Netflix a YouTube omezí kvalitu svých videí. Chtějí pomoci přetížené síti v Evropě

Netflix

Netflix Zdroj: Živě.cz

Netflix
Netflix
3
Fotogalerie

Americká streamovací společnost Netflix sníží rychlost a kvalitu přenosu svých videí. A to zhruba o 25 procent. Provozovatel placené internetové televize tak chce vyhovět prosbám evropského komisaře pro vnitřní trh Thierryho Brentona. Ten na Netflix apeloval z důvodu přetížené internetové sítě v Evropě. V podobném duchu reagoval i Google a jeho video platforma YouTube. Videa automaticky přepíná do SD kvality. 

Důvodem přetížení je pandemie koronaviru. Kvůli ní je nuceno mnoho lidí zůstávat doma či pracovat z domova. Omezení by mělo podle vyjádření Netflixu trvat třicet dní. 

„Pan Hastings prokázal silný smysl pro odpovědnost a solidaritu. Budeme neustále v kontaktu, abychom společně sledovali vývoj situace,“ řekl eurokomisař o šéfovi Netflixu Reedu Hastingsovi.

Na co se koukat v karanténě? >>>

Netflix nabízí přístup k filmům, seriálům a televizním pořadům na tabletech, chytrých telefonech, počítačích a herních konzolích. Od října má i české uživatelské rozhraní s českými titulky i dabingem.

Brzy se ke kroku Netflixu přidal i YouTube. V základním nastavení na YouTube tak uživatelé v Evropě v následujících týdnech uvidí pouze SD kvalitu obrazu. Ručně by ale mělo být možné přepnout na kvalitnější. Doposud, pokud to hardware umožňuje a síť je dostatečně rychlá, se automaticky nastavilo 1080p – tedy za předpokladu, že požadované video bylo v této kvalitě nahráno.