Nové GeForce RTX: Extrémní výkon pro hry i kreativní práci

Zdroj: NVIDIA

Uvedení grafických karet GeForce RTX řady 30 je velkou událostí nejen pro hráče, ale také tvůrce obsahu, kterým GPU pomáhají šetřit čas při práci. Novinky přinášejí značný nárůst výkonu i řadu inovativních technologií.

Společnost NVIDIA v září uvedla již druhou generaci grafických karet GeForce RTX nabízející řadu inovací a velmi zajímavé parametry i cenovky. Jako první byl představen model GeForce RTX 3080, který je skvělou volbou pro náročné hraní ve 4K při zachování plynulých 60 snímků za sekundu. Následovala GeForce RTX 3090 s rekordními 24 GB paměti určená zejména pro tvůrce obsahu, případně hraní bez kompromisů až v rozlišení 8K se zapnutým HDR. V následujících týdnech je netrpělivě očekáván také aktuálně cenově nejdostupnější zástupce nové generace: GeForce RTX 3070.

NVIDIA

Nová architekutra, extrémní výkon pro hráče

Novinky staví na architektuře NVIDIA Ampere, přinášejí až dvojnásobný výkon oproti předchozí generaci, extrémně rychlé paměti GDDR6X, inovované chlazení a také se chlubí několika světovými prvenstvími mezi herními grafickými kartami. Jde například o HDMI 2.1 nebo podporu kodeku AV1, který umožňuje streamovat obsah ve vysokém rozlišení s nižšími nároky na datový přenos než doposud. Za zmínku stojí také technologie RTX IO využívající GPU pro rychlejší nahrávání a dekompresi herního obsahu z úložiště.

NVIDIA

Výrazného vylepšení a nárůstu výkonu se dočkaly také dvě zásadní devizy karet GeForce RTX: RT a Tensor jádra. První se starají o ray-tracing v reálném čase, technologii, která je součástí nového herního standardu DirectX 12 Ultimate a reálně simuluje průchod světla scénou, čímž vytváří efekty v téměř filmové kvalitě. Druhá jmenovaná mají ve hrách na starosti DLSS, které dokáže dopočítat obraz z nižších rozlišení pomocí speciálně vytrénované umělé inteligence. Výsledkem je značný nárůst výkonu při zachování kvality srovnatelné s nativním rozlišením, nově až do rozlišení 8K na GeForce RTX 3090.

Obě tyto technologie si již našly cestu do řady populárních her i jejich enginů. A chybět nebudou ani v nejočekávanější hře současnosti: Cyberpunk 2077, pro který tak budou GeForce řady 30 nejlepší volbou.

NVIDIA

Společně s GeForce RTX řady 30 byly představeny také nové technologie nejen pro herní nadšence. V esportu a online hraní se bude hodit NVIDIA Reflex pro rychlejší odezvu. NVIDIA Broadcast je sada nástrojů využívající AI, která udělá streamovací studio z každé místnosti a nabídne také chytré a velmi účinné odstranění rušivých zvuků. Milovníkům machinim, příběhových videí vytvořených v herních enginech, usnadní práci nástroj Omniverse Machinima. Podrobnější přehled o všech novinkách nabízí společnost NVIDIA na svém blogu.

Myslelo se i na tvůrce obsahu

GeForce RTX ovšem nacházejí uplatnění také v profesionální sféře. Tvůrcům obsahu umožňují zobrazovat detailnější náhledy v reálném čase, akcelerovat rendering v 3D aplikacích a urychlit export videa nebo nástroje využívající AI. Řada 30 opět posouvá tyto možnosti o velký kus dál. Kupříkladu nárůst relativního výkonu oproti předchozí generaci je u GeForce RTX 3080 napříč několika předními 3D modelovacími programy až dvojnásobný.

NVIDIA

Segmentu v tomto ohledu vévodí super výkonná GeForce RTX 3090 s 24 GB paměti. Ta se uplatní například při projektech kombinujících práci s 8K videem a náročnými efekty v kreativních aplikacích jako DaVinci Resolve.

NVIDIA

Atraktivní jsou také ceny novinek. GeForce RTX 3080 lze takzvané Founders edici přímo od společnosti NVIDIA ji lze pořídit za 18.999 Kč. Tatáž edice GeForce RTX 3090 vyjde na 40.999 Kč a Founders edice očekávané RTX 3070 bude stát 13.999 Kč. Cenovky grafických karet od ostatních výrobců se mohou lišit v závislosti na výbavě a dalších parametrech. Hráči navíc po omezenou dobu získají zdarma při nákupu vybraných GeForce RTX řady 30 u partnerských prodejců WatchDogs: Legion a roční předplatné Founders herní streamovací služby GeForce NOW.