Otevřete Skype a FaceTime, vzkazuje Cisco

John Chambers, výkonný šéf Cisco Systems

John Chambers, výkonný šéf Cisco Systems Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz ze San Diega: Úřady prakticky bez jakýchkoliv protestů a připomínek schválily převzetí Skypu Microsoftem, který za komunikační platformu zaplatil 8,5 miliardy dolarů. S protesty se ale ozvala společnost Cisco Systems, která po Microsoftu chce, aby uzavřený systém Skypu otevřel podle světových standardů. Cisco proto podalo stížnost k evropskému soudu, aby rozhodnutí přezkoumal.

Cisco je v současné době největším světovým hráčem v oblasti VoIP komunikace a věří v další růst v této oblasti. Společnost očekává, že do roku 2016 bude video tvořit téměř 90 procent světového datového toku a vypočítává, že trh s novými komunikačními nástroji může mít velikost kolem 45 miliard dolarů. I přes tyto údaje ale zástupci firmy odmítají spekulace o tom, že by se jim spojení Microsoftu a Skypu nelíbilo pouze kvůli ohrožení jejich tržní pozice.

Volání ze všeho na vše

„Šanci koupit Skype jsme měli několikrát,“ řekl v San Diegu při sezení s novináři výkonný ředitel Cisca John Chambers. „Jeho koupě je zajímavý tah, ale myslím si, že velice drahý.“ Jedním z důvodů, proč Cisco populární komunikační produkt nekoupilo, je skutečnost, že by tento obchod vzhledem k výsadnímu postavení společnosti v oblasti VoIP komunikace neprošlo přes regulátory.

I když Chambers považuje 8,5 miliardy dolarů za drahý obchod, Microsoft si to nemyslí. Redmond sice své plány se Skypem veřejně příliš nekomentuje, pouze se zmínil, že plánuje propojení s firemní komunikační platformou Lync a využitím v Xboxu a dalších zařízeních, zdroje z Microsoftu mluví zejména o mase 700 milionů uživatelů, které Skype má, a kterým Microsoft se značným úspěchem prodává reklamu. Za koupí mimo jiné stálo i ty, že Microsoft nechtěl, aby firmu koupil někdo jiný a také fakt, že Skype vlastní telekomunikační licence.

Stížnosti Cisca nicméně nemíří k obchodní stránce věci, ale k uzavřenosti Skypu jako celku. Společnost chce, aby Microsoft z jeho nové služby udělal otevřený standard, který umožní komunikaci jakýchkoliv zařízení a platforem. „Za stížností je jediný důvod: chceme, aby se začala fungovat interoperabilita,“ vysvětluje v rozhovoru pro E15.cz jeden z viceprezidentů Cisca Marthin De Beer. „Microsoft je v současné době ve válce s operátory kvůli uzavřenosti. My jsme se rozhodli jít opačnou cestou,“ doplňuje Chambers.

Měli jsme několik příležitostí koupit Skype, tvrdí šéf Cisca John Chambers (vlevo).Měli jsme několik příležitostí koupit Skype, tvrdí šéf Cisca John Chambers (vlevo). | Jan Sedlak

„Chceme, aby se otevřel protokol. Stejně, jako jsme to s našimi akvizicemi udělali my,“ říká De Beer. Situaci přirovnává k tomu, že mezi mobilními telefony je možné uskutečňovat hovory nehledě na značku přístroje nebo operátora. „Komunikace přes video je nastupující ohromná komunikační vlna a my věříme, že musí být propojená. Otevřenost je pro trh zásadně důležitá.“

Podle Cisca by měl Microsoft uskutečnit takové kroky, které umožní například volání ze Skypu do Jabberu a dalších sítí a naopak. Skype sice v současné době nabízí přístup k API, určitá propojení tedy možná jsou, ale tento přístup je pouze placený.

Otevřené standardy by nicméně měly platit také pro další hráče na trhu, zejména Google a Apple. „S Applem o otevření FaceTime mluvíme a jsou tomu mnohem více naklonění, než jak by se mohlo zdát. Technologii mají připravenou. Když budou chtít, můžou FaceTime otevřít ze dne na den,“ přibližuje situaci De Beer.

Cisco v současné době čeká na rozhodnutí evropského odvolacího soudu a věří, že rozhodne v jeho prospěch. „Myslíme si, že Microsoft nakonec Skype bude muset otevřít,“ věří De Beer. Úřady a samotný Redmond však poukazují na dřívější a podle nich správné rozhodnutí o schválení obchodu a připomínají, že Cisco bylo jedním z účastníků, kteří se na hlasování podíleli.

Všudypřítomná mobilní komunikace

Cisco budoucnost komunikace vidí ve videu a dalších moderních nástrojích, které dokážou komunikovat přes datové sítě. Tato vize a začínající trend jsou podporovány zejména rychlým nárůstem chytrých mobilních zařízení. „Probíhá veliká změna na úrovni koncových zařízení. Naší strategií je udělat komunikaci jednoduchou na všech zařízeních. Chceme doručovat video, zvuk a komunikaci uvnitř společností na jakékoliv stroje. A naše infrastruktura nám k tomu pomáhá,“ vysvětluje John Chambers.

Cisco má zájem na tom, aby se přes data komunikovalo co nejvíce, jeho hlavním byznysem jsou totiž stále síťové technologie. Pokud se podaří akcelerovat nové trendy v komunikaci, ruku ruce s tím půjde nahoru také byznys s routery, switchi a dalšími „krabičkami“, které přenos dat umožňují.

Hlavní aktivitou Cisco Systems jsou stále sítě. Na nich ale může provozovat další technologie, třeba kolaboraci. John Chambers na pódiu v San Diegu.Hlavní aktivitou Cisco Systems jsou stále sítě. Na nich ale může provozovat další technologie, třeba kolaboraci. John Chambers na pódiu v San Diegu. | Jan Sedlak

Technologie by podle Cisca v rozvoji stát neměla. „Kodeky pro kompresi videa jsou čím dál víc efektivní. Už to není ani tak o technologiích, jako spíše o službách, které musí být nabízeny,“ myslí si Chambers.

Problém pro datovou komunikaci nicméně mohou být země, kde není tolik rozvinutá IT infrastruktura. A právě zde se pro firmu otevírá další pole působnosti, aktivně se totiž podílí na dodávkách síťových a serverových technologií do rozvojových zemí. Například v Asii si Cisco drží prvenství prakticky ve všech významných oblastech.

Tam, kam jde trh

Postupná proměna komunikace koresponduje s tím, že firmy stále více nechávají své zákazníky pracovat na vlastních zařízeních (BYOD). „To, co dříve bývalo pracovní místo, už není fyzické místo, stává se mnohem více mobilním,“ říká De Beer. Více než 60 procent vlastníků iPadu například tento tablet používá také ve firemní síti.

To je ostatně důvod toho, proč Cisco ukončilo výrobu svého firemního tabletu Cius. „Přehodnotili jsme strategii a rozhodli se, že v této oblasti budeme dodávat pouze software, který bude možné využívat všude,“ vysvětluje Chambers v prostorách konferenčního centra v centru San Diega. „Úplně jsme neodhadli, kam trh směřuje. Cius jsme zřejmě měli ukončit už někdy před rokem. Nyní jsme otevřeli software mnoha platformám a jdeme tam, kde je trh.“

To, že přenosná zařízení přebírají hlavní úlohu ve VoIP komunikaci, ale ještě neznamená, že by tradiční zařízení čekal úpadek. „Klasické IP telefony nejsou mrtvé. Jejich prodeje nám narostly o 40 procent. Zároveň s tím nám ale narostly také prodeje produktů spojených s mobilními zařízeními,“ vyčísluje De Beer. „Obě oblasti mohou a budou stále růst.“ Je nicméně možné, že soukromé tablety a telefony, které si zaměstnanci do firem nosí, postupem stávající technologii vytlačí. „Ano, nejspíše to tak bude, ale ne v nejbližší době.“

Kolaborační nástroje tvoří zhruba 20 procent příjmů společnosti, v posledním čtvrtletí se ale meziročně propadly. „Je to zboží těžké na prodej, ale snažíme se dělat ho co nejjednodušší,“ říká Chambers. „Vysvětlujeme a ukazujeme vládám a firmám, jak například na dálku přenášené video ve školách pomůže vzdělávání a jak společnostem ušetří náklady,“ popisuje. „Nás největší konkurent v této oblasti je postavený na uzavřeném formátu a to nám hraje do karet.“