Proč končí Rádio Česko? Nikdo neví

Rádio Česko

Rádio Česko Zdroj: profimedia.cz

Prvního července uplynulo přesně sedm let od okamžiku, kdy zpravodajsko-publicistické Rádio Česko začalo naplňovat ambici stát se plnohodnotnou náhradou českého vysílání britské BBC. Do oslav se ale nikomu z redakce nechtělo. Všem bylo jasné, že stanici „se sto procenty informací a žádnou hudbou“ čeká po prázdninách agonie a někteří přijdou o místo.

Na podzim se stanice zřejmě odmlčí v pásmu VKV a zůstane pouze tam, kde začínala, tedy v digitálních platformách a na internetu. A na přelomu roku pod svou samostatnou značkou umlkne definitivně. Původně se předpokládalo, že v pásmu VKV skončí už tuto sobotu.

„Od 1. září se ve vysílání Rádia Česko nic nemění. Stanice nadále vysílá na VKV vysílačích BBC World Service, které patří firmě Radiocom,“ uvedl včera Jakub Hritz z tiskového oddělení Českého rozhlasu (ČRo). Odkdy začne jen digitální vysílání, neupřesnil.

Přitom nikdo nedokáže věrohodně vysvětlit, proč má být Rádio Česko, o němž generální ředitel ČRo Peter Duhan hovoří jako o „výkladní skříni“, zcela vypnuto.

Jedni kritizují Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která nevyhověla žádosti BBC Radiocom o úpravu licenčních podmínek pro rozšíření vysílání v češtině. Společnost proto zvažuje, že provoz svých frekvencí z ekonomických důvodů zastaví. Druzí zase viní loni v létě jmenovaný management v čele s Duhanem z nečinnosti a nekoncepčnosti.

Spekuluje se i o konkurenčních zájmech soukromých rádií. Svoji roli mohly sehrát také osobní animozity a boj mezi jednotlivými stanicemi veřejnoprávního rozhlasu, které na úspěšnou a odborníky oceňovanou sestru žárlí. A co zcela jistě stanici nepomohlo, byl lednový odchod šéfky zpravodajských stanic Hany Hikelové, která projekt české BBC prosadila, pro údajnou nadbytečnost.

Malá rada byla pro, velká proti

Posledním hřebíkem do rakve Rádia Česko bylo červencové odmítnutí žádosti BBC Radiocom. Podle místopředsedy takzvané velké vysílací rady Milana Boušky prý jiná možnost nebyla. „Žádost tohoto zcela soukromého subjektu se ocitla v kolizi se zákonem o provozování vysílání, který se změnil. Proto bylo naše stanovisko záporné. Další osud Rádia Česko záleží výhradně na rozhodnutí vedení Českého rozhlasu, rada ho nemůže ovlivnit. Nemáme s tím absolutně nic společného,“ řekl deníku E15 Bouška.

Přitom předchozí rozhodnutí „malé“ Rady ČRo bylo zcela opačné. V dubnu její členové jednomyslně schválili záměr rozšířit vysílání v češtině prostřednictvím BBC na 12 hodin. Bývalý šéfredaktor české redakce BBC Vít Kolář uvedl, že postoj velké rady nechápe, protože jako kontrolní orgán podle něj neměla k podobnému zásahu právo. Zdůraznil rovněž, že BBC by určitě nešla do řešení, které by bylo protiprávní.

Ředitel Duhan: Pomoci může jen novela

I kdyby velká rada dohodu BBC a veřejnoprávního rozhlasu, který chtěl rozšířené vysílání plně hradit, posvětila, Rádio Česko by jako samostatný zpravodajský okruh, stejně jako vědecko-populární Leonardo a ČRo 6, beztak pozvolna zaniklo. Radní především zkomplikovali projekt generálního ředitele Duhana spojit Česko, Leonardo a Šestku do stanice mluveného slova, což je zatím pracovní název.

Pokud BBC frekvence zastaví, bude muset nová stanice vysílat jen v pásmu středních vln, což není ideální řešení. Proto ČRo podle Duhana požádá o možnost spuštění čtvrté sítě v pásmu VKV, v této souvislosti už probíhají jednání s poslanci o novele zákona. To je i podle radního Boušky jediná možná cesta.

Otázka je, jakou roli v kuloárech dolní komory parlamentu sehraje lobby soukromých stanic. Ta například nedávno prosadila čtrnáctiletý odklad digitalizace, která měla otevřít éter pro téměř nekonečné množství nových kanálů, jak se to podařilo v případě televize.

Stanice mluveného slova má své kritiky

Detaily k nové stanici představí Duhan na podzim včetně názvu, programu i vedení. Zatím není potvrzeno, kdo se stane šéfredaktorem, podle všeho by ale neměl být z veřejnoprávní sféry.

Duhanův projekt kritizuje jak Hikelová, tak bývalý šéfredaktor Leonarda, v současnosti ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. Podle Hikelové by bylo vhodnější sloučit pouze Rádio Česko a ČRo 6, čímž by vznikl čistý all news formát. Duhanův koncept však počítá i s Leonardem, tedy s all talk formátem, což dosud čistě zpravodajsko-publicistickou stanici posune úplně jinam.

„Stanice mluveného slova je podle mého názoru velmi problematický projekt. A na střední vlně je to mrtvý projekt. Ve spojení se zrušením Leonarda a Rádia Česko by to pro Český rozhlas byl neodčinitelný krok k bezvýznamnosti,“ řekl Bobek serveru DigiZone.cz.

Čtěte také:

Rádio Česko se nejspíš přesune na internet

Český rozhlas zruší některé stanice a bude propouštět

Český rozhlas spustí stanici mluveného slova a bude propouštět

„Rádio Česko je dnes, jak v rozhlase občas slyším, považováno za jakousi výkladní skříň veřejnoprávního média. I já je tak vnímám a je přirozené, že právě Rádio Česko bude tím základem, na němž vznikne nová stanice mluveného slova, která dá úspěšné koncepci zpravodajsko-publicistické stanice skvělou možnost dalšího rozvoje,“ ujišťuje Duhan.

Pracovníci všech tří redakcí mají nyní jen jedinou jistotu: se vznikem nové stanice odejde osm až deset procent z nich. „Je jasné, že bude množina lidí, se kterými se budeme muset rozloučit,“ konstatoval Duhanův náměstek pro strategický rozvoj René Zavoral.

Z historie Rádia Česko

Zpravodajská stanice Český rozhlas Rádio Česko je obsahově i formátem založena čistě na zpravodajství a na publicistice. Založena byla 1. července roku 2005 týmem kolem šéfredaktorky Hany Hikelové. 21. října 2005 se vysílání z internetu rozšířilo i do DVB-T multiplexu Českých Radiokomunikací.

Velký význam pro stanici znamenala dohoda s BBC, která umožnila od 15. března 2006 vysílat také na VKV vysílačích BBC World Service, a to v časech 8-11 a 13-16 hodin. Poté, co se v roce 2009 stala Hana Hikelová ředitelkou zpravodajských stanic ČRo, nastoupil na pozici šéfredaktora Rádia Česko Robert Břešťan. V lednu 2011 ho vystřídal Václav Sochor.

V tomto roce bylo vysílání na internetu a digitálních platformách rozšířeno z šesti na deset hodin a program byl obohacen o řadu tematických magazínů z různých oborů. Rádio Česko by mělo být základem pro novou stanici mluveného slova ČRo.