Na bankovní trh se blíží nový způsob platby. Bude okamžitá a pomocí telefonu

K platbě kartou přibude nová možnost placení, a to pomocí mobilního telefonu.

K platbě kartou přibude nová možnost placení, a to pomocí mobilního telefonu. Zdroj: Shutterstock

Česko je v EU lídrem bezkontaktního placení. Není proto divu, že stále častěji uživatelé registrují své platební karty do služeb Apple Pay a Google Pay. To, aby mohli pohodlně platit pomocí smartphonu nebo hodinek. Jenže i v dnešní době najdete podniky, ve kterých si platební kartou nekoupíte vůbec nic. O slovo se proto hlásí inovace, které se to pokusí změnit. Článek vyšel na serveru Živě.cz

Používání hotovosti rozhodně žádný masivní comeback nezažívá, jenže se ukazuje, že poplatky za terminály a transakce kartou jsou natolik vysoké, že firmy nechtějí „dotovat“ banky ani vydavatele platebních karet. Současně roste i snaha o vytvoření alternativních cest pro mobilní placení.

Když prodejce přejde na placení kartou, musí počítat s tím, že z každé transakce odvedete takzvaný transakční poplatek. A to instituci, u které si platební terminál pronajímá, bance, která transakci zpracovává, a také vydavateli karty.

Poplatky, poplatky, poplatky

Platební terminály nabízí spousta firem, a u každé z nich si můžete registrovat několik balíčků. Typicky však poplatky činí do dvou procent s tím, že minimálně za každou transakci zaplatíte třeba korunu. I kdyby si u vás někdo koupil jen jeden rohlík. Pokud k tomu ještě připočteme měsíční pronájem terminálu v řádech několika stovek či SIM kartu s měsíčním datovým tarifem (pokud je provozovna mimo dosah běžných sítí), dostáváme se na částky, které nechce platit úplně každý.

Jistě, většina vydavatelů terminálů vám měsíční poplatek odpustí, pokud hodnota měsíčních transakcí převyšuje stanovený limit (třeba 50 nebo 100 tisíc korun), jenže to je logické. Vydavatelé terminálů si díky poplatkům za transakce přijdou řádově na ještě větší peníze než za jeho pronájem.

Velké obchodní řetězce mohou ceny za transakce automaticky zahrnout do konečné ceny všech produktů, a pokud za ně lidé platí v hotovosti, zůstává jim více peněz. U malých obchodníků, kde záleží „na každé koruně“, však zavedení terminálů nemusí být vždy ekonomicky výhodné.

Transakční poplatek se skládá ze tří částí:

1. část - Poplatek za zpracování transakce - ACQ fee (Acquirer fee), tj. poplatek poskytovateli platebního terminálu

2. část - Poplatek vydavatelské bance - IF (Interchange Fee), banka, kterou máte uvedenou na platební kartě dostane poplatek IF při jejím použití v terminálu. Dle regulace EU má banka z transakce vždy 0,2 %

3. část - Poplatek kartovým společnostem - SF (Scheme Fee), účtuje jej vydavatel karty (Visa nebo MasterCard), a skládá se z procentuální provize a fixní částky

Až se tedy jednou budete divit, proč daný obchod nepřijímá platební karty, anebo až od určité částky (například 50 korun), budete vědět proč. Jenže v době, kdy má každý v kapse smartphone, se přímo nabízí využít alternativní způsoby placení, které by z řetězce poplatků vytěsnily zejména ten, který jde vydavatelům karet. Nový způsob placení aktuálně vymýšlí například česká banka Air Bank, na osvědčený AliPay vsadila zase Unicredit, která jím cílí ale zejména na zahraniční turisty.

