Konica Minolta posílí centrum vývoje v Česku. Najme desítky expertů na umělou inteligenci

Pavel Čurda - generální ředitel Konica Minolta

Pavel Čurda - generální ředitel Konica Minolta Zdroj: Koťátko Jiří

Brýle pro rozšířenou realitu, na které se v inovačních centrech Konica Minolta pracuje.
Konica Minolta
Inovační centrum Konica Minolta v Brně.
Pavel Čurda - generální ředitel Konica Minolta
Pavel Čurda - generální ředitel Konica Minolta
6
Fotogalerie

Společnost Konica Minolta plánuje v Česku v příštích třech letech navýšit počet pracovníků ve výzkumu a vývoji o polovinu ze stávajících 150 lidí. V celé Evropě pro firmu nyní pracuje 300 vývojářů. 

Odborníci z Koniky se mají zapojit do aktivit popsaných v Národní strategii umělé inteligence. Podílet se budou na tvorbě legislativy na národní a evropské úrovni i na osvětových a vzdělávacích aktivitách. Firma chce přispět k rychlejšímu zavádění technologií umělé inteligence do praxe a pomoci splnit vládní cíl být v roce 2022 modelovou zemí pro celou Evropu v automatizaci. Vláda chce v ČR vytvořit evropské centrum pro umělou inteligenci.

„Historicky první centrum výzkumu a vývoje Konica Minolta v Evropě vzniklo před čtyřmi lety v Brně. Více než sto expertů se tam věnuje vývoji a výzkumu produktů z oblasti inteligentních systémů, jde například o řešení pro automatizaci dat a digitální pracovní prostředí. Je proto zcela přirozené, že se zapojíme do aktivit, které mají Česko transformovat v ekonomiku založenou na přidané hodnotě a chytrých řešeních,“ uvedl manažer odpovědný za aktivity a vývoj umělé inteligence skupiny Konica Minolta v Evropě Matěj Dusík.

V brněnských laboratořích vyvíjejí systémy Konica Minolta pro řízení podnikových procesů, které následně míří do celého světa. Aktuálně pracují na jejich nové generaci, která umožní výrazné snížení provozních nákladů právě díky využívání technologie umělé inteligence a kognitivní automatizace. Určené jsou zejména pro výrobní podniky, maloobchod a logistiku. Vývojové týmy tvoří odborníci nejen z tuzemska, ale i ze zemí, jako je Japonsko nebo Británie.

Konica v Brně provozuje také jedno ze svých pěti inovačních center na světě. Ve spolupráci s místními partnery, start-upy a univerzitami se jeho experti zaměřují na vývoj služeb v oblastech souvisejících se zpracováním dat, bezpečností IT systémů, fungováním virtuálních kanceláří a mobilními aplikacemi.

Skupina Konica Minolta v ČR loni zvýšila zisk před zdaněním o 17 procent na 174 milionů korun, obrat stoupl o více než šest procent na 2,34 miliardy korun.