Německo se pohoršuje nad zisky ve zdravotnictví. Chystá regulaci „chamtivých“ investorů

Vakcína Pfizer/BioNTech

Vakcína Pfizer/BioNTech Zdroj: profimedia.cz

Pfizer v současné době navíc obdržel od Pekingu žádost o dodávkách léku Paxlovid proti covidu.
Lék paxlovid na nemoc covid-19
Čína v posledních týdnech bojuje s velmi vysokým počtem nakažených. Jejich nemocnice jsou přeplněné a lékárny zejí prázdnotou. Proto se Peking rozhodl v nadcházejících dnech distribuovat Paxlovid od Pfizeru do městských komunitních zdravotnických center.
4
Fotogalerie

Během pandemie se do oblasti zdravotnictví přihnalo několik soukromých kapitálových společností a investorů, kteří z celé situace vytěžili obrovské zisky. Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach považuje za nepřijatelné, aby společnosti v tomto segmentu dosahovaly zisků vyjádřených dvouciferným procentem. Během příštího roku Lauterbach představí novou legislativu, která má byznys ve zdravotnictví regulovat. „Pokud investor získá návratnost deset procent a více, má k seriózní medicíně daleko,“ uvedl Lauterbach.

Ačkoliv německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) zatím přímo nespecifikoval, jak bude nová legislativa vypadat a co konkrétně bude obsahovat, už teď je jasné, že to od příštího roku nebudou mít mnozí chamtiví investoři ve zdravotnictví snadné. Lauterbach chce prostřednictvím nového zákona zastavit „kobylkové“ investory, tedy ty, kteří se zaměřují pouze na vlastní krátkodobé zájmy na úkor druhé strany, ale také například životního prostředí.

Čtvrtá dávka očkování proti covidu:

Video placeholde
Čtvrtá dávka očkování proti covidu • Videohub

Dvouciferné zisky ve zdravotnictví nelze podle Lauterbacha nijak ospravedlnit. Uvedl, že cílem legislativy bude zastavit absolutní chamtivost po zisku mezi některými soukromými investory, kteří tak získávají zdravotnická centra s různými specializovanými ordinacemi. Informuje o tom americký zpravodajský web Bloomberg.

Soukromé společnosti, které investují do lékařství, mohou podle Americké lékařské asociace (AMA) pomoci řídit inovace a poskytovat stabilní financování. Asociace ale upozorňuje, že očekávání rychlého návratu investic může být v rozporu s dlouhodobou udržitelností a etickými zásadami lékařů.

„Soukromé kapitálové společnosti nakupují praktické lékaře a investoři pak předpokládají, že se jim peníze vrátí zhruba za pět až sedm let se ziskem dvacet až třicet procent,“ řekl člen AMA Francis J. Crosson na zasedání asociace a dodal, že tohle v žádném případě není stav, který by vedl k udržení dlouhodobých vztahů a investic.

S „kobylkovými“ investory přišlo do styku i Česko. „I my jsme se setkali s mnohými takovými investory, kteří se během pandemie na celé situaci jen přiživili a značně zbohatli. Jednou z věcí, na které se dalo vydělat, byly antigenní testy, kde někteří jejich distributoři parazitovali na pojišťovnách,“ tvrdí prezident České lékařské komory Milan Kubek.