Nové uplatnění. 3D tisk zachraňuje zraněné koně před utracením

Jakub Ševčík

Jakub Ševčík Zdroj: archiv e15

Stáje Jakuba Ševčíka
Vytištěné podkovy
Ortopedická pomůcka
Průmyslové 3D tiskárna
Ortopedické pomůcky pro koně
7
Fotogalerie

Jakub Ševčík z Jablonce nad Nisou přichází s novým odvětvím v oblasti péče o zraněné koně. Ve spojení se společností 3dwiser, veterinární klinikou v Heřmanově Městci a s kováři vyvinul řešení formou 3D tisku odlehčených podkov. Vystudovaný ekonom Ševčík pracuje v rodinné stavební firmě Tembo Brand, ale v budoucnu by se chtěl věnovat svému startupu Horse Soul Brand.

V pronajatém opuštěném kravíně Ševčík vybudoval stáje, kde má své i cizí koně. „K nápadu založit projekt H.S.B. mě přivedlo zranění hříběte, které si vážně poškodilo nohu a hrozilo mu utracení,“ říká s tím, že se rozhodl boj o jeho záchranu nevzdat. Klasická podkova ze železa, která váží 370 gramů, ale byla pro hříbě příliš těžká. A tady se zrodil nápad vyrobit podkovu pomocí 3D tisku.

Nejtěžší bylo najít vhodný materiál, který by byl lehký a zároveň dostatečně pevný. Prvních zkušebních podkov se zlomily desítky. „Jako nejlepší materiál pro podkovy se ukázal kompozitní materiál plněný drceným karbonovým vláknem. Podkova vyrobená technologií 3D tisku z tohoto materiálu má hmotnost 75 g,“ popisuje vývoj Tomáš Soóky ze společnosti 3dwiser. Firma pomohla Ševčíkovi vyrobit první podkovu a v současné době vede jednání o další spolupráci, ale podkovy si již vynálezce tiskne sám. Eventuálně se jedná o investici společnosti 3dwiser do projektu.

Od prvního použití 3D podkov uběhly dva roky. Za tu dobu technologie pomohla desítkám koní. Nyní Ševčík připravuje rozšíření startupu o dva veterinární záchranné vozy vybavené 3D tiskárnami. Investice vyjde na pět milionů korun a umožní tisk podkov a kompenzačních pomůcek přímo v terénu. 3D podkovy z karbonu nemají nahradit dosavadní klasické kování koní, ale posouvají možnost v tom, co je možné pro koně udělat v případě, že jinak by zdravotní stav zvířete směřoval k utracení.

Každá podkova i kompenzační pomůcka je vyráběná na míru danému koni po konzultaci s veterináři a kováři a výrobní cena je prakticky stejná jako u klasické podkovy. Základem výroby je skenování kopyta nebo zraněné nohy. Speciálně vyvinutý software pak data zpracuje a přenese do tiskárny.

Ševčík má výrobu a použití 3D podkov a kompenzačních pomůcek chráněnou světovým patentem a v současné době navazuje spolupráci s klinikami napříč Evropou, ale jedná třeba i s klinikou Rood & Ridle v americkém Kentucky.

Kdo jsou nejdražší koně světa