Na slovenský trh může vstoupit nový mobilní operátor

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Slovenský trh by se měl v nejbližších měsících otevřít pro vstup nového mobilního operátora. Státní správce frekvencí, telekomunikační úřad, bude totiž po měsících vnitřních i veřejných diskuzí nabízet volné frekvence v pásmu 1800 Mhz.

„Větší počet operátorů znamená větší konkurenci, z čehož mohou profitovat uživatelé služeb,“ konstatoval úřad s tím, že malý slovenský trh stále nabízí prostor pro v pořadí už čtvrtého provozovatele služeb mobilní komunikace. Že je toto přesvědčení správné, podle úřadu dokazuje i zájem hlásících se uchazečů. O jejich počtu a jménech však úřad zatím oficiálně hovořit nechce. „Zatím můžeme říct, že vícero zájemců sbírá prostřednictvím poradenských společností informace o možnostech vstupu na slovenský mobilní trh,“ uvedl mluvčí správce frekvencí Roman Vavro.

Připomněl přitom neutuchající zájem vietnamské státní skupiny Viettel Group, která se o možnost vstupu na slovenský trh zajímala už v létě minulého roku. „Není však jisté, zda má o vstup na trh zájem přímo Viettel nebo zastupuje zájmy některého operátora nebo konsorcia,“ připustil Vavro. Jisté je, že skupina prezentuje snahu prosadit se na evropském trhu, přičemž právě Slovensko by pro něj mohlo být vstupní branou.

Vyjádření Viettel Group k této záležitosti se E15 nepodařilo získat. Proti vstupu nováčka přímo nevystoupili ani fungující operátoři. Orange a Telefónica jsou totiž proti přednostnímu přidělování frekvencí existujícím hráčům. „Je diskriminační a neopodstatněné, ba dokonce v rozporu s právním a regulačním stavem,“ vzkázali. Pro přednostní přidělování frekvencí je pouze Slovak Telecom. „Národní regulační orgán má podmínky výběrového řízení navrhnout tak, aby případný nový subjekt nebyl vyloučený a aby byla zabezpečena efektivní hospodářská soutěž na daném trhu,“ konstatoval zastřešující orgán, jímž je slovenské ministerstvo dopravy.

Viettel Group

Hlavní vietnamský mobilní operátor se o licenci hlásí již od léta. Státem vlastněná firma v gesci ministerstva obrany začala na vietnamském trhu působit sice až jako čtvrtá, ale nyní je dominantní se 40procentním podílem. Za ní jsou společnosti MobiFone, Vinaphone a S-Fone.