Oracle by si měl ověřit fakta, tvrdí SAP v konkurenční přestřelce

Takhle rychle jste ještě informace létat neviděli. Šéf Oraclu Larry Ellison při představování nových produktů.

Takhle rychle jste ještě informace létat neviděli. Šéf Oraclu Larry Ellison při představování nových produktů. Zdroj: Jan Sedlak

Oracle a SAP, dva dlouholetí rivalové v oblasti podnikového softwaru, si opět na veřejnosti vyměňují ostré vzkazy. Tentokrát je předmětem sváru nová generace databází umožňující zpracovávat a ukládat obrovské množství nestrukturovaných dat pomocí rychlých a úsporných flash pamětí zabudovaných do serverů v datových centrech.

Jde o velký byznys. Mobilní zařízení, cloudy, sociální sítě a další aktuální záležitosti totiž generují stále větší množství dat a tzv. in-memory technologie s nimi umí oproti starším systémům mnohonásobně rychleji pracovat.

„Všechno je v paměti. Všechny vaše databáze jsou v paměti. Prakticky nikdy nevyužijete pevné disky. Pevné disky jsou pasé,“ šéf Oraclu Larry Ellison na konferenci v San Franciscu, kde představil novou řadu databázových serverů Exadata, která s flash pamětí pracuje. Jako již tradičně se při té příležitosti nezapomněl otřít o konkurenci a prohlásil, že SAP sice podobnou in-memory technologii , oproti té od Oraclu ale „je pomalejší“.

S názory na pevné disky v Německu souhlasí, s tou druhou části už však nikoliv. „Jsme rádi, že si Oracle tuto skutečnost (odsun pevných disků na úkor paměti) uvědomil,“ vzkazuje člen výkonné rady SAPu Vishal Sikka, „s námi nicméně zákazníci z této skutečnosti mohou těžit už 18 měsíců.“ Sikka zároveň uvádí, že s vizí zpracování dat v pamětích přišel tvůrce in-memory systému HANA a spoluzakladatel SAPu Hasso Plattner už před několika lety.

Hrátky s pamětí

Zástupci SAPu nesouhlasí i s dalšími Ellisonovými prohlášeními, které na OpenWorldu směrem ke konkurenčnímu databázovému systému pronesl a některá považují za mylná. „Ellison označil HANA za malý stroj s půl TB paměti. Řekl, že jeho stroj má 26 TB paměti, což je špatně, protože SSD není DRAM a nepočítá se jako paměť. HANA využívá SSD také,“ říká Sikka.

Sikka upozorňuje na to, že největší konfigurace, na kterém HANA běží, je v současné době 100 TB DRAM a 4 tisíce procesorových jader. SAP vlastní databázový software dodává na serverech svých čtyř partnerů – HP, IBM, Fujitsu a Cisca – a s nimi na vzájemném propojení a nasazení úzce spolupracuje. „Tyto systémy mají k dispozici 16 TB paměti, což znamená, že jsou čtyřikrát větší, než stroje od Oraclu. Navíc jsou k dispozici od jara tohoto roku,“ argumentuje SAP a poukazuje na skutečnost, že Exadata X3 bude k prodeji až za několik měsíců.

Oracle by si měl ověřit ověřovatele faktů. Reklama SAPu ve Wall Street Journal.Oracle by si měl ověřit ověřovatele faktů. Reklama SAPu ve Wall Street Journal. | Jan Sedlak

Oracle buduje systémy vše v jednom a snaží se prodávat hardware i software dohromady – v tomto případě vše zabalené v jednom produktu Exadata. To je podle konkurence omezující. „S nástupem nových technologií od našich partnerů naše systémy zdvojnásobí kapacitu nejpozději do začátku roku 2013 a nemusíme čekat na nové verze hardwaru.“ Larry Ellison nicméně tvrdí, že Exadata X3 je „nejrychlejší počítač pro byznys na světě“.

Pro SAP je naopak HANA jejich nejrychleji rostoucím produktem – od uvedení na trh ho používá přes 500 zákazníků a jenom v posledním čtvrtletí vygeneroval příjmy ve výši 85 milionů eur, přičemž na celý tento rok se počítá s 320 miliony. In-memory databáze jsou další oblast, kde se obě společnosti výrazně konkurují. Ještě relativně nedávno se SAP v databázích příliš neangažoval a s Oraclem soupeřil především v aplikacích, které mimo jiné mohly běžet právě na databázích Oraclu. Teď SAP chce, aby jeho zákazníci pro chod aplikací využívali i jeho databázi.

Souboj nové generace databází.Souboj nové generace databází. | Jan Sedlak

„Pokud prodáme náš ERP produkt za 1 euro, vygeneruje to potenciál byznysu na 1 euro pro další na to navázané produkty. Pak to vygeneruje 1 euro na business analytics… a 5 euro na data,“ řekl už dříve pro E15.cz šéf české pobočky SAPu Roman Teiml.

V návaznosti na oznámení Exadata X3 začal SAP okamžitě s marketingovou kampaní a například den po Ellisonově vystoupení se v deníku Wall Street Journal objevil celostránkový inzerát s heslem „Děláte byznys v 21. století, tak proč je vaše databáze ze století dvacátého?“ Další den v tom samém médiu vyšla rovněž celostránková reklama reagující na slova šéfa Oraclu a porovnávající funkce konkurenčních produktů.

Larry Ellison SAP konfrontoval i při představování služby , v rámci které nabízí více než stovku klasických aplikací přepsaných do cloudu a doručovaných přes webový prohlížeč za pravidelný poplatek. Ellison tvrdí, že SAP bude v cloudu nejdříve v roce 2020, i když už kolem 20 aplikací tímto způsobem . Zástupci německé společnosti zároveň tvrdí, že úspěch cloudu lze měřit několika způsoby. Například SAP má v současné době 17 milionů uživatelů cloudových služeb s tím, že 15 milionů z nich získal akvizicí společnosti SuccessFactors. Firma v první polovině tohoto roku vybrala na cloudovém předplatném 104 milionů dolarů.