pouze za 23 dolarů. Výrazně také poklesla tržní kapitalizace firmy. Její současná hodnota je o 40 miliard dolarů nižší, než před rokem.

Vývoj akcií HPVývoj akcií HP|Zive.cz

Kam Leo vstoupil, tráva nerostla

Leo nadělal paseku ale také v dalších oblastech. Trh například velice kriticky přijal skutečnost, že HP hodlá odprodat nebo osamostatnit sekci Personal Systems, do které spadá výroba počítačů, tiskáren a dalších zařízení. Obrovským fiaskem skončilo také uvedení tabletu HP TouchPad se systémem WebOS.

Zařízení se vůbec neprodávalo, firma tedy musela zahájit výprodej a oznámila, že s výrobou WebOS zařízení končí. Apotheker přitom měl plány, že se bývalý systém Palmu v budoucnosti velice prosadí a HP ho bude nasazovat také na své klasické počítače.

Léo ApothekerLéo ApothekerLéo Apotheker

SAPem a softwarovým byznysem ostřílený Apotheker věřil a sázel právě na software a s tím spojené služby. Chtěl se proto zaměřit právě na tuto oblast. Argumentoval mimo jiné konkurencí v podobě IBM, která například na cloudových aplikacích začíná slušně vydělávat. Leova strategie však byla hodně unáhlená a začal se na software spoléhat příliš brzy. V současné době tvoří pouhá 2 procenta příjmů společnosti.

HP navíc čelí žalobě, že vedení firmy špatně a klamavě informovalo o skutečném stavu a zdraví celé korporace. Kritika se na HP snesla také kvůli nedávné koupi společnosti Autonomy za 11,7 miliardy dolarů. Podle analytiků byla akviziční cena výrazně nadhodnocena.

Tyto a další problémy eskalovaly a vedly až ke konečnému odvolání nástupce úspěšného Marka Hurda, během jehož vlády naopak HP rostlo a výrazně navyšovalo hodnotu a příjmy. HP má však v posledních letech na vedení a čelní představitele smůlu. Například Hurd musel být odvolán kvůli údajnému sexuálnímu skandálu s podřízenou. Zkušený manažer se pak nakonec usadil v konkurenčním Oraclu.

Analytici v současnosti řeší, proč a za jakých okolností byl vůbec Apotheker přijat. Jak se ukazuje, několik oslovených zkušených manažerů (například exšéf Sunu) neměli o tuto funkci zájem a celá volba probíhala ve velikých zmatcích.

Apotheker toho tedy pro HP vskutku moc neudělal, přesto za svojí krátkou štaci inkasuje hodně pěkné peníze. Se všemi bonusy si přijde na 9,4 milionu dolarů a dostat měl také 76 tisíc akcií.

Kandidovala na guvernérku, teď povede HP

HP teď potřebuje kvalitní a hlavně trvalé, ne dočasné vedení. To by měla zajistit zkušená manažerka Meg Whitman, která deset let stála ve vedení internetové aukční síně a obchodu eBay. Firma za její vlády zvýšila počet zaměstnanců z 30 na 15 tisíc a příjmy se zvedly ze 4 milionů dolarů na 8 miliard. Whitmanová má zkušenosti také z nejvyšších postů ve firmách jako Hasbro nebo DreamWorks.

Meg WhitmanMeg Whitman

A právě její angažovanost v těchto třech firmách mnozí odpůrci a skeptici vidí jako problém. Podle nich má manažerka zkušenost pouze s koncovým spotřebitelským trhem a nikdy nevedla tak diverzifikovanou společnost, jakou je HP. To je sice pravda, dobrý manažer by se ale měl umět zorientovat i v naprosto odlišné firmě. Zastánci Whitmanové tvrdí, že skvěle rozumí zákazníkům a jejich potřebám, má správný „fokus“ a je výborná v komunikaci a vyjednávání. Na druhou stranu bývá často hodně arogantní.