Masakrům ve školách zabrání drony s taserem, navrhl jejich výrobce. Teď po kritice couvá

Dron vybavený taserem podle představ Axonu

Dron vybavený taserem podle představ Axonu Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Spojené státy se snaží přijít na to, jak účinně předcházet opakování masakru, jako byl ten na škole v Uvalde, kde minulý měsíc zemřelo 21 lidí. S radikálním návrhem přišel šéf společnosti Axon Enterprises, která vyrábí elektrické paralyzéry: taserové drony, které by útočníka včas zneškodnily. Jeho nápad se ale nesetkal s pochopením. Poté, co své funkce složila většina členů etické komise firmy, už ředitel Axonu se svým návrhem pomalu couvá.

„Teď je ten pravý čas uvést tuto technologii v život a zahájit širokou veřejnou diskusi, jak eticky zavést do škol nesmrtící drony,“ napsal na Twitteru minulý týden ředitel Axonu Rick Smith. Podle videa, které Smith sdílel na YouTube, by byly drony nainstalovány ve školách u stropu, ve složeném stavu by vypadaly zhruba jako detektor kouře. V případě, že by některý z učitelů zmáčkl panické tlačítko, ujal by se dronu cvičený operátor a nasměroval jej na útočníka.

Společnost Axon Enterprises se dříve jmenovala Taser, její původní jméno je celosvětovým synonymem pro elektronický paralyzér. Smith na sociální síti Reddit, kde se pustil do diskuse s dalšími uživateli, popsal, že dron by byl vybavený až čtyřmi paralyzéry a reproduktorem, kterým by bylo možné jednostranně komunikovat. Pokud by výbava dronu nezvládla útočníka zastavit, vždy je s dronem možné do vetřelce narazit a alespoň nakrátko jej tak zdržet.

Etická komise se rozpadla

Smith svůj záměr rozmístit ve školách obranné drony poprvé nastínil v roce 2019 ve své knize Konec zabíjení. Etické komisi Axonu se nápad dlouhodobě nezamlouval a pouhý týden před novým Smithovým návrhem podle svého prohlášení vývoj dronů s paralyzéry zamítla. Devět představitelů dvanáctičlenné komise se nyní rozhodlo vzdát své funkce. Podle nich existují bezpečnější alternativy než ozbrojený dron. Kriticky se k návrhu postavila i některá americká média či lidskoprávní organizace.

Rezignující členové komise také kritizovali záměr Axonu na drony pro školy instalovat sledovací systém vybavený umělou inteligencí, který by měl sám varovat před hrozícím nebezpečím. Poradní sbor už v minulosti zavrhl záměr Axonu nasadit umělou inteligenci s funkcí rozpoznávání obličeje například do kamer nošených policisty. Odcházející členové komise nyní uvádějí, že jsou vedením společnosti dlouhodobě ignorování.

Přinejmenším tentokrát se jim však podařilo s vedením firmy pohnout. Poté co se etická komise prakticky rozpadla, Smith oznámil pozastavení prací na projektu. „Naším oznámením jsme chtěli vyvolat diskusi o tomto problému a jeho potenciálních řešeních. Je škoda, že se někteří členové poradní etické komise rozhodli odejít dříve, než jsme si mohli vyslechnout jejich technické připomínky nebo na ně reagovat.

Americká armáda testuje robotického psa:

Video placeholde
• Youtube (Weapons of The World)