Platba mezi hotovostí a kartou

Šéf Air Bank Michal Strcula v rozhovoru pro SZ uvedl, že banka plánuje ještě v letošním roce zavést platby mobilem na principu okamžité platby. Má se jednat o nové řešení, které z transakčního poplatku (viz výše) vynechá poplatek vydavatelům platebních karet a provozovateli terminálu. Teoreticky si tak banka může z poplatku ukousnout ještě větší podíl než nyní, ale kvůli eliminaci ostatních částí (viz výše) budou poplatky ve finále nižší. AirBank službu zatím oficiálně nepředstavila, ale domníváme se, že nepůjde o nic jiného než známé okamžité platby pomocí QR kódů, které jsou hojně rozšířené a oblíbené například v Číně.

Na náš přímý dotaz nám odpověděla Jana Pokorná, tisková mluvčí Air Bank: „Do konce roku chceme na bankovní trh přinést zcela nový způsob placení, který umožní přijímat obchodníkům platby i bez klasického platebního terminálu. Cílem je obchodníkům přinést technicky nenáročný způsob přijímání bezhotovostních plateb, který pro ně bude navíc také cenově atraktivní. Naše nové řešení zpříjemní placení zároveň i samotným zákazníkům, protože se díky tomu rozšíří počet míst, kde bude možné platit bezhotovostně.“

Můžeme tedy zřejmě očekávat mobilní aplikaci, která poslouží jak pro poslání peněz, tak pro jejich příjem. A to rychlostí okamžité platby. Smartphony jsou na to samozřejmě připraveny, ono avizované „přiložení“ zde bude nutné pro samotné odeslání a příjem peněz pomocí technologie NFC. A tu najdete (téměř) v každém smartphonu. Anebo aplikace využije fotoaparátu v mobilu a poslouží k sejmutí vygenerovaného QR kódu. Air Bank dodává, že chce připravit platební rozhraní pro celý trh v rámci spolupráce mezi bankami, takže budoucí aplikaci využijí i ti, kteří jsou klienty jiné banky.

Bude to revoluce?

Banka s upřesněním postupu platby zatím nechce být konkrétnější, ale tipujeme, že půjde o variaci na QR platby. Ty v Česku akceptuje deset bankovních institucí, a to prostřednictvím svých mobilních aplikací. Stačí smartphonem načíst QR kód vytvořený na základě standardu ČBA, a veškeré kolonky se v rámci rozpracovaného příkazu předvyplní. Na uživateli je pak už jen jeho odsouhlasení a potvrzení různými metodami ověření (heslo do bankovnictví, heslo v SMS, čtečka otisků prstů, apod.). QR kód navíc můžete jednoduše vygenerovat i přímo na oficiálních webových stránkách tohoto otevřeného standardu.

Placení přes QR kódy vám ušetří přepisování čísla účtu, částky a doplňkových symbolů, ve kterých můžete kdykoliv udělat chybu. I přesto však musíte platbu schválit některou z výše uvedených metod, takže se nejedná o řešení, které by rychlostí konkurovalo „pípnutí“ u terminálu. QR platby sice mohou být i okamžité, ale za předpokladu, že je banka zákazníka, tedy osoby, která si načte QR kód, podporuje. Bank, které v Česku podporují odeslání a příjem okamžitých, tj. instantních, plateb je pouze 13 ze 44 (údaj platný pro konec roku 2022).

Řešení od Air Bank by mělo, podle vyjádření firmy, nabídnout okamžité placení mobilem přiložením dvou zařízení (mezi řádky z toho vyplývá využití NFC), které bude dostupné na celém trhu. Tím pádem odpadne omezení QR plateb na podporované banky, a také potvrzování plateb, které může být u některých bank zdlouhavé. A to díky povinným pravidlům dvoufaktorového ověřování, která u bankovních institucí v EU vstoupila v platnost 14. září 2019.

Pokud se bance podaří vypořádat s oběma problémy a navrch přihodí nižší poplatky, které do služby nalákají i stávající „odpůrce“ karet z řad obchodníků, mohlo by být mobilní placení v Česku daleko zajímavější a dostupnější. Vše jsou ale zatím jen naše odhady, Air Bank chce službu, resp. mobilní aplikaci, veřejnosti oficiálně představit do konce letošního roku.