Léčba zraněného koně vyjde i na statisíce, říká český parkurista Aleš Opatrný

Aleš Opatrný na parkurovém závodě

Aleš Opatrný na parkurovém závodě Zdroj: Tomáš Holzbecher

Vítězná dvojice závodu pod patronátem magazínu E15 - Francouz Titouan Schumacher na koni Atome Z
Aleš Opatrný se letos zúčastní soutěže Prague Playoffs 2021.
Aleš Opatrný má svůj vlastní hřebčín v Hořovicích.
Pokud je kůň v horším stavu a musí podstoupit léčbu na klinice, přijde faktura klidně i na 300 tisíc korun.
Lidé se po nástupu pandemie v prvních třech měsících možná trochu lekli a začali prodávat koně přibližně s dvacetiprocentní slevou.
8
Fotogalerie

Parkuroví jezdci musejí své koně připravovat na závody bez přestávky. „Když člověk jezdí na kole a zrovna nezávodí, postaví kolo do rohu a nemusí si ho všímat. U koní to tak není,“ zdůrazňuje několiknásobný mistr České republiky a mistr Evropy mladých jezdců Aleš Opatrný. Pokud se úspěšný kůň vážně zraní nebo odejde do důchodu, jeho hodnota okamžitě spadne na nulu. Za léčbu na klinice může majitel zaplatit i tři sta tisíc korun. 

Zamávala pandemie s investicemi do koní?

Lidé se po nástupu pandemie v prvních třech měsících možná trochu lekli a začali prodávat koně přibližně s dvacetiprocentní slevou. Bylo to ale opravdu krátké období hned na začátku koronakrize, kdy nevěděli, co je čeká. Po těch třech měsících se ceny koní vrátily opět na běžnou úroveň. 

Jak se teď shánějí sponzoři?

Sám žádné velké sponzory nemám, takže ani zkušenost s jejich hledáním. Kupuju si mladé koně, které si připravuji na budoucí kariéru, a protože mě to živí, vychovávám je tak, abych je mohl co nejlépe prodat.

Na kolik vyjde parkurový kůň?

To se tak různí, že nelze říct jednu cenu. Záleží i na tom, jak starého koně si jezdec kupuje. Když parkurového koně koupíte jako hříbě, může stát tisíc až dva tisíce eur, takže třeba padesát tisíc korun, ale samozřejmě jsou i dražší hříbata. Pokud si chcete pořídit grand prix koně, jeho cena se snadno může vyšplhat na milion eur, přibližně 26 milionů korun.

Pokud se člověk chce věnovat parkurovému sportu naplno a má ambici jezdit velké závody, na kolik vyjdou měsíční náklady?

Když si člověk pořídí koně, musí počítat s náklady na ustájení. Cena za ustájení se většinou pohybuje mezi sedmi až patnácti tisíci korun. K tomu přibývá veterinář, kovář, trenér a tak dále. K tomu všemu musí počítat s nákupem sedla, uzdečky a také přepravníku. Cena za přípravu na závody se liší podle druhu závodu. Když se vydá například na národní závody, víkend vyjde třeba na pět tisíc korun. Ovšem pokud se vydá na mezinárodní závody, musí počítat, že jen startovné vyjde na částku od nějakých patnácti tisíc korun výše. K tomu musí připočítat dopravu, takže to jsou náklady v řádu desítek tisíc.

Kde se berou úspěšní dostihoví nebo parkuroví koně? Lze vycvičit obyčejného koně ze statku na dostihového?

Mohu hovořit o parkurových koních. Samozřejmě že rodokmen hraje svou roli. Když člověk kupuje mladého koně, se kterým má v plánu závodit, snaží se dívat na rodokmen, protože to zvyšuje naději, že by ten kůň mohl být úspěšný. Čistě teoreticky se i z naprosto obyčejného koně dá vycvičit dobrý kůň. Pokud s ním bude jezdec hodně pracovat, cvičit s ním a věnovat se mu naplno, může se stát, že mu to kůň vrátí na závodech. 

Výherní kůň se už s nezbytnými předpoklady rodí, nebo to všechno závisí jen na tréninku a dobrém jezdci?

Úspěch při závodech závisí vždy na obou dvou. Mezi koněm a jezdcem musí vždy panovat souhra, která rozhodně není samozřejmá. Když někdo na nějakém koni jezdí šest let určitým stylem a následně ho prodá jinému jezdci, který ho začne přeučovat, je to složité. Kůň už je naučený na nějaký trénink, fungují mu jinak svaly a nemusí si na nového jezdce zvyknout. Někdy tomu ale může být i naopak, kdy kůň s prvním jezdcem nebyl úspěšný a jiný druh tréninku mu naopak prospěje a začne po letech vyhrávat.

Kolik přibližně stojí příprava na závody?

Vždycky je to kontinuální proces. Pokud máte koně a víte, že s ním budete chtít závodit, musíte se o něj starat a neustále s ním pracovat. Když člověk jezdí na kole a zrovna nezávodí, tak ho postaví do rohu a nemusí si ho všímat. U koní to tak není. Pro naše zaměstnance, takže ani pro nás, neexistují víkendy, svátky, absolutně nic. O ty koně se musíte starat každodenně a je úplně jedno, jestli jsou právě Vánoce, Velikonoce nebo cokoli jiného. Koně musíte udržovat v pohybu. Pokud ho uzavřete v boxu, hrozí, že se přežere a dostane koliku.

Pokud kůň onemocní nebo se zraní, s jak vysokými náklady musí majitel počítat?

Pokud bychom se bavili například o kolice, léčba vyjde přibližně na sto tisíc korun, ale zvířeti hrozí i smrt. Kůň totiž neumí zvracet, takže kvůli tomu dostane koliku a následně se zacpe. Tak už zemřelo hodně koní. Obecně je ale těžké uvádět nějakou výši nákladů na léčbu, protože to záleží na závažnosti zranění nebo onemocnění. Nicméně léčba začíná na nějakých pěti tisících korun. Pokud je kůň v horším stavu a musí podstoupit léčbu na klinice, přijde faktura třeba i na 300 tisíc korun. Potom také záleží na tom, zda si to majitel může dovolit. 

Když se závodní kůň zraní, klesá automaticky jeho hodnota?

Záleží na závažnosti zranění. Důležité faktorem je především to, zda kůň kvůli zranění vypadne ze sportu na půl roku, anebo úplně. Pokud se zraní natolik, že ze sportu nadobro vypadne a stane se tak jen rekreačním koněm, jeho cena ihned spadne na nulu. Pokud ale kůň například odejde do důchodu nebo je kvůli zranění vyřazen ze sportu, je využíván rekreačně. Lidé s ním chodí na procházky nebo ho pouštějí jen do výběhu. To už záleží na majiteli. V případě, že kůň odejde do důchodu, přestává být absolutně výdělečným a už v podstatě jen dožívá.

Nejdražší kůň světa se jmenoval Fusaichi Pegasus a byl prodán jako čtyřletý za 60 milionů dolarů, zhruba 1,3 miliardy korun. V čem takový kůň vyniká?

To byl s velkou pravděpodobností dostihový kůň. Hodnota našich parkurových koní se v takových částkách nepohybuje, i když jsou to také vysoké částky. Nicméně takový kůň je už opravdu velmi výjimečný a tohle konkrétně musel být plemeník. 

Když si jezdec koupí drahého závodního koně za několik milionů korun, vrátí se mu investice?

Záleží na pořizovací ceně. Dnes je spousta bohatých lidí, kteří koně kupují, protože se tím baví a chtějí jezdit velké závody a mít úspěchy. Nicméně jsou i výjimky jako například anglický jezdec Scott Brash, který měl koně Hello Sanctos a vyhrál s ním během jednoho roku asi dva a půl milionu eur. Takže jsou i takhle výjimeční koně, kteří na sebe za svůj život vydělají několikanásobně.

Pokud si člověk koupí mladého koně a smíří se s tím, že si počká, až koni bude devět deset let, kdy teprve začne být úspěšný, náklady se určitě vrátí. Pokud si ale pořizuje desetiletého koně, který už má nějakou závodní kariéru za sebou, zaplatí třeba dva nebo tři miliony eur, a pak lze jen těžko říct, jestli se náklady někdy vrátí. 

Vlastnictví koně je zjevně drahá záležitost, tudíž lze předpokládat, že jezdci udělají vše pro to, aby na závodech vyhrávali. Nevede to také k dopingu koní?

Na závody jezdí pravidelně veterináři vyslaní mezinárodní jezdeckou federací. A koně stejně jako sportovci podstupují dopingové kontroly. Někdy se bohužel stane, že má kůň před závodem menší zranění, majitel si nepohlídá dostatečný časový odstup mezi léčbou a závodem a pak se může stát, že se kůň na závodech vlivem léků ukáže jako pozitivní. To jsou ale opravdu nešťastné chyby, které se zkrátka mohou přihodit. Nicméně domnívám se, že cílený doping už dnes není reálný. Každý jezdec si na to dává pozor, obzvláště pak u nás mezi parkuristy, kdy za koně zodpovídá přímo jezdec a mohlo by se stát, že se třeba i rok nebude moci zúčastnit žádného závodu.

Vychází výhodněji vlastní hřebčín, nebo přímo nákup koně na ježdění?

Když na to má majitel peníze, samozřejmě je pro něho jednodušší koupit staršího vychovaného koně, u kterého rovnou ví, jaké má nebo nemá předpoklady. U nás to je trochu jiné než u dostihových koní. Tam to není tak časově náročné, protože tam koně už ve dvou nebo třech letech běhají náročné dostihy a v pěti letech už skoro mohou běžet Velkou pardubickou. Parkuroví koně jsou jinak odchovaní a závodit s nimi začínáme až ve čtyřech či v pěti letech, přičemž desátý rok je nejlepší věk. Desetiletý dostihový kůň už končí.

Zúčastníte se závodů Prague Playoffs 2021? 

Pořadatelé Prague Playoffs 2021 letos zažádali u Mezinárodní jezdecké federace o účast až pěti českých jezdců v rámcových pětihvězdičkových soutěžích, ve kterých budou jezdci a koně překonávat překážky vysoké 150 centimetrů. Letošního ročníku se zúčastním a moc se na něj těším. Na Prague Playoffs si vezmu svého oblíbeného koně Forever, který se také zúčastnil letošní olympiády.