Pirátská strana radí, jak se vyhnout platbám OSA

Kompaktní disk, ilustrační foto

Kompaktní disk, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pokud patříte mezi provozovatele zařízení, ve kterém pouštíte hudbu, pravděpodobně platíte tzv. autorský poplatek Ochrannému svazu autorskému pro práva k dílům hudebním (OSA), což je organizace zastupující práva autorů hudby. Česká pirátská strana nabízí provozovatelům možnost, jak se poplatku, který obvykle činí několik tisíc korun ročně, vyhnout. Platby se netýkají pouze restaurací a barů, ale například i čekáren u lékaře.

Pokud někdo pouští veřejně hudbu a nechce porušovat autorský zákon, má podle Pirátů v zásadě dvě možnosti. Buď se individuálně dohodnout s každým autorem a interpretem na podmínkách, za kterých reprodukci povolí, anebo uzavřít smlouvu s kolektivním správcem autorských práv. Kolektivními správci jsou v České republice převážně OSA, jež spravuje práva autorů skladeb a společnost Intergram, která kolektivně spravuje práva výkonných umělců, tedy převážně zpěváků a hudebníků.

Svobodná hudba, nebo alternativní správce autorských práv

Řešením, které Piráti nabízejí, je buď používání tzv. svobodné hudby, což jsou skladby, jejichž autoři svým dílům udělili zákonnou licenci pro bezplatné komerční šíření, anebo využívání alternativního kolektivního správce autorských práv. Tím je podle předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše například internetové rádio Jamendo, které nabízí hudbu autorů, jejichž autorská práva zároveň zastupuje. Je pravdou, že ten, kdo chce pouštět nejnovější hity populární hudby, si ale v nabídce rádia asi nevybere. „Alternativy, které nabízíme jsou vhodné zejména hudbu, jež má pouze podkreslovat atmosféru“ připustil Jakub Michálek, místopředseda Pirátské strany.

Podle Michálka, je hlavní problém v tom, že OSA požaduje po provozovatelích poplatek i v případě, že pouštějí výhradně hudbu od autorů, které nezastupuje, čímž podle něj porušuje zákon. Takové zkušenosti s inspektory OSA má i majitel pražské čajovny Shangri-la, Jan Syrovátka. V čajovně pouští hudbu výhradně z rádia Jamendo, přesto za na ním do čajovny jednou za měsíc či dva přicházejí inspektoři OSA či Intergram, že chtějí zaplatit přibližně 6 tisíc korun za rok. Přitom smlouvu s žádnou z těchto firem nemá. „Nevidím důvod, proč bych měl platit autorská práva za něco někomu, kdo je nevlastní, ani je nemůže zastupovat, protože jsou v tomto směru nezastupitelná,“ řekl Syrovátka novinářům.

„Jde o princip“, dodal provozní čajovny Petr Holek „Je to jakoby nás chtěli obžalovat z vraždy jenom proto, že máme nůž“. Neplatit OSA se rozhodli čajovníci asi před rokem a půl. Začalo to tak, že v čajovně pouštěli výhradně hudbu, kterou údajně získali na CD v Turecku od několika taxikářů, autorů hudby, a přesto po nich chtěli kolektivní správci autorských práv zaplatit. „Už vidíme, jak OSA shání toho taxikáře v Turecku, aby mu mohla předat peníze za to, že tu pouštíme jeho hudbu“ shodují se. Jsou přesvědčení, že je jejich postup naprosto legální. Jediný problém by podle nich nastal, pokud by OSA dokázala, že v čajovně pouštějí hudbu některého z umělců, kterého zastupuje.

Předseda představenstva OSA Roman Strejček pro agenturu čtk uvedl, že experimenty s nechráněným repertoárem nejsou novinkou. „Rozhodující je, jaká hudba se pouští. Jsme přesvědčeni, že minimálně v 90 procentech se bude pouštět hudba populární, myšleno ta, kterou lidé znají a kterou chtějí slyšet,“ řekl čtk Strejček. Většinu populárních interpretů a autorů hudby kolektivní správci podle něj zastupují. Projekt Pirátů nicméně nezná, a proto ho odmítl více komentovat.

Piráti versus OSA

Podle Bartoše existuje v České republice v současné době asi deset zařízení, které odmítají OSA a Intergramu platit. Předseda Pirátů naznačil, že jim toto rozhodnutí může přinést i jiné potíže, jako jsou například častější hygienické kontroly. „Ten aparát je dost propojený“, dodal Bartoš. Jeho strana teď rozjíždí kampaň „Neplaťte OSA“, jež si klade za cíl provozovatele o možnosti neplatit poplatky informovat. Strana vydala brožuru , ve které informuje provozovatele, jak v takovém případě postupovat.

Pirátská strana se rozhodla vyrazit proti OSA do boje. Podle Pirátů OSA v současné době lobuje na ministerstvu financí za to, aby chystanou novelou zákona ještě posílila svá práva ohledně veřejné reprodukce hudby. „Naší prioritou je, aby se oslabil lobistický vliv OSA“ řekl dnes vedoucí mediálního odboru strany Mikuláš Ferjenčík.