Na post šéfa ČT kandiduje 36 lidí

Česká televize

Česká televize

Přihlášku do výběrového řízení na místo nového generálního ředitele České televize podalo celkem 36 lidí. Nástupce Jiřího Janečka, který se rozhodl po osmi letech z čela ČT ze zdravotních důvodů odejít, by měl být znám do konce září. Rada ČT vyhlásila výběrové řízení v polovině července.

Přesvědčení kandidovat už dříve v médiích vyjádřili bývalý šéf Novy Petr Dvořák, výkonný ředitel hudební TV Óčko Hynek Chudárek, šéfdramaturgyně vývoje nových pořadů ČT Alena Müllerová a někdejší šéf projektu digitální TV Barrandov Radomír Pekárek.

Během minulých dnů pak účast v konkurzu oznámili také šéf zpravodajství ČT Roman Bradáč, zakladatel společnosti Febio Fero Fenič, šéfdramaturgyně Centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT Jana Škopková a také bývalý generální ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma.

Na seznamu kandidátů figurují i bývalí redaktoři ČT Milan Šíma, Roman Prorok, Jiří František Potužník nebo někdejší marketingový ředitel Primy Jan Svoboda. Naopak výkonný ředitel oddělení nových médií v České televizi Milan Fridrich už dříve oznámil, že o místo šéfa ČT nebude usilovat.

Kdo další se přihlásil bude jasné až zítra, kdy se za účasti právníků a zástupců Rady ČT otevřou obálky. Ve středu dostanou materiály členové rady k prostudování. Ve středu 7. září pak televizní radní zúží počet kandidátů na pět. Z nich potom vyberou ve středu 21. září nového ředitele.

Někteří z kandidátů na šéfa ČT

Petr Dvořák, bývalý šéf TV Nova a eBanky

Petr DvořákPetr Dvořák|E15

“Neberu to jako nic, co by se dalo s Novou srovnat. Tady jde o mnohem komplexnější přístup. Je to pro mě obrovská výzva,“ komentoval už dříve kandidaturu na šéfa ČT Dvořák pro časopis Respekt.

Pro Mediář.cz Dvořák řekl, že tři hlavní problémy ČT jsou probíhající restrukturalizace, méně peněz na tvorbu a nefungující PR. „Řada lidí v rámci organizační struktury pořádně neví, kdo je nadřízený, kdo podřízený, jaká je jeho kompetence a zodpovědnost. Je potřeba roli a vůbec strukturu redefinovat a nastavit potom i vztahy mezi jednotlivými čtyřmi kanály, kam budou směřovat, jak se k sobě budou chovat a vzájemně podporovat. Dnes je problém, že kanály fungují separátním způsobem a místo aby si pomáhaly, si drží to své vlastní, co si dokázaly v rámci instituce vydobýt, a nechtějí komunikovat mezi sebou,“ řekl Dvořák.

Hynek Chudárek, výkonný ředitel hudební TV Óčko

Hynek ChudárekHynek Chudárek|CTK

Na post šéfa ČT kandidoval už před dvěma lety, tehdy postoupil do druhého kola.

„Menší komerční televizi jsem již úspěšně vybudoval a dodnes řídím. Za osm let jsem získal obrovskou zkušenost a také znalost mediálního prostředí, řada procesů a zákonitostí je stejná nebo velice podobná. Důležitá je samozřejmě i znalost mediální legislativy a kontakty. Na druhou stranu Česká televize je jedinečná a nedá se s ničím srovnávat, ani s jinou velkou komerční televizí. A to je právě onou výzvou. Výsledky minulé volby mě přesvědčily, že bych to měl v každém případě zkusit,“ komentoval Hynek Chudárek pro časopis Týden svou motivaci kandidovat na šéfa ČT.

Roman Bradáč, šéf zpravodajství ČT

Roman BradáčRoman Bradáč|CT

Roman Bradáč působí v České televizi od roku 1994. Začínal jako zahraniční redaktor, pět let byl ve Washingtonu jako stálý zpravodaj v USA. V roce 2009 začal řídit kancelář bývalého šéfa ČT Jiřího Janečka a loni v srpnu se stal ředitelem zpravodajské stanice ČT24.

„Přihlášku podám. Přesvědčily mě některé věci okolo příprav na volbu a také konzultace s některými lidmi,“ řekl včera Hospodářským novinám Bradáč.

Fero Fenič, režisér, producent, zakladatel společnosti Febio

Fero FeničFero Fenič|E15

V rámci Febia do loňska vzniklo na 1300 pořadů. Mezi nimi nechybějí cykly GEN a Genus, satirická Česká soda nebo Cestománie. Fero Fenič je také pořádá filmový festival Febiofest. Nevyšel mu pokus o vlastní televizní stanici, na niž získal licenci v roce 2007. Plánovaná Febio TV, která měla nabízet dokumenty, alternativní zábavu nebo pořady pro menšiny, ale doplatila zejména na složité hledání investora po vypuknutí hospodářské krize.

Alena Müllerová, šéfdramaturgyně vývoje nových pořadů ČT

Alena MüllerováAlena Müllerová|CT

V letech 2008–2010 byla šéfdramaturgyní Centra vzdělávacích pořadů ČT, od 2011 je šéfdramaturgyní vývoje programu. Jako dramaturgyně a scenáristka se dříve zabývala hlavně dokumentárním filmem.

Jana Škopková, šéfdramaturgyně Centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT

Jana ŠkopkováJana Škopková|CT

Začínala jako sportovní redaktorka a zástupkyně šéfredaktora TV Prima a Premiéra TV, později pracovala jako externí spolupracovnice redakce publicistiky ČT. Šéfdramaturgyní Centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT jmenována v roce 2010.

Radomír Pekárek, někdejší šéf projektu digitální TV Barrandov

Radomír PekárekRadomír Pekárek|CTK

Pekárek je v současnosti šéfredaktor a ředitel zpravodajského serveru Prvnizpravy.cz. „Během svého profesního života jsem získal hodně zkušeností z mediálního světa. Ekonomické a provozní zkušenosti mám nejen z Československé a posléze České televize, ale i z komerční sféry, a domnívám se, že jsou předpokladem k tomu, abych ČT oživil,“ uvedl pro Prvnizpravy.cz Pekárek.

Michal Klíma, bývalý generální ředitel vydavatelství Economia

Michal KlímaMichal Klíma|CTK

Klíma je v současnosti generálním ředitelem druhého největšího slovenského vydavatelství Spoločnosť 7 Plus.

„Chtěl bych, aby televize byla nezávislá, aby nikdo z venku nemluvil do programové skladby ani do obsahu programů, ale aby naopak televize sama reagovala na potřeby společnosti. Vždyť kdo formuje společnost více než televize, jejímž sledováním lidé tráví většinu volného času. Jistě, lidi utvářejí rodina, přátelé, práce, církve či společenské organizace, ale i tak většina lidí nejvíce času tráví u televize. Takže proti negativním jevům jako jsou například kriminalita, korupce, lhostejnost, může televize působit. A to bych chtěl, aby Česká televize dělala,“ citoval Klímu server MediaGuru.

Seznam všech přihlášených kandidátů na generálního ředitele ČT:

Radoslav Štědroň, Hynek Chudárek, Alena Müllerová, Vratislav Rakouš, Petr Bakus, Milan Šíma, Radomír Šimek, Jiří Uher, Roman Bradáč, Jan Svoboda, Jan Vávra, Stanislav Vaněk, Ondřej Zamazal, Tomáš Kouřim, František Fenič, Jana Škopková, Michal Korol, Nataša Slavíková, Luděk Pištěk, Michal Klíma, Martin Vadas, Petr Dvořák, Jiří Franc, Jiří Pechanz, Radomír Pekárek, Rostislav Senjuk, Tomáš Kopečný, Jiří F. Potužník, Roman Prorok, Jan Vít, David Holý, Petr Soukup, Jan Vyčítal, Lukáš Glaser, Michal Vostřez, Petr Čunderlík