Majitel „ruského Googlu“ končí v domovské zemi. Yandex své aktivity prodal výrazně pod cenou

Doručovací robot Yandexu v ulicích Moskvy

Doručovací robot Yandexu v ulicích Moskvy Zdroj: profimedia.cz

Ruské podnikání vyhledávače Yandex je opět čistě v ruských rukou. Mateřská společnost Yandexu, která má v Rusku kořeny, se rozhodla k definitivnímu odchodu z tamního trhu. V Nizozemsku sídlící společnost prodala své ruské aktivity za 475 miliard rublů (122 miliard korun), podle ohlasů z trhu výrazně pod cenou.

V transakci prosazené Kremlem získá největší ruskou technologickou společnost skupina investorů včetně fondu, za nímž stojí ropný obr Lukoil.

Spoluzakladatel Yandexu Arkadij Volož, který v roce 2014 odešel z Ruska do Izraele, byl jedním z mála předních ruských podnikatelů, kteří veřejně odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. Volož z firmy odešel v roce 2022, na něj i na Yandex dopadly protiruské sankce Evropské unie. Brusel tvrdí, že Yandex ve výsledcích vyhledávání propaguje ruská státní média a jejich tvrzení, a naopak odstraňuje výsledky vyhledávání kritické ke Kremlu. Volož se snaží soudní cestou dosáhnout odvolání sankcí a tvrdí, že nikdy nepatřil mezi lidi blízké kruhům ruského prezidenta Vladimira Putina. Yandex dlouhodobě tvrdí, že funguje zcela nezávisle na požadavcích ruských úřadů.

Například experiment BBC uskutečněný v roce 2022 ale ukázal, že ve výsledcích vyhledávání se neukázaly žádné informace o ruském masakru v ukrajinské Buče.

Podle zdrojů agentury Reuters vzrostl tlak Kremlu na změnu majitele ruského podnikání Yandexu poté, co Volož loni v létě prohlásil o ruské invazi na Ukrajinu, že je barbarská. Kvůli obavě z odlivu mozků z Ruska ale Moskva k radikálnímu řešení nepřistoupila. Namísto toho protlačila dohodu, která sice ponechá Yandex v soukromých rukou, tentokrát ale příznivě nakloněných Kremlu.

Yandex oznámil, že prodejní cena zahrnuje „povinnou slevu ve výši nejméně 50 procent“. Ruská vláda musí schválit prodej veškerých aktiv se zahraničními vlastníky a požaduje, aby cena dosáhla právě nanejvýš poloviny tržní hodnoty. Transakce bude částečně vypořádána v čínských jüanech a částečně v akciích. Nizozemská mateřská společnost dodala, že po dokončení prodeje přestane používat jméno Yandex. Stáhne také své akcie z moskevské burzy, zatímco „ruský“ Yandex s novými majiteli na tamní burzu naopak vstoupí.

Nizozemské společnosti po prodeji ruského podnikání zůstanou čtyři vývojové aktivity v oblasti cloudu, správy dat, autonomních automobilů a vzdělávacích technologií. Firmě také zůstane datové centrum ve Finsku a „klíčové intelektuální vlastnictví“ v podobě 1300 zaměstnanců.