Mediální kolaps. Padaly weby Bloombergu, Financial Times či CNN

K postiženým patřila také americké televizní stanice CNN.

K postiženým patřila také americké televizní stanice CNN. Zdroj: ČTK/AP/Ric Feld

Příčinou nedostupnosti některých webů byly patrně problémy amerického poskytovatele cloudových služeb Fastly.
2
Fotogalerie

Internetové stránky některých médií zasáhl dnes výpadek, který s různou intenzitou ovlivnil více částí světa. Týkalo se to například webů americké agentury Bloomberg, britských Financial Times a The Guardian, amerických The New York Times, ale i sociální sítě Reddit či webu televize CNN. Informovala o tom agentura Reuters. Příčiny pravděpodobně souvisejí s technickými problémy amerického poskytovatele cloudových služeb Fastly.

Problémy se objevily také u retailového webu americké internetové společnosti Amazon a podle serveru televize CNBC výpadek zasáhl také internetové stránky britské vlády gov.uk, stejně jako weby Insider a The Verge. Někteří uživatelé se tak nemohou přihlásit, z některých částí světa není možné ani zobrazit požadované stránky.

Společnost Fastly sídlící v San Francisku nahlásila technické problémy krátce před polednem středoevropského času. Na svém webu už vydala několik aktualizací, později uvedla, že už zná příčinu a pracuje na odstranění závady.

Lidé, kteří se chtěli přihlásit například k webu CNN, dostali odezvu, že jde o neznámou doménu. Na potíže u společnosti Fastly ukázal i web Down Detector, který monitoruje provoz na internetu a zachycuje problémy.

Potíže s platformou Reddit nahlásilo přes dvacet tisíc uživatelů, problémy se stránkami Amazon pak více než dva tisíce lidí. Uživatelé, kteří k některým webům zasaženým výpadkem přistupovali z Británie nebo z některých částí Severní Ameriky, dostávali chybové hlášení 503 o nepřístupnosti služby. Například z Prahy ale byly některé weby přístupné, fungoval The Guardian i třeba Bloomberg.