Kina měla rekordní tržby i přes nízkou návštěvnost, dál roste význam Číny

Tahounem tržeb byla nejnovější epizoda Star Wars. Především zásluhou marketingu.

Tahounem tržeb byla nejnovější epizoda Star Wars. Především zásluhou marketingu. Zdroj: falcon,

Příjmy kin na celém světě se v roce 2015 přehouply přes 38,3 miliardy dolarů. Čína znovu vykázala dvouciferný růst a posiluje na pozici druhého největšího trhu světa.

Návrat Hvězdných válek, jurských dinosaurů či Avengers loni vytáhl tržby kin po celém světě k rekordním úrovním. Nejlepší výsledky v dějinách zaznamenala kina na největších trzích, tedy v USA a v Číně. Tržbami ve výši 1,67 miliardy korun přepsaly rekordní zápisy i kina v České republice.

Aktuální zpráva Americké asociace filmového průmyslu potvrdila, že rekordní byl i globální trh. „Všechny filmy uvedené ve všech zemích světa v roce 2015 utržily celkem 38,3 miliardy, což představuje pětiprocentní meziroční nárůst,“ stojí v obsáhlé zprávě asociace.

Klíčový podíl na růstu pak má Asie v čele s Čínou, kde zároveň nejrychleji přibývají nová kina. „Zpráva ukazuje, že v současnosti je v asijském regionu nejvíc kin ze všech částí světa,“ upozorňuje Patrick Frater, vedoucí asijské redakce magazínu Variety.

Výrazný podíl Asie na celosvětových tržbách potvrzuje i tabulka největších kinotrhů světa. V první desítce jsou hned čtyři asijské země. Po druhé Číně to je čtvrté Japonsko, pátá Indie a šestá Jižní Korea.

Největší kinotrhy světaNejvětší kinotrhy světa | e15

Zajímavostí je pokles Japonska, které bylo dlouhá léta stabilní celosvětovou dvojkou, ale v roce 2012 nevydrželo masivní nástup Číny. Loni se navíc muselo sklonit také před Velkou Británií. Tamní kinaři vydělali především na návratu Jamese Bonda ve snímku Spectre.

Největší část studie se tradičně věnuje dominantnímu trhu, tedy USA a Kanadě. Také ten zaznamenal rekordní tržby, které poprvé v historii překročily hranici 11 miliard dolarů. Přesto nemají hollywoodská studia jen důvod k radosti a oslavám.
Podle zveřejněných dat o prodeji vstupenek loni do severoamerických kin přišlo 1,32 miliardy diváků, což je třetí nejnižší návštěvnost za posledních deset let.

Méně diváků kina přivítala pouze v letech 2011 a 2014. Za rekordními tržbami tak stojí pokračující růst ceny vstupenek, jejichž průměrná výše se loni vyšplhala na 8,43 dolaru, což je nejvíc v historii. Paradoxně za růstem ceny nestojí pouze vyšší podíl dražších trojrozměrných projekcí.

Ty loni v USA a Kanadě představovaly pouhých 15 procent veškerých tržeb, což je sice více než v roce 2014, zároveň ale druhý nejnižší podíl od roku 2010, kdy 3D boom v kinech začal.