Kina navzdory krizi táhnou. Diváci chodí jako před covidem, ale vstupenky zdraží

Film Vyšehrad: Fylm patřil k největším jarním hitům v českých kinosálech.

Film Vyšehrad: Fylm patřil k největším jarním hitům v českých kinosálech. Zdroj: Bioscop

Na Vyšehrad: Fylm si našlo cestu přes 600 tisíc diváků.
2
Fotogalerie

Před pandemií se kinům v Česku dařilo, navštěvoval je rekordní počet lidí. Poté co proticovidová opatření kinosály v celé zemi na několik měsíců uzavřela, se zdá, že i přes rostoucí popularitu streamovacích služeb si diváci cestu do kin najdou. Některé podniky hlásí ve druhém čtvrtletí návrat k předcovidovým číslům. Čechy od návštěvy kina zatím neodrazuje ani všeobecné zdražování a vyhlídky na náročný podzim.

Za první letošní pololetí přišlo do kina 6,4 milionu diváků, více než za celý rok 2020. Při současné návštěvnosti by se kinosály mohly přiblížit dvanácti milionům diváků. To by zhruba odpovídalo situaci před sedmi lety. Rekordní návštěvnost kina zaznamenala v roce 2019, kdy si do nich našlo cestu 18,3 milionu diváků. Údaje vycházejí ze statistik Unie filmových distributorů. 

„V prvním čtvrtletí byla návštěvnost výrazně slabší než v roce 2019, ale ve druhém jsme se již dostali na obdobnou návštěvnost, a v některých měsících jsme ji dokonce překonali,“ uvedla za řetězec Cinema City Denisa Šandová.

I menší kina se k předpandemickým číslům přibližují. „Návštěvnost byla v roce 2019 a na začátku roku 2020 na historickém maximu, a to napříč všemi kiny. Je tedy pro nás velice obtížné dosáhnout podobných čísel. Nicméně si myslíme, že jsme na dobré cestě, a pokud nepřijde další výrazné omezení kvůli epidemiologické situaci, tak se rekordu budeme nadále blížit,“ říká Jan Slanina z královéhradeckého kina Central. 

Návštěvnost ovšem není stabilní, domnívá se Radek Kreuziger z Premiere Cinemas, které provozuje kinosály v Olomouci, Praze a Teplicích. „Dochází k mnohem většímu kolísání v souvislosti s atraktivitou filmových titulů. Když ‚není na co jít‘, je návštěvnost nižší než dříve. Je vidět, že i pravidelní diváci mohou snižovat frekvenci návštěv kina a tituly si více vybírají. Na očekávané přijdou, ale už nejspíš do kina nevyrazí jen tak,“ říká.

Od března 2020, kdy pandemie naplno udeřila, byla kina uzavřena přes devět měsíců. V mezidobí pro ně platila omezení jako zákaz občerstvení nebo platný negativní test. Navíc s uzavřením podniků výrazně stoupla obliba streamovacích služeb. Podle Českého statistického úřadu si v tuzemsku některou ze streamovacích služeb předplácí kolem patnácti procent Čechů, tedy zhruba 1,3 milionu obyvatel. Za poslední rok jejich počet vzrostl o 400 tisíc.

Ač se ekonomická situace zhoršuje a vstupní náklady na téměř všechny druhy podnikání rostou, kina zatím nezdražovala, to se stane až na podzim. „Vstupné do kina jsme zatím neměnili, ale v brzké době bude čím dál těžší udržet výši vstupného. I my budeme nuceni zvednout základní výši ke 200 korunám za vstupenku,“ uvádí Martin Gaja, marketingový a obchodní ředitel zlínského multikina Golden Apple Cinema.

„V současné situaci, kdy se zdražuje prakticky všude, je růst cen v ekonomice nevyhnutelný, a bohužel to vidíme na inflačních datech. Týká se to všech odvětví, kina nevyjímaje,“ potvrzuje Šandová ze Cinema City. 

Dobrou zprávou po kinaře ovšem je, že když už lidé do kina vyrazí, nešetří na doplňkových útratách za občerstvení, shodují se provozovatelé. „Pokud divák dorazí do kina, chce si návštěvu užít se vším všudy,“ potvrzuje Gaja z Golden Apple Cinema. 

Návštěvnost táhly zejména silné tituly, které kvůli pandemii čekaly na premiéru i několik měsíců. Příkladem úspěšného jarního filmu je Vyšehrad: Fylm, který od uvedení do kin vidělo přes 620 tisíc diváků a který utržil kolem sta milionů korun. Podobně populární je snímek Top Gun: Maverick.

Ve druhé polovině roku se provozovatelé kinosálů upínají zejména k pokračování velkofilmu Avatar, který by měl být uveden ke konci roku. „V nadcházejících měsících je nejočekávanějším titulem Avatar: The Way of Water nebo také Jan Žižka, Bullet Train, Amsterdam či Black Panther,“ vyjmenovává Radek Kreuziger.

Pro české diváky bude zajímavý zejména nejdražší film v historii české kinematografie Jan Žižka od režiséra Petr Jákla. Objeví se v něm například oscarový herec Michael Caine. 

Video placeholde
Historie hotelu Thermal. Srdce Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary • Videohub