Premiér českých filmů letos bude nejméně za několik let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lukas Biba

Po letech 2012 až 2014, kdy do tuzemských kin mířily v premiéře v průměru tři desítky českých filmů, letos nastane výrazný propad. Podle aktuálního plánu premiér Unie filmových distributorů pro letošní rok jich budou moci čeští diváci navštívit dvacet dva, tedy o třetinu méně než loni, kdy jejich počet dokonce dosáhl třiceti dvou. Počet avizovaných letošních premiér je tak nejnižší od roku 2011.

Pokud by se do počtu premiér započítaly české dokumenty, je pokles ještě výraznější. Loni mělo v tuzemských kinosálech premiéru 23 dokumentů v délce přesahující hodinu, letos to jsou zatím čtyři. Zástupci filmového průmyslu, které deník E15 oslovil, nechtěli až na výjimky pokles premiér českých filmů komentovat.

„Za Bioscop jsme nezaznamenali úbytek premiér s ohledem na jiné roky. Máme stále okolo tří premiér českých filmů ročně. Každopádně se točí méně filmů s ohledem na kvalitní a propracované scénáře a náměty, tím pádem se více zvažují investice do nových projektů,“ řekla Jana Šafářová, mluvčí společnosti, která loni uvedla do kin například nejnavštěvovanější film, pohádku Tři bratři od Jana Svěráka, a snímky Kandidát a Století Miroslava Zikmunda. Letos to byl například snímek inspirovaný životem Jana Saudka Fotograf a další.

Premiéry českých filmůPremiéry českých filmů | E15

V letošním roce mělo premiéru šest českých filmů. Potěšující zprávou pro jejich tvůrce bojující často s financováním je skutečnost, že se většina z nich dostala po prvním víkendu do čela návštěvnosti kin. Stalo se tak v případě snímků Fotograf, Babovřesky 3, Ghoul a tento víkend i filmu podle bestselleru Michala Viewegha Vybíjená.

K dalším premiérám patří dva díly kriminálního snímku inspirovaného děním kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře Gangster Ka. O navázání na předchozí divácký zájem se bude snažit již pátý díl lidové komedie Kameňák. K nejočekávanějším dokumentům pak mimo jiné patří film o životě hudebníka Filipa Topola Takovej barevnej vocas letící komety.

Financování filmů provázejí spory
Část českých filmů přicházející nyní do kin žádala o podporu u fondu kinematografie před třemi lety, tedy v době, kdy fond již nedostával peníze z reklamy v České televizi, ale zároveň ještě neměl dvě procenta z reklamy, asi 150 milionů, od komerčních TV. Boj o granty se vyostřil v listopadu, kdy o peníze na výrobu žádalo 31 projektů v celkové výši přes čtvrt miliardy korun. Dotaci z rozdělovaných 25 milionů ale dostaly jen tři filmy, z toho 15 milionů šlo na jediný projekt Filipa Renče.