Odbory: Drtinovou stáhli z Událostí, komentářů na politickou objednávku

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15

Nezávislá odborová organizace České televize kritizuje vedení média kvůli stažení moderátorky Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře. Prý panuje podezření, že moderátorka byla odvolána na politickou objednávku. Šéf ČT Petr Dvořák to ale odmítl. Celou věc podle něj naopak politizují sami odboráři.

Diváci podle odborů vnímali diváci Drtinovou jako jednu z nejlepších moderátorek ČT. Naopak politici si prý stěžovali na způsob, jakým s nimi vedla rozhovory.

Odborářský šéf Antonín Dekoj uvedl, že naposledy byl značně nespokojen s vedením rozhovoru ministr kultury Jiří Balvín, když moderátorka trvala na jasném vysvětlení motivů odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana.

„Po značně nepřesvědčivém výkonu v pořadu Události, komentáře moderovaném právě Danielou Drtinovou byl Jiří Balvín přinucen své rozhodnutí revokovat a Jana Buriana vrátit zpět do čela první scény,“ vysvětlil Dekoj.

„Časová souslednost s nynějším stažením moderátorky z prestižního pořadu proti její vůli a bez jakékoli diskuse s celým tvůrčím týmem tak nelze považovat za náhodu,“ dodal odborář.

Daniela Drtinová nechce okolnosti svého odchodu rozebírat. Pro deník Dnes pouze potvrdila, že neodchází dobrovolně.

Česká televize při zveřejňování programového schématu pro letošní podzim oznámila, že s Drtinovou počítá pro jiný pořad Interview ČT24. „Nabídku od nás dostala Daniela Drtinová. Pokud by ji přijala, pořad by se přejmenoval na Interview Daniely Drtinové,“ vysvětlil šéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

Podle ředitele ČT Petra Dvořáka by si tak moderátorka polepšila. „Mít pořad, který nese Vaše vlastní jméno, a který se navíc vysílá před nejsledovanější zpravodajskou relací, považuji za jednoznačný profesní růst. Naprosto tak nerozumím tomu, proč se odbory proti takové nabídce vymezují, v podstatě tak zcela popírají svoji roli. Vidí-li zde pak politické tlaky, musím konstatovat, že jsou to právě odbory, kdo je do této věci vnáší,“ řekl Dvořák.

Balvínova kulturní vložka