Postrachem dronů ve válce na Ukrajině je puška EDM4S, zasáhne i pět kilometrů vzdálený cíl

Protidronová puška EDM4S

Protidronová puška EDM4S Zdroj: profimedia.cz

Protidronová puška EDM4S
Protidronová puška EDM4S
Protidronová puška EDM4S
4
Fotogalerie

Jednou z technologických novinek, kterou přinesla válka na Ukrajině, je samozřejmě masivní nasazení bezpilotních letounů všeho druhu. Ruku v ruce s tím se tamní roviny proměnily také v jedno obří cvičiště nových elektromagnetických ručních zbraní protivzdušné obrany.

Vojáci mají dnes na frontě k dispozici celou řadu nejrůznějších modelů protidronových pušek. Už zkraje léta sociálními sítěmi prolétly fotografie zásilky ručních rušiček KVS G-6 od kyjevského výrobce Kvertus, no a nyní na Twitteru a Telegramu koluje video rovnou ze zásahu.

V tomto případě je hlavním hrdinou litevská elektromagnetická puška EDM4S, kterou ukrajinské ozbrojené síly používají přinejmenším od roku 2021 a jeden kus přijde na 15 tisíc amerických dolarů.

Protidronová puška: směrová rušička na baterii

Byť spojení protidronová, nebo elektromagnetická puška může evokovat jakousi sci-fi zbraň ze vzdálené budoucnosti, ve své podstatě to není nic jiného než směrová rádiová rušička na baterii a s pažbou pro uchopení stejným způsobem, jako se drží jakákoliv dlouhá ruční zbraň.

Po stisknutí spouště rušička vytvoří směrovaný lalok energie s výkonem 10-20 W, který zahltí rádiovým šumem jen úzký kužel prostoru ve směru střelby. Samotný zásah dronu nijak neublíží, letoun ale přijde o veškeré rádiové spojení na stejném kmitočtu. Stručně řečeno, šum rušičky bude v tu chvíli silnější než komunikační signál.

Litevská puška EDM4S ve videu výše je zhruba metr dlouhá, váží 5,5 kg a jako zdroj elektřiny slouží 24V baterie, která umožní aktivní rušení po dobu 35 minut do vzdálenosti až 5 000 metrů.

Ukrajinská konkurence KVS G-6 je výrazně menší (77 cm), váží 6 kg a slibuje rušení po dobu 30 minut do vzdálenosti 3 000 metrů. I v tomto případě slouží jako zdroj napájení 24V baterie, nebo přímo 230V síť.

Komerční drony používají 2,4 GHz a 5,8 GHz

Jelikož všechny malé komerční drony komunikují buď na kmitočtu 2,4 GHz, nebo 5,8 GHz, protidronová zbraň nemusí mít velikost trakaře, protože se primárně soustředí právě na toto pásmo.

Rušení může mít efektivní dosah až v jednotkách kilometrů, v praxi to ale budou spíše desítky, nebo nízké stovky metrů. Jednoduše z toho důvodu, že letoun, který chcete dostat ruční zbraní, musíte nejprve vidět a dokázat na něj také zamířit. A zkuste si to u Mavica 3 s průměrem pouhých 38 centimetrů včetně vrtulí.

Protidronová puška EDM4S

Video placeholde
• Živě.cz

Rušičky umějí vyřadit také kmitočty GNSS

Vedle rádiové komunikace s operátorem umějí protidronové pušky vyřadit také příjem družicových lokalizačních dat. EDM4S je proto vybavená hned 4-6 směrovými anténami. Dvě slouží pro 2,4 GHz a 5,8 GHz, další vyřadí obvyklé kmitočty GNSS.

Společně s kyjevskou KVSG-6 si poradí i s vyřazením široce využívaných subgigahertzových kmitočtů 433 MHz a 868/900 MHz. Suma sumárum, můžete ji použít i proti sousedovým garážovým dveřím, autíčkům na dálkové ovládání a proti bezdrátové meteostanici na balkoně. A když ani to nebude stačit, výrobce nastaví frekvenci na míru zákazníkovým potřebám.

Jak dron zareaguje, když přijde o signál

Jak ale vlastně malá kvadrokoptéra bez patřičné ochrany vlastně zareaguje? Když byste podobnou pušku namířili na nejlacinější dron z Aliexpressu, prostě přijde o spojení a zastaví se, jako byste pustili páčky ovladače. Ty nejlacinější kusy neudrží stabilní pozici dlouho, začnou driftovat a dříve či později narazí do nejbližší vysoké překážky.  

Pokračování celého článku najdete zde >>>