Pro české nakladatele jsou e-knihy zatím jen přivýdělkem

e-book neboli elektronická kniha

e-book neboli elektronická kniha Zdroj: profimedia.cz

Oproti Američanům nebo Britům zůstávají Češi zatím věrní klasické papírové knize. To se ale postupně mění. Lidí, kteří dávají přednost elektronické knize, rychle přibývá, shodují se distributoři i vydavatelé. „To, co jsme minulý rok prodávali pět měsíců, se dnes prodá za deset dní,“ říká Jiří Vlček, ředitel společnosti Palmknihy, která e-knihy v Česku distribuuje.

V loňském roce prodaly Palmknihy za prvních pět měsíců pouhých 1373 elektronických knih, letos za stejnou dobu 13639, tedy desetkrát tolik. „S koncem roku předpokládáme prodeje kolem osmi tisíc titulů měsíčně,“ odhaduje Vlček.

Hlavně nelegálně

Typický český čtenář e-knih čte sci-fi a fantasy, je mu do třiceti let a vydělává více než 25 tisíc korun. Knihy většinou stahuje zdarma na serverech s nelegálním obsahem. Zjistil to vůbec první průzkum mezi českými čtenáři e-knih, který provedla agentura STEM/MARK.

Jako první místo, kam jít pro e-knihy, uvedlo 34 procent respondentů server s ilegálními soubory, e-shop skončil až na druhém místě.

Většina čte z monitoru

Průzkum agentury STEM/MARK o čtenářích e-knih v Česku, vůbec první svého druhu, přináší zajímavá data o českých čtenářích. Vyplývá z něj například to, že dvě třetiny jejich čtenářů konzumují e-knihy z obrazovky počítače, nikoli pomocí čtečky, na které je čtení pohodlnější a která také na rozdíl od monitoru šetří oči. To je velká příležitost pro výrobce čteček.

Podle průzkumu STEM/MARK dnes dává elektronické knize přednost 23 procent čtenářů, 48 pak klasické papírové. Zbytku to je jedno. Jako důvod, proč upřednostnit elektronickou knihu před papírovou, uvádí většina čtenářů nižší cenu a možnost získat knihu hned. Výzkum proběhl mezi 2400 čtenáři.

Už jsi četl tuhle paranormální romanci?

Na trhu s elektronickými knihami se daří podobným titulům jako na trhu „papírovém“, existují ale drobná specifika. Velmi oblíbeným žánrem u čtenářů e-knih je podle distributorů takzvaná „paranormální romance“. Jde o žánr, který kombinuje love story a nadpřirozeno. Jako příklad může posloužit například Twillight sága. „Thrillery, severská detektivka, krimi. To nás živí,“ říká Vlček. Distribuce e-knih je pro Palmknihy zatím ztrátová, zisk by měl podle zakladatele firmy přijít v červenci příštího roku.

V moravském vydavatelství Kniha Zlín považují za svůj průlom na poli e-knih jejich vydání thrilleru Spasitel od Jo Nesbøa. Celkově ale elektronické knihy pro nakladatele zatím představují jen zlomek tržeb. „V současnosti jsou e-knihy příjemným přivýdělkem,“ říká Olga Biernatová z nakladatelství Kniha Zlín.