PPF se s minoritáři znovu střetne u soudu. Tentokrát kvůli vytěsnění z O2

Největší tuzemská investiční skupina PPF čelí další žalobě kvůli vytěsnění minoritních akcionářů. Poté, co ji před šesti lety drobní investoři soudně napadli kvůli její dceřiné společnosti CETIN, svede právní bitvu také s minoritáři společnosti O2.

Největší tuzemská investiční skupina PPF čelí další žalobě kvůli vytěsnění minoritních akcionářů. Poté, co ji před šesti lety drobní investoři soudně napadli kvůli její dceřiné společnosti CETIN, svede právní bitvu také s minoritáři společnosti O2. Zdroj: Profimedia.cz

Nespokojení minoritní akcionáři operátora O2 se začali šikovat na konci února, kdy PPF začala zbylým menšinovým akcionářům vyplácet částku 270 korun za akcii.
„Výkupní cena za jednu akcii, takzvané přiměřené protiplnění, byla určena na 270 korun za jednu akcii O2 CR, přičemž řádnost odůvodnění této částky byla potvrzena pravomocným rozhodnutím ČNB z loňského prosince. Ze zákona nezávislé ocenění není vyžadováno,“ sdělil ke sporu už v dubnu mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek.
3
Fotogalerie

Největší tuzemská investiční skupina PPF čelí další žalobě kvůli vytěsnění minoritních akcionářů. Poté co ji před šesti lety drobní investoři soudně napadli kvůli její dceřiné společnosti Cetin, svede právní bitvu také s minoritáři společnosti O2. V obou případech si bývalí akcionáři stěžují na nízkou cenu akcií při jejich nedobrovolném prodeji. 

Skupinu PPF za pomoci advokátní kanceláře KLB Legal žaluje celkem 768 akcionářů s celkovou držbou 4,8 milionu akcií. „Vymáhat budeme 85 korun na akcii na základě znaleckého posudku, tedy v rámci naší žaloby 409 milionů korun plus úroky,“ říká aktivistický investor Tomáš Hájek, který se na podobné spory specializuje. 

Spor bude řešit Městský soud v Praze. Pokud by investoři s žalobou uspěli, všichni vytěsnění akcionáři O2 by dostali v souhrnu 2,4 miliardy korun. 

Nespokojení minoritní akcionáři operátora O2 se začali šikovat na konci února, kdy PPF začala zbylým menšinovým akcionářům vyplácet částku 270 korun za akcii. Tu stanovila na základě průměrné ceny posledních obchodů na burze. 

„Výkupní cena za jednu akcii, takzvané přiměřené protiplnění, byla určena na 270 korun za jednu akcii O2 CR, přičemž řádnost odůvodnění této částky byla potvrzena pravomocným rozhodnutím ČNB z loňského prosince. Ze zákona nezávislé ocenění není vyžadováno,“ sdělil ke sporu už v dubnu mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek.

S takovým postupem ale nesouhlasí KLB Legal. PPF, která v O2 před plným ovládnutím vlastnila 90,5 procenta, měla díky překročení 90procentní hranice na vytěsnění sice právo, žalující však vidí problém právě v ceně odkupu.

„Mimo jiné lze upozornit na nedostatečnou likviditu obchodovaných akcií na regulovaných trzích v České republice, proto ani podle zmíněné metodiky nemůže být v takovém případě burzovní cena jediným a hlavním ukazatelem určujícím spravedlivou výši protiplnění,“ napsal v předžalobní výzvě advokát David Kuboň, který zastupuje skupinu bývalých minoritářů. 

Ten také argumentuje znaleckým posudkem společnosti Apelen Valuation, která ocenila akcie O2 na 355 korun za kus. Výš, než stanovila PPF, viděli cenu i tuzemští analytici, alespoň dle posledních burzovních doporučení.

„Akcie O2 ve svých portfoliích držela dlouhodobě řada drobných investorů i fondů kvůli stabilním dividendám. Tito investoři by rádi ve své držbě pokračovali. Aby je PPF za tento nucený prodej kompenzovala, bylo by férové nabídnout vyšší cenu,“ míní portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Analytik Komerční Banky Bohumil Trampota je ale k nastavené ceně benevolentnější. „Cena vytěsnění minorit zhruba odpovídá šestiměsíčnímu průměru. Dostala také zelenou od regulátora, kterým je v tomto případě ČNB,“ řekl Trampota. 

Hájek dále upozorňuje také na fakt, že akcie O2 nyní namísto PPF Telco vlastní neznámá nizozemská firma PPF Comco. „Situaci s převodem akcií O2 v Nizozemsku analyzujeme. Zašleme do obou firem výzvy k vysvětlení, a pokud odpovědi nebudou uspokojující, je ve hře žaloba i na nizozemské půdě,“ doplnil Hájek.

​​Pro Hájka je to již několikátý pokus, jak se při vytěsnění soudně domoci vyšší ceny za akcii. Podobné žaloby inicioval už u společností Cetin, Unipetrol nebo PFNonwovens. Soudní řízení ve všech těchto sporech stále probíhají. Ve sporu se společností AAA Auto se mu podařilo dosáhnout mimosoudního vyrovnání.

Akcie společnosti O2 byly kotované na pražské burze od roku 1995. Operátor postupně měnil názvy z původního SPT Telecom na Český Telecom a O2 Czech Republic. Od O2 se v roce 2015 oddělil vlastník infrastruktury Cetin, který vydal vlastní akcie, jež získali akcionáři O2. PPF jako majoritní akcionář později akcie Cetinu vykoupila.

Do telekomunikační divize PPF kromě O2 patří mobilní operátoři působící pod značkou Telenor, respektive Yettel v Maďarsku, Bulharsku a v Srbsku a také infrastrukturní společnosti Cetin Group, které podnikají ve stejných zemích i v Česku.