Které země jsou technologicky nejvyspělejší?

vědec, ilustrační foto

vědec, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vyspělé informační a komunikační technologie jsou motorem růstu a zvyšování životní úrovně. Od roku 2001 každoročně sestavuje Světové ekonomické fórům technologický index. Při posuzování technologické vyspělosti jednotlivých zemí světa se hodnotí desítky kritérií v oblasti ICT technologií (legislativa, státní podpora, školství). Čím vyšší index, tím vyšší technologická vyspělost dané země.

Informační technologie (IT) a komunikační technologie (CT) jsou důležité pro všechny obory, od průmyslu až po zdravotnictví.

Firmy žijí v informační době

Současný byznys se ryhle mění. ICT technologie jsou nutností, má-li firma v dlouhodobém horizontu na trhu uspět. Inovace a kreativita je hlavním předpokladem dlouhodobé konkurenceschopnosti.

Ekonomický růst v následujícíh letech budou zažívat země orientující se na moderní technologie, jejichž firmy budou nejvíce kreativní. ICT technologie jsou přitom základem výzkumu a vývoje a tedy i následného růstu. Ziskovost firem bude čím dál více spočívat v myšlenkách, informacích a zábavě. S růstem ICT technologií současně stoupá význam „lidského kapitálu“, neboť myšlenky zaměstnanců budou hnací silou firem.

V technologicky vyspělých zemích světa každoročně stoupá počet firem podnikajících v náročných oborech s vysokou přidanou hodnotou. Dochází k propojení IT a CT technologií na všech úrovní.

Technologická vyspělost ve světěTechnologická vyspělost ve světě | FinExpert.cz

Severskě země hrají prim

V hodnocení za rok 2012 mají nejvyšší technologický index opět země Skandinávie, které všechny najdeme v první patnáctce, Švédsko (1. místo), Finsko (3. místo), Dánsko (4. místo), Norsko (7. místo) a Island (15. místo). Celkem bylo hodnoceno 142. zemí světa. Česku patří 42. místo. V přiložené tabulce máme uvedeno pořadí prvních deseti zemí světa a následně zbylé členské země OECD a EU. Horší hodnocení než Česko má Maďarsko, Itálie, Polsko, Turecko, Řecko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a Mexiko.

V severských zemích je inovace pro domácí společnosti klíčová. Výdaje na vývoj a výzkum patří mezi nejvyšší (v % k HDP) z členských zemí EU a OECD. Kvalita školství je na vysoké úrovni, pozitivně se projevuje úzká spolupráce soukromého sektoru a univerzit. Domácí ekonomiky těží z investic do vývoje a rozvoje, kvalitního školství, nízké kriminality a korupce, vysoké bezpečnosti a ekonomické svobody.

V první desítce najdeme mimo severské země ještě Singapur, Švýcarsko, Nizozemí, USA, Kanadu a Velkou Británii.

Technologická vyspělost odráží vyšší životní úroveň občanů, všechny země na předních místech nabízí výborné podmínky k životu.

Vzdělání je nejlepší investicí

Rozvoj technologické vyspělosti není možný bez důrazu na kvalitu školství. Znalosti a dovednosti občanů jsou trvalou hodnotou, investice do vzdělání je tou nejlepší investicí. Země na předních místech výrazně podporují školství a zvyšují kvalitu vzdělávání. Vzdělanost občanů je základním předpokladem pro rozvoj a uplatnění ICT technologií.

Severské země hrají v technologiích prim

Pod taktovkou Skandinávců