Nový „Pearl Harbor“ hrozí od hackerů, varují bezpečnostní analytici

Firmy, provozovatelé veřejných služeb, banky a operátoři by měli investovat do počítačové bezpečnosti až devětkrát více peněz, než dosud. Jinak hrozí, že hackeři ochromí finanční toky nebo třeba odpojí elektřinu pro miliony lidí. Tvrdí to studie agentury Bloomberg. Rizika si uvědomuje i americká vláda. Ministr obrany Leon Panetta nedávno prohlásil, že „nový Pearl Harbor, kterému budeme muset čelit, může vzejít právě z kybernetického útoku“.

„Když vyčíslíme škody možného úspěšného počítačového útoku na klíčovou infrastrukturu, je zdánlivě vysoký nárůst nákladů na bezpečnost pouhou zanedbatelnou částkou,“ uvedl Lawrence Ponemon z Ponemon Institutu, který se na studii pro Bloomberg podílel.

Kybernetické útoky jsou totiž čím dál sofistikovanější. V některých případech za nimi stojí i tajné služby, spekuluje se, že je někdy přímo podporují i některé vlády. Na internet jsou nějakým způsobem napojené i rozvodná síť, čističky vody a samozřejmě bankovní systémy. Hrozby se týkají i vojenských databází. Napadení této základní infrastruktury by znamenalo nedozírné škody.

Na vybudování ochrany, která by zabránila 95 procentům počítačových útoků, by podle studie bylo potřeba navýšit současných asi 5 miliard investovaných dolarů zhruba na 47 miliard.

Studie pro srovnání uvádí škody, které způsobil jeden z největších blackoutů v historii, který v roce 2003 na čtyři dny připravil o elektřinu 50 milionů Američanů a Kanaďanů. Způsobil škody ve výši až 10 miliard dolarů. Tenkrát za výpadkem nebyl kybernetický útok, ale pro představu možných škod případného cíleného útoku jsou to varovná čísla.

Na internet je napojená i klíčová infrastruktura

“Když mluvíte s představiteli elektráren a zeptáte se: ‘Je váš kontrolní systém připojený k internetu?’, odpoví: ‘Samozřejmě, že ne.’ Jenže téměř v každém případě se pak ukáže, že k internetu ve skutečnosti připojený je, a je tak vystaven možnému útoku,“ poznamenává bezpečnostní expert James Lewis.

Úspěch počítačového červu Stuxnet, který napadl řídící jednotky íránských centrifug používaných při obohacování uranu, pak přenesl obavy o bezpečnost i na jaderná zařízení.

Zvyšující se nebezpečí z útrob počítačové sítě si uvědomuje i americká vláda. Apeluje na posílení bezpečnostních standardů u klíčové infrastruktury. V listopadové zprávě si pak všímá i rizik kyberšpionáže a krádeží technologií. Nebezpečí podle analýzy hrozí hlavně z Číny a Ruska.

Útoky podkopávají důvěru v on-line svět

I když se podaří zabránit opravdu masivnímu kyberútoku s ničivými následky, nebezpečí plyne i z opakovaných menších akcí hackerů proti firmám a institucím. Ty totiž podkopávají důvěru ve finanční transakce přes internet.

„Reálné škody nemusí být po takových útocích vysoké, největší problém je ale jejich psychologický dopad. Lidé by mohli ztratit důvěru v internetové bankovnictví, on-line nákupy nebo vybírání peněz z bankomatu,“ vysvětlil Bloombergu bezpečnostní analytik Dale Meyerrose.

James Lewis ale zmiňuje zásadní překážku pro větší investice do kyberbezpečnosti. „Ochrana je vždy preventivní - před potenciálním rizikem. V Americe se bohužel často nedělá nic, dokud nepřijde opravdová katastrofa. Jaké hrozby kolem nás krouží, pak pochopíme až ve chvíli, kdy se jednoho dne probudíme a na ulicích bude úplná tma,“ varuje Lewis